Chuletas y apuntes de Otras lenguas extranjeras de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

Llibre de les besties resum

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 22,88 KB

Curs 2018-2019

FITXA 04 - LA PROSA DE Ramón LLULL

Ramón Llull, de trobador a missioner

Aquí tens diferents preguntes amb més d’una resposta cadascuna. Es tracta de marcar la que creus que és correcta, per després poder anar elaborant un resum del tema.


1.- Va néixer el 1232 a Girona  / Barcelona  /  Mallorca

2.- La seva família era noble/  menestrala  /  vassallaestablerta amb la conquesta de l’illa per Jaume I

3.- Es va casar i va tenir dos fills/ no va tenir fills / sols va tenir una filla

4.- Als 30 anys va canviar radicalment​de dona / de feina / de vida

5.- Ho fa a causa de la mort de la seva dona / les aparicions de Crist crucificat/ és desterrat pel rei i deixa la família, els béns materials i la Cort,

... Continuar leyendo "Llibre de les besties resum" »

Resum per capítols de Tirant lo Blanc

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,53 KB

Humanisme


Moviment de resposta a La crisi del pensament medieval (aprox. 1350, toscana). Era un corrent Restringit a un grup descriptors interessats a recuperar el mon clàssic Grecollatí. Triomfà al s.Xvi l’impulsor fou F. Petrarca. Els humanistes Protegiren objectius nous i direccions desconegudes. Teocentrisme: Antropocentrisme – Les guies i els models son antics clàssics grecollatins, en L’àmbit cultural l’home es la mesura de totes les coses. Hi ha una nova Actitud, una nova manera de veure el mon, una nova manera de viure i una nova Manera d’entendre la vida.L’umanisme A la literatura catalana:Traduccions D’obres llatines. Jaume conesa= histories troianes. Guillem de capons= ciutate Dei.    

Les 4 grans cròniques:


quatre... Continuar leyendo "Resum per capítols de Tirant lo Blanc" »

El verí del teatre pdf

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,29 KB

Tema 11 Descriu la renovació teatral del període que va des de la postguerra fins als anys 70.


Els mecanismes de la censura van fer molt complicades les representacions. La prohibició de fer teatre en català es va alçar el 1946, però només eren permeses les obres que no suposaren un atac al franquisme, ni a la moral pública. Les representacions en valencíà eren sainets. A banda d’aquest gènere popular, la censura només va permetre la pervivència d’obres anteriors a la guerra, amb autors com Àngel Guimerà o Santiago Rusiñol o bé les comèdies burgeses de Carles Soldevila. Difícilment es podia renovar en la nostra escena quan, a més, les traduccions no foren permeses fins Déu anys més tard.


A mitjans dels anys cinquanta

... Continuar leyendo "El verí del teatre pdf" »

La novel·la de cavalleria i la novel·la cavalleresca

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,13 KB

Les obres que constituïen la matèria de Bretanya van evolucionar fins a originar, al segle XIV, un gènere nou, la novel·la de cavalleria. Es tracta fins d'un relat versificat, en francès, on es narren les aventures d'un heroi que encarna els ideals cavallerescos de fidelitat, valentia i defensa del seu senyor, i la dama i la gent indefensa. Hi abunden els elements meravellosos i inversemblants: l'acció transcorre en un passat llegendari, en un indret inexistent, hi intervenen personatges fantàstics; el cavaller té unes qualitats físiques extraordinàries. Al segle XV, sorgeix la novel·la cavalleresca, un nou tipus de narració que, tot i derivar-se de les novel·les de cavalleria, s'allunya completament del seu model. Està escrita... Continuar leyendo "La novel·la de cavalleria i la novel·la cavalleresca" »

A esmorga personaxes secundarios

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en gallego con un tamaño de 4,31 KB

  • Cibrán


  • A súa presencia é imprescindible posto que el é quen narra a historia. A súa caracterización faise de maneira indirecta, por exemplo a través dos seus alcumes (“tiñica”, “puchapodre”, “castizo”). Cibrán é un obreiro de familia moi pobre que trata de comezar unha nova vida ó carón dunha prostituta á que deixa embarazada (intención que se verá truncada polos fatídicos feitos posteriores)

    • O Milhomes


    • Tamén chamado “maricallas” ou “setesaias”. Tiña un oficio de xastre e unha maneira de ser moi burlona, a cal foi consecuencia de numerosas pelexas, como por exemplo a que mantivo co Bocas e que finalmente remata co incendio do pazo.

      • O Bocas


      • Personaxe que completa o trío dos esmorgantes. Home corpulento, de carácter

... Continuar leyendo "A esmorga personaxes secundarios" »

Fenhedor

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,48 KB

Lírica trobadoresca


Què és la literatura trobadoresca?


Cal entendre la literatura trobadoresca com aquelles composicions que tenien en comú una llengua (el provençal), una temàtica (bàsicament amorosa), un concepte de l’amor i una poètica, és a dir, la manera de fer els versos. Rep el nom de trobadoresca perquè era feta pels trobadors i aquests s’anomenaven trobadors perquè es dedicaven a trobar, és a dir, a buscar i trobar les paraules escaients per tal de fer les seues composicions poètiques. Aquest tipus de literatura era feta per la noblesa i únicament la noblesa n’era la destinatària. Naix o es comença a conrear per lanecessitat que tenia la noblesa de diferenciar-se del poble pla, raó per la qual recrea la temàtica
... Continuar leyendo "Fenhedor" »

Salvador espriu homosexual

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,25 KB

1. Els canvis polítics que van començar el 1939 tenien entre els seus objectius bàsics la unificació lingüística i la substitució de totes les llengües minoritàries de l'Estat pel castellà. Ningú no ha fet més que Franco —ajudat per un conjunt de circumstàncies i factors tan decisius com el cinema, la ràdio i la televisió, l'escolarització general i la immigració per la implantació del castellà. En trenta o quaranta anys -els que segueixen a la primera dècada de la postguerra -el català va perdre més terreny que en tres o quatre segles.

Es van abolir la Generalitat, l'Estatut i els partits polítics, i es va prohibir l'ús públic i oficial del català, i el seu ensenyament. Relegada la llengua a l'uso privado y familiar”,

... Continuar leyendo "Salvador espriu homosexual" »

Resum per capítols de Tirant lo Blanc

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,57 KB

És un moviment cultural que sorgeix a Itàlia al s.XIV i arriba als territoris catalans cap al s. XV. Moviment que mira cap a l’antiguitat per redescobrir-ne els valors estilístics i ètics.

CARACTERÍSTIQUES

- trànsit entre l'Edat Mitjana i el Renaixement - Escrit majoritàriament en llatí. - Intenta imitar als escriptors i poetes antics (grecollatins) - Denota un canvi de sensibilitat - Vol ressuscitar els ideals de Racionalisme(clàssics antics) → literatura culta i refinada - És una nova visió de la humanitat i de la seva situació en el món.

DIFERÈNCIES


Edat Mitjana

Teocentrisme (déu centre de tot) / Societat feudal i estamental / Literatura religiosa i moral / Imitació dels clàssics / tempus fugit Humanisme:
Antropocentrisme
... Continuar leyendo "Resum per capítols de Tirant lo Blanc" »

Ausias Març va néixer l'any 1400. Como a cavaller la seva obra poetica té una extensió 127 poemes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,55 KB

Contexte històric: El sXV és un segle de canvis i contrastos arreu d'Europa i la crisi del feudalisme la pèrdua de poder de l'Església anuncien la fi de l'Edat Mitjana i arribada de l'humanisme italià que conduirà al Renaixement. -

L'estàndard literari, s'ha de destacar el paper de la Cancelleria Reial, ja que la documentaci´p administrativa i legal tengué una gran influència en els usos lingüístics més generalitzats. Així mateix, la tasca literària dels escriptors enriquí i envigorí la llengua, que s'express tant en prosa narrativa com en poesia, gènere que fins aleshores s'havia conreat en occità. -
Els franciscans i els dominicans, defensors d'un model de vida basat en la pobresa i la senzillesa que, de vegades, prenia la
... Continuar leyendo "Ausias Març va néixer l'any 1400. Como a cavaller la seva obra poetica té una extensió 127 poemes" »

Zergatik naiz patu bat

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en vasco con un tamaño de 2,08 KB

naiteke (ahal naiz) / nintekeen (ahal nintzen)

zaiteke (ahal zara) / zintezkeen (ahal zinen)

daiteke (ahal da) / zitekeen (ahal zen)

gaitezke (ahal gara ) / gintezkeen (ahal ginen)

zaitezkete (ahal zarete) / zintezketen (ahal zineten)

daitezke (ahal dira) / zaitezkeen (ahal ziren)


dezaket (ahal dut)
/ ditzaket (ahal ditut)

dezakezu (ahal duzu) / ditzakezu (ahal dituzu)

dezake (ahal du) / ditzake (ahal ditu)

dezakegu (ahal dugu) / ditzakegu (ahal ditugu)

dezakezue (ahal duzue) / ditzakezue (ahal dituzue)

dezakete (ahal dute) / ditzakete (ahal dituzte)


nitzakeen (ahal nituen) / nezakeen (ahal nuen)

zenitzakeen (ahal zenituen ) / zenezakeen (ahal zenuen)

zitzakeen (ahal zituen) / zezakeen (ahal zuen) 

genitzakeen (ahal genituen) / genezakeen (ahal genuen)

zenitzaketen(... Continuar leyendo "Zergatik naiz patu bat" »