Chuletas y apuntes de Latín

Ordenar por
Materia
Nivel

Llati els estris per anar a escola

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,42 KB

Ensenyament secundari (ludus grammatici) dels 12 als 16-17. El nombre d’alumnes era més petit i sovint monés continuaven els fills de les classes benestants. Els locals eren millors. Sovint eren sales decorades amb bustos d’ecriptors famosos i hi havia mapes pintats a les parets. El professor d’aquesta etapa era el grammaticus més ben considerat que el magister. El principal objectiu era que els alumnes aprenguessin literatura i gramàtica. El grammaticus llegia textos d’escriptors grecs i llatins, en feia un comentari de forma i contingut, una crítica i una valoració global, tant del text com de l’autor. S’ensenyaven també nocions de geografia, història, astronomia, mitologia i altres materies. Ensenyament superior (ludus

... Continuar leyendo "Llati els estris per anar a escola" »

Cayo Julio César apuntes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 6,72 KB

Julio CÉSAR Y EL FINAL DE LA REPÚBLICA


 

Cayo Julio Cesar, nacíó en el año 100 a.C en el senoarrow-10x10.Png de una Familia patricia, la gens Iulia, que se vanagloria de descender nada menos que De Iulus.  
Cesar ostentó varios cargos en su larga carrera políticaarrow-10x10.Png (cursus honorum); fue Tribuno militar, edil, Pontifex Maximus, pretor y procónsul.  

INICIODEL TRIUNVIRATO


 

En el año 60 a.C se uníó a dos hombres muy influyentes: 
Pompeyo y Craso (uno De los hombres más ricos). Conarrow-10x10.Png ellos, integró el llamado triunvirato, Un verdadero gobierno en la sombra que tomaba decisiones políticas de Trascendencia paraarrow-10x10.Png la vida de una República que entraba así en franca Decadencia.  
En el 59 a.C, fue elegidoarrow-10x10.Png cónsul junto con Bíbulo, que fue relegado... Continuar leyendo "Cayo Julio César apuntes" »

Llenguatge de les comèdies de plaute

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,25 KB

Terenci és un comediògraf ROMà, el més important després de Plaute, que s’emmarca dins de l’època republicana romana (509-27aC). El 509aC, els romans van expulsar els reis etruscus i van instaurar la República com a sistema de govern.

En aquesta època es produeixen les anomenades Guerres Púniques (264 aC i 146 aC) Es produeixen la major part de les conquestes romanes, i Roma es converteix en la principal potència mundial. S’apodera de l’Àsia Menor, de Macedònia i de Grècia. La tercera guerra púnica acaba amb victòria romana (146aC), ja que destrueixen Cartago.

Les conquestes durant el període van aportar grans riqueses a Roma,el repartiment de les riqueses va ser desigual, i cada vegada es van anar fent més rics, mentre

... Continuar leyendo "Llenguatge de les comèdies de plaute" »

Parts amfiteatre

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,08 KB

L'amfiteatre: Era un edifici típicament ROMà, on es duien a terme, entre altres Espectacles, lluita de gladiadors, que acabaven sempre amb la mort Dels participants. Als polítics aprofitaven aquests espectacles per Fer propaganda política. Als romans disfrutaven d'aquests Sanguinaris combats i l'amfiteatre sempre estava ple de gom a gom. Parts del amfiteatre: 

Arena (harena)

era l'espai on es feia l'espectacle, al nom fa Referencia a la matèria que el cobria i que s'hi tirava per absorbir La sang.

La Cavea era l'espai on se situava el public, comença a uns quatre Metres de la pista, d'amunt on pòdium o plataforma . Es dividia en Sectors ( maeniana)
i aquest sectors portaven a unes portes al Interior del amfiteatre anomenades vomitoria.

... Continuar leyendo "Parts amfiteatre" »

Consecuencias del edicto de milán

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 5,56 KB


DIOCLECIANO:


Es el último de los verdaderos emperadores era hijo de un liberto, un esclavo liberado que aunque goze de libertad no tiene los mismos derechos que un ciudadano. Tenía clara sus ambiciones y por eso consiguió que lo nombraran jefe de la Guardia Pretoriana. Entiende que para llegar a emperador ya no hace falta una carrera política o militar solo enterarse de los complots y hacer contactos. Cuando lo nombran emperador abandona el palacio y la ciudad de Roma para que no lo maten siguiendo este propósito traslada la capital a Nicomedia (Asía Menor). Los romanos no se lo toman bien pero Diocleciano les dice que lo hace por su bien para estar más cerca de donde hay conflictos fronterizos. Una vez fuera de Roma divide los poderes,

... Continuar leyendo "Consecuencias del edicto de milán" »

Apunts de l'Imperi romà

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,6 KB

LA


DEL


SEGLE


III: va ser una crisi militar les fronteres militars van ser atacades pels pobles germanics pel nord i pels perses per l'est tamb va ser una crisi política,la inseguretat va provocar una crisi economica el comerç va disminuir, va ser una crisi social l'Imperi es va ruralitzar. En lepoca de limperi el govern era: un Imperi am un emperador q acumulava tots els poders i un senat q es limitava a ratificar les decisions d'aquest.

LA

Divisió


DE


L'Imperi


: mes enlla de les fronteres de Roma hi vivien un seguit de pobles molt diferents al quals els romans anomenaven bàrbas q significava estranger pro tamb tosc, inculte o salvatge. A partir del
S.III l'Imperi Roma va començar a patir una crisi profunda: el comerç es va disminuir i l'economia
... Continuar leyendo "Apunts de l'Imperi romà" »

Barcino forum provincial

Enviado por anderson galindo y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,62 KB

TARRACÓ HISTÒRIA  Fundació:


el nucli va ser el praesidium. Rodejat de muralles.

Evolució:

va créixer al llarg dels segles 1 i 2 Ac al voltant de dos centres: un militar al praesidium i un civil i comercial amb un fòrum. Entre els anys 47 i 27 Ac la ciutat va rebre el títol de colònia. La ciutat va prosperar al llarg d’aquest segles. 

Decadència:

l’any 266 Ac la ciutat i el seu territori van ser, saquejats pels francs que , en ple període de crisi política, havien aprofitat per creuar fronteres. 

Urbanisme:

en la part alta l’antic praesidium va ser reconvertit en el centre administratiu de la província i incloïa un immens fòrum i un temple. En la part baixa status de colònia i tenia el seu propi fòrum per als assumptes... Continuar leyendo "Barcino forum provincial" »

Características de la literatura latina

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 15,9 KB

Oratoria:1genero literario en prosa.Es del genero del discurso.Es una obra de arte,escrito conforme a las reglas del género y debe publicarse ante un publico.Es necesaria la libertad de expresión que ocurre en la república,y en el Imperio se cultiva la oratoria judicial. 2es el genero del discurso.Fases de su creación.1invencion:búsqueda de argumentos.2disposicion:dristribucion de argumentos.3.Elocución:arte de usar la expresión formal4.Memoria:para recordar cada cosa en el lugar propiado.5.Pronunciación:puesta en escena del discurso. 3 es el arte de persuadir.Finalidades y subgéneros:esta encamonado a enseñar,agradar,converncer y conmover.Existen 3 generos1.Deliberativo:político,persuadir o disuadir.2judicual:se emplea para defender

... Continuar leyendo "Características de la literatura latina" »

Evolución de la escritura

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 6,73 KB

Sistema de transmisión de la información


Dos preguntas previas imprescindibles:


-¿Cuál es la herramienta del periodista?

-¿Cuál es su uso y en función de qué objetivo?


Punto de partida imprescindible: Información-poder-control ---- George Orwell. 1984


Apple, Google, Facebook y Amazon----- Empresas de comunicación que ejercen el control absoluto del planeta y de sus habitantes.


Información como conocimiento (poder)- comunicación- sociedad


El lenguaje como primera herramienta--------- Desarrollo de la palabra: (Representación gráfica del lenguaje)


Palabra-----

Escritura

----Necesidad de permanencia


El desarrollo de la palabra puede ser:

-Oral (gestual-imitación)

-Mnemótica (memoria)

-Pictórica

-Ideográfica

-

Fonética


Desarrollo de la escritura:

... Continuar leyendo "Evolución de la escritura" »

Macbeth

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 13,04 KB

Autor: Valmiki (Ramayana),  13°Edición, México Porrúa 1999, 164pp.

El Ramayana  se le puede atribuir a Valmiki El cual era un sabio legendario. Al que la tradición le considera autor de la Epopeya hinduista. Pertenece al subgénero literario “epopeya” y su género Literario es el épico, la cual su marco histórico se produce unos 5 o 6 siglos A.C, el Ramayana se divide en 7 cantos y 24001 versos.

En La historia se cuenta que los dioses son amenazados por los Raksasas, raza de Demonios terribles gobernados por Ravana. Aquellos seres dedicados al mal Invaden poco a poco el universo: El Dios Vichnu, Ignorándolo todo hasta el Mismo Rama, que no sabrá su divina esencia hasta llevar a cabo su misión.

Rama Contra matrimonio con Sita, hija... Continuar leyendo "Macbeth" »