Chuletas y apuntes de Otras lenguas extranjeras de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

Zeintzuk dira txomin agirrek utzi zizkigun nobelak? Zein euskalkitan eman zituen?

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en vasco con un tamaño de 9,56 KB

8. - PROSAGINTZA LITERARIOAREN LEHEN URRATSAK

  1. Zeintzuk dira Txomin Aguirrek utzi zizkigun nobelak.
    Zein euskalkitan eman zituen?
    Auñamendiko lorea, kresala eta Garoa dira Txomin Agirrek utzi zizkigun nobelak. Lehenengo biak bizkaieraz idatzita daude eta hirugarrena, gipuzkeraz.

  1. Zein da Garoa nobelaren gai nagusia? Nolako eredua ematen du? 

Gai nagusiak euskaltzaletasuna eta kristatutasuna dira. Eredu berri bat ematen du, eliz liburuetatik kanpora euskarak ez zuen ordura arte prosaz horrelako oparotasun eta edertasunik ezagutu.

  1. Zein da Mundakako idazlea mende bien zubian? Nolako liburuak idatzi zituen? Jose Manuel Etxeita da idazle mundakarra. Bi liburu idatzi zituen: Josetxo eta Jaioterri maitia. Biak bizkaieraz idatzita daude, erraz samarrak,

... Continuar leyendo "Zeintzuk dira txomin agirrek utzi zizkigun nobelak? Zein euskalkitan eman zituen?" »

Context històric i cultural de Llibre de meravelles

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,4 KB

En quin context històric i cultural se situa Llibre de meravelles?

La seua publicació es situa als anys setanta, finals de la repressió franquista, i relaxació de la censura cap a llibertats com la llengua, i per tant major llibertat artística a qualsevol nivell. És una època de regeneració i esplendor amb nombrosos referents literaris, i marcada per les avantguardes, com és propi d’aquest període de postguerra.

Situa aquesta obra en la trajectòria de l'autor i digues algunes característiques de l'etapa en què s'inclou.

Va ser escrita als anys cinquanta, primera etapa de l’autor marcada per la censura. Tanmateix, es publica a 1971, època del “boom estellesià”, on l’autor guanya importància, i les seues obres presenten... Continuar leyendo "Context històric i cultural de Llibre de meravelles" »

Zergatik sortu zen AEB

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en vasco con un tamaño de 2,99 KB

LAUAXETA

Laukizen, Bizkaian, jaio zen Estepan Urkiaga “Lauaxeta” (1905-1937). Umea zela, Mungiara joan zen bizitzera familiarekin. Ikasketak Durangon eta Loiolan egin zituen jesuitetan. 1928an Bilbora jo zuen Orixerekin batera EUZKADI egunkariko

Asko idatzi zuen prosaz, Azalpenak 1931-1935 (1982) izeneko liburuan lagin batzuk bildu zituen Jon Kortazarrek. Baina literatura arloan olerkigintzari esker egin zen ezagun. Lehen Olerti Eguneko zilarrezko abarra irabazi eta laster kaleratu zioten poema bilduma: Bide barrijak (1931), bertan Europatik zetozen azkenengo modu eta modak etxeratzen saiatu zen. Bigarrena, aldiz, handik lau urtera: Arrats Beran (1935), iturri herritarragoak erabili zituen eta  memento horretako kezka eta amets politikoak... Continuar leyendo "Zergatik sortu zen AEB" »

Humanisme a Itàlia i la seva influència a la península ibèrica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,93 KB

Humanisme a Itàlia

Moviment intel·lectual que va sorgir a Itàlia al segle XIV com a resposta de la crisi social i religiosa del pensament medieval (antropocentrisme).

Bernat Metge (1346-1413)

Ingressa com a funcionari de la cancelleria reial, va ascendir fins al càrrec de secretari reial, el més important de la cort. Va ser destituit i empresonat i va aprofitar per escriure la seva obra més transcendent: LO SOMNI. Més tard, va ser rehabilitat com a secretari fent tasques de confiança pel rei. Els seus textos reflectien la nova actitud humanista, la tradició grecollatina i desafiaven la veritat del cristianisme. LO SOMNI: escrita en 1a persona, objectiu de legitimar la posició de l'autor, primera manifestació de prosa humanística a... Continuar leyendo "Humanisme a Itàlia i la seva influència a la península ibèrica" »

Croniques d'un rei

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,87 KB

Crònica de Jaume I.

És la primera de les “quatre grans cròniques”. 

Sembla que la va redactar entre el 1240 i el 1274 (s.XIII), però la versió que se’n conserva prové d’uns manuscrits del 1343 i del 1380 (s.XIV).

Jaume I la va inspirar i la va dictar a alguns homes de lletres, que la van escriure materialment sota la vigilància i la direcció del monarca.

Fets que narra:

Els fets més importants de la vida del monarca explicats per ell mateix, des del seu naixement (1207) fins a la mort (1276), amb antecedents dels regnats d’Alfons I i Pere el Catòlic.

 Hi ha moments en què la crònica es converteix en una confessió i el mateix rei explica situacions molt personals. Libre dels feyts o crònica de Jaume I Fets que narra 

 Els

... Continuar leyendo "Croniques d'un rei" »

Context històric i cultural de l'escriptura poètica a la postguerra espanyola

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,39 KB

  • En quin context històric i cultural se situa l’escriptura d’aquesta obra?
  • Dictadura del general Francisco Franco (1939-1975) • Anys 40 la primera postguerra: repressió moral, cultural i ideològica (censura), depressió econòmica, deteriorament de les condicions de vida i aïllament internacional. • Anys 50: Pacte de Madrid amb EE.UU (1953), que impliquen ajuda financera a canvi de la instal·lació de quatre bases militars americanes en Espanya; Pla d’Estabilització Econòmica (1959), que posa fi a l’autarquia i enceta el liberalisme econòmic de l’Estat. • Anys 60: s’enceta l’etapa de desenvolupament econòmic i també l’organització clandestina de partits polítics i plataformes culturals. La cultura promoguda pel
... Continuar leyendo "Context històric i cultural de l'escriptura poètica a la postguerra espanyola" »

Euskal fonemak: /j/ eta /h/ fonemak

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en vasco con un tamaño de 2,8 KB

/j/ fonema alofono gehien edo ahoskera ezberdin gehien dituen kontsonantea da. Azter ditzagun banan-banan ahoskerak:

1.- Gipuzkoako alofono edo ahoskera : "j" /x/. Ahoskera hau XVII. mendean gazteleraren eraginez zabaldu zen Gipuzkoan. Adibidez, joan, jakin, jan ...

2.- Nafarreraz, lapurteraz, behe nafarreraz eta bizkaieraz berba egiten den herri askotako ahoskera edo alofonoa da "y" soinua, /y/ fonetikan. Euskaltzaindiaren ustez, jatorrena eta zabalduena da, euskara batuaz ari garenean gomendatzen dena. Diakronikoki aztertuz gero, honako bilakaera hau izan omen zuen:

* e-akin > *i-akin > yakin.

3.- Zubererazko ahoskera /ž/: jin (Z), jinko (Z). Frantsesaren /ž/ soinuaren parekoa omen da, frantsesez Gillete eta Gironde ahoskatzen denean,... Continuar leyendo "Euskal fonemak: /j/ eta /h/ fonemak" »

L'amor Cortès i els Trobadors Catalans

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,67 KB

L'amor Cortès

→ S.XI, significa amor pur i s'expressa d'una manera cortesana i cavalleresca

→ Idealització de la dama: el trobador canta a una dama, normalment casada i amb les millors qualitats.

→ Personatges: ens trobem amb un amor adúlter, i els personatges que apareixen són:

  • gifós: el marit
  • trobador: l'amant
  • midons: la dama
  • poder legislatiu: espia de la dama

→ Sofriment: el seu objectiu el porta al sofriment i al dolor, fins i tot a la mort (si no és correspost), però també a la joia més completa (si la dama el correspon).

→ Actitud de vassallatge: l’actitud del trobador sobre la dama és de súplica, està disposat a fer el que calgui per a aconseguir-la, però també a la joia més completa (si la dama el correspon).

Estils

... Continuar leyendo "L'amor Cortès i els Trobadors Catalans" »

Modernisme català característiques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 20,8 KB

6. Etapes del moviment modernista

El Modernismeviuràduesgransetapes: 1a ETAPA: 1892-1900. Ésl'etapamés combativa del moviment, en la qualelsmodernistesaniranrebent i assumint les novetats que s'estanproduint a Europa en totselsàmbits. En aquesta primera etapa tindrà un papermoltimportant la revista L'Avenç, que es convertirà en la plataforma delsjovesintel·lectualsmodernistes (Maragall, Fabra, Jaume Brossa, Alexandre Cortada...). L'objectiu principal de la revista i delsintel·lectuals que hi col·laborenésrecollir les novetats del moment, ser moderna i progressista. Per aixòserà la introductora de l'obra de Nietzsche i d'Ibsen, entre d'altres.  2a ETAPA. 1900-1911. Mentre que la primera... Continuar leyendo "Modernisme català característiques" »

Descargar egunero hasten delako

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en vasco con un tamaño de 15,23 KB

14. GAIA: Poesiaren bilakaera (1954-1975)

1. Zeintzuk aldizkari izan ziren poesiaren babesleku?

EGAN eta EUZKO-GOGOA aldizkariak izan ziren poesia lanen babeslekuak, OLERTI aldizkariarekin batera.

2. Zergatik esaten da Miranderen poesia oso bestelakoa dela bai gaietan bai hizkeran?

Metrikan baino areago gaietan eta hizkeran daude alderik nabarmenenak. Ez zeuden ohituta euskaldunen begiak tamaina horretako gordinkeriak irakurtzera. Zenbait poemari darien erotismoak txiki uzten ditu Etxepareren maitasun bertsoak. Borrokarako egiten dituen deiak harrigarriak ziren orduko literaturazale apurrentzat.

4. Esan Gabriel Arestiren poesia liburuen lanak. Zein da herritarragoa, eguneroko arazoetatik hurbilago dagoena?

Maldan behera eta Harri eta Herri izan ziren

... Continuar leyendo "Descargar egunero hasten delako" »