Chuletas y apuntes de Otras lenguas extranjeras de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

Desarrollo Económico y Transformaciones Industriales en la España del Siglo XIX

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 6,92 KB

El Reinado de Isabel II y el Atraso Económico

El reinado de Isabel II (1843-1868) estuvo caracterizado por un notable atraso económico en comparación con Europa. Las razones de este atraso eran varias:

  • Obstáculos físicos y naturales: Dificultaban la explotación de los recursos existentes, elevando el precio de los productos. La orografía de la península complicaba las comunicaciones, los ríos no eran navegables y las tierras no eran excesivamente fértiles.
  • Escasas transformaciones en los sistemas agrarios: La falta de renovación técnica mantuvo una agricultura tradicional, con mucha mano de obra y baja productividad. La agricultura no pudo actuar como motor de modernización, a diferencia de países como Inglaterra, donde la revolución
... Continuar leyendo "Desarrollo Económico y Transformaciones Industriales en la España del Siglo XIX" »

Resumen vento ferido carlos casares

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en gallego con un tamaño de 5,82 KB

NOVA NARRATIVA GALEGA:


innovacións. Aparición do hérore problemático. Conxunto de obras narrativas cunhas características comuns. Teñen un marco temporal. Comeza a p. De 1950 e remata en 1976. Tratamento de aspectos políticos en clave simbolica. Persoaxes traumatizados con tendencia á violencia e á autodestruccion. Creacion de mundos absurdos e angustiosos. As peronaxes móvense en situacións estrañas e irracionais. Espazos claustrofóbicos e sórdidos que reflicten as obsesións patolóxicas dos protagonistas. Técnica do ollo cinematográfico: o narrador compórtase como o obxectivo duha cámara. Emprego do monólogo interior.

Autores NNG:

Gonzalo Rodríguez Maurullo, inaugurador da nova narrativa.
Memorias de Tains (1956) o protagonista
... Continuar leyendo "Resumen vento ferido carlos casares" »

El Misteri d'Elx: Teatre Medieval

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,8 KB

El Teatre en l'Edat Mitjana

Hem vist que la prosa en la nostra llengua s'inaugura amb l'obra de Ramon Llull i que la nostra poesia té en Ausiàs March el màxim exponent, amb l'assimilació d'una tradició que venia de lluny, els trobadors. Però, mentrestant, què s'ha fet del teatre? El teatre clàssic (comèdia i tragèdia), naix a Grècia i es manté amb una gran vigència en la cultura de l'Imperi Romà.

En l'Edat Mitjana, el teatre posseïa un caràcter religiós, llevat de les peces breus de joglars i de companyies ambulants que circulaven pel sistema de corts feudals, les fires i els camins de les grans artèries de les peregrinacions i els mercats. De l'interior de les esglésies el teatre eixirà a l'exterior. Els escenaris efímers... Continuar leyendo "El Misteri d'Elx: Teatre Medieval" »

Anàlisi de l'obra de Carles Riba i Salvador Espriu: Exili, Guerra i Cultura Catalana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,81 KB

El Temple de Súnion i l'Exili de Carles Riba

El temple de Súnion s’erigeix en far i guiatge pels mariners, pels borratxos i pels exiliats. Ell s’identifica més amb la tercera, ja que en el moment en què escriu el poema està a França exiliat i l’únic que l’endreça és el record de Súnion.

La relació que es pot establir entre les ruïnes gregues i la situació del poeta en aquell moment és que els exiliats, els mariners i els borratxos, com hem dit abans, es troben perduts. En el cas del nostre autor (exiliat) ha perdut la seva identitat, la seva pàtria i terra, a causa del fet que ha hagut de marxar forçosament. És per aquest motiu que Carles Riba s’identifica amb el temple de Súnion, aquest està mutilat i destrossat,... Continuar leyendo "Anàlisi de l'obra de Carles Riba i Salvador Espriu: Exili, Guerra i Cultura Catalana" »

Bilingüisme i conflicte lingüístic: el cas del català

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 22,41 KB

Bilingüisme i Conflicte Lingüístic

El Concepte de Bilingüisme

El concepte de bilingüisme (ús de dues llengües) és ampli i ambigu. S'ha utilitzat sovint per amagar un procés de substitució lingüística. Les societats no són bilingües, ho són les persones. Un individu pot ser bilingüe, trilingüe o poliglota, segons el nombre de llengües que domini. Podem parlar de tres tipus generals de bilingüisme:

  • Individual
  • Territorial
  • Social

A. Bilingüisme Individual

Es refereix a una persona que parla dues llengües. N'hi ha de diferents tipus:

  • Passiu o actiu: Si el parlant coneix dues llengües, però només n'usa una, és passiu. Si utilitza les dues llengües, és actiu.
  • Simètric o asimètric: És simètric si el parlant domina per igual les
... Continuar leyendo "Bilingüisme i conflicte lingüístic: el cas del català" »

España en la Posguerra: Autarquía, Aislamiento y Reconfiguración Política (1938-1946)

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 6,14 KB

España en la Posguerra (1938-1946): Un Periodo de Autarquía y Aislamiento

Los siguientes documentos nos hablan acerca de la situación que se vivió en España durante los años posteriores a la Guerra Civil, en concreto los documentos abarcan el periodo comprendido entre 1938 y 1946. El documento 1 es un discurso hecho por Franco en conmemoración del Alzamiento Nacional, en el doc. 2 podemos observar las características de la política autárquica de los años de posguerra, en el doc. 3 podemos observar las buenas relaciones de Franco con los países del Eje aunque terminaría por sufrir el aislamiento internacional al final de la Segunda Guerra Mundial (doc. 4). Para comprender mejor las situaciones reflejadas en estos documentos será... Continuar leyendo "España en la Posguerra: Autarquía, Aislamiento y Reconfiguración Política (1938-1946)" »

Conceptos Clave: Sustentabilidade, Economía e Produción

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 3,97 KB

Agricultura Ecolóxica

É un sistema de produción agraria que mantén a fertilidade do solo a través do emprego de prácticas agrícolas que evitan os produtos da agroindustria (sementes modificadas xeneticamente, fertilizantes químicos ou praguicidas). Para recibir o certificado de produción ecolóxica deben empregarse técnicas de policultivo como sistema natural de protección contra as pragas e un uso extensivo da terra que evite o seu esgotamento e garanta a sustentabilidade ambiental.

Denominación de Orixe

É a que distingue os produtos agroalimentarios que ofrecen unha calidade adicional por cumprir normas superiores ás obrigatorias de calidade estándar. Esa etiqueta indica unha produción que se axusta a unha localización xeográfica,... Continuar leyendo "Conceptos Clave: Sustentabilidade, Economía e Produción" »

Anàlisi de Tirant lo Blanc: De la Cavalleria a la Novel·la

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,19 KB

1. Primers Intents Literaris de Martorell

Guillem de Varoic, barreja d'un episodi de Guy de Warwick i el Llibre de l'Ordre de Cavalleria de Ramon Llull. Guillem de Varoic va d'un comte (Guillem de Varoic) que decideix fer vida ermitana. La segona obra, Flor de Cavalleria, tracta de batalles entre Sant Miquel i els àngels rebels.

2. Influència de Guy de Warwick

En la primera part de Tirant lo Blanc es fa una petita introducció del resum de la llegenda de Guy de Warwick i també figuren dues influències importants: la militar i l'amorosa.

3. Evolució del Roman a la Novel·la

El roman, primera novel·la medieval. Al s. XIII estan escrites en vers i es descriuen històries fictícies embellint-les i exagerant-les. S. XIV-XV els romans passen de... Continuar leyendo "Anàlisi de Tirant lo Blanc: De la Cavalleria a la Novel·la" »

Renaixença i Modernisme a la Literatura Catalana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,51 KB

Renaixença i Modernisme

Consolidació de la Literatura Catalana

Etapes de la Renaixença

Consolació (Romanticisme i Realisme)
  • Jocs Florals
  • Diversificació dels gèneres literaris
Plenitud (Romanticisme, Realisme i Naturalisme)
Plenitud i Crisi (Realisme i Naturalisme)

Jocs Florals

  • Pàtria, fe i amor
  • Poesia religiosa: viola
  • Poesia patriòtica: englantina
  • Poesia amorosa: flors naturals
  • Mestre en Gai Saber: al guanyador dels tres premis
  • Potenciats per Manuel Milà i Fontanals

Autors Clau de la Renaixença

Bonaventura Carles Aribau
  • Inicia la Renaixença
Joaquim Rubió i Ors
  • Manifest de la Renaixença
  • Restabliment dels Jocs Florals
Teodor Llorente
  • Impulsor de la Renaixença Valenciana
  • Restauració dels Jocs Florals a València
Marià Aguiló
  • Recopilació de la literatura
... Continuar leyendo "Renaixença i Modernisme a la Literatura Catalana" »

Joan Maragall, Santiago Rusiñol i Víctor Català: Figures Clau del Modernisme Català

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 13,26 KB

Joan Maragall i el Modernisme Català

Context: El Modernisme emergeix a Catalunya als anys 90 del segle XIX amb la intenció de revitalitzar la cultura catalana, considerada anacrònica i localista, mitjançant l'adopció de corrents artístiques i literàries europees més modernes.

Maragall: Joan Maragall i Gorina (1860-1911) va ser un destacat poeta i periodista català que va jugar un paper crucial en la difusió de noves idees i corrents intel·lectuals. Malgrat la pressió de la seva família per continuar amb el negoci tèxtil, es va dedicar a la literatura i al periodisme, col·laborant amb publicacions importants com el Diario de Barcelona i la revista L'Avenç.

Influències: Maragall, gràcies al seu domini de diverses llengües, va... Continuar leyendo "Joan Maragall, Santiago Rusiñol i Víctor Català: Figures Clau del Modernisme Català" »