Chuletas y apuntes de Ciencias sociales de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

La escolástica latinoamericana y su influencia en Europa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 6,04 KB

Los estudios de comunicación en latinoamérica=1. El contexto: la influencia de los Estados Unidos = La mass communication research hizo de todo el continente americano un espacio en el que desarrollar sus planteamientos, que equiparaban desarrollo a comunicación.
Con ayuda institucional y de fundaciones privadas, los investigadores norteamericanos trasladaron su experiencia a las universidades de centro y Suramérica durante los años 60 y 70, formando profesionales de la comunicación y asesorando en la elaboración de los planes de estudio universitarios. El objetivo era adaptar los procesos sociales a los intereses de los Estados Unidos en el periodo de la Guerra Fría, neutralizando en lo posible los procesos revolucionarios y de emancipación... Continuar leyendo "La escolástica latinoamericana y su influencia en Europa" »

Economia i Societat a Espanya (1898-1936)

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,93 KB

Al primer terç del segle XX, l’economia espanyola va estar marcada per una tendència general al creixement moderat que va quedar interrompuda per la Guerra Civil.

Al llarg d’aquest període, a Europa va predominar l’intervencionisme estatal per protegir la pròpia producció nacional. D’aquesta manera es protegien de l’emergència econòmica dels Estats Units.

De la Pèrdua Colonial a la I Guerra Mundial (1898-1914)

Després de la pèrdua de Cuba i les Filipines (1898), Espanya es va recuperar econòmicament. La primera dècada del segle XX va estar marcada pel creixement de la producció agrària i el procés de concentració i diversificació industrial.

Tot i així, la pèrdua de les colònies no va tenir una transcendència espectacular... Continuar leyendo "Economia i Societat a Espanya (1898-1936)" »

Crisi Bancària i Industrial 1929-1933: Causes i Conseqüències

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,36 KB

Crisi Bancària i Industrial (1929-1933)

De la Borsa a l'Economia

La sobreproducció, la manca de diners i la caiguda del consum van fer que en pocs mesos la crisi de la borsa esdevingués una crisi econòmica que va acabar afectant tots els sectors de l'economia.

L'Esfondrament Bancari

El sistema bancari va ser un dels primers afectats, perquè, d'una banda, l'enfonsament borsari va fer que els deutors no poguessin tornar els préstecs i, d'una altra, la majoria dels bancs havien acceptat accions de la borsa com a garantia dels préstecs. La por que els bancs fessin fallida va espantar la població, que hi va acudir massivament per tal de retirar l'efectiu dels seus comptes, però les entitats financeres no van poder reposar els dipòsits bancaris... Continuar leyendo "Crisi Bancària i Industrial 1929-1933: Causes i Conseqüències" »

L'Imperialisme: Causes i Mètodes de Colonització

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,38 KB

Les causes de l'imperialisme modern

Causes econòmiques de l'expansió imperialista

Les crisis econòmiques de la segona meitat del segle XIX van provocar que la majoria d’Estats europeus adoptessin polítiques proteccionistes que dificultaven la col·locació de l’excés de producció en altres països europeus. Les necessitats de proveïment de primeres matèries o d’exportació de mercaderies i de capitals de les economies occidentals van originar la colonització de nous territoris. El desenvolupament dels mitjans de transport i navegació va tenir una incidència especial en aquest procés, ja que abaratia i agilitzava el transport de grans quantitats de mercaderies. Aquest factor adquirí una gran importància en un país industrialitzat... Continuar leyendo "L'Imperialisme: Causes i Mètodes de Colonització" »

La Coexistència Pacífica i la Guerra del Vietnam (1962-1980)

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,94 KB

La Coexistència Pacífica i la Crisi dels Míssils (1962-1980)

Punt d'Inflexió: La Crisi dels Míssils

La Crisi dels Míssils a Cuba va ser un punt d'inflexió. Les dues superpotències van veure que no podien seguir igual. La Guerra Freda continuava perquè els convenia, però havien d'establir límits i controls.

Coordinació Mútua i Distensió

Els dos dirigents van començar a parlar de distensió. A Cuba hi havia hagut un risc massa alt. S'havia de convèncer la gent que era necessari parar. Després del desgel, van començar a trobar-se i parlar. Van quedar més d'una vegada i van crear el telèfon vermell (Casa Blanca-Kremlin). Ho van fer públic per fer veure a la gent que havien posat fre i que no hi hauria guerra nuclear. També es... Continuar leyendo "La Coexistència Pacífica i la Guerra del Vietnam (1962-1980)" »

Ezagutzaren Garrantzia: Zientzia eta Errealitatea

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en vasco con un tamaño de 32,56 KB

Iritziak, Sinesmenak eta Ezagutza

Gutxieneko ezagutza ez dagoenean, erantzuna tradizio kulturalen, erlijiosoen, inguruneko giro sozio-politikoaren edo komunikabideen araberakoa izaten da. Sinesmenak arriskutsuak izan daitezke iritziak eta erabakiak hartzerakoan, benetako ezagutza ordezka dezaketelako, egiazko printzipio gisa hartzen ditugunean. Ezagutza, aldiz, zientziaren bidez lortutako ezagupena da, metodo zientifikoaren bidez lortu dena. Iritziak izateko eta erabakiak hartzeko ez dira nahikoak tradizioak, sinesmenak eta usteak. Errealitatearen ezagutza ezinbestekoa zaigu.

Zientzia: Errealitatearen Jakintza

Zientzia (latinez, scire, jakitea) eguneroko bizitzan beharrezkoa den errealitatearen jakintza da, zientziaren bidez lortzen dena.

Inguruneko

... Continuar leyendo "Ezagutzaren Garrantzia: Zientzia eta Errealitatea" »

Pobles Preromans a la Península Ibèrica: Orígens, Colonització i Guerres Púniques

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,92 KB

1. Pobles Preromans: Situació Geogràfica i Trets Essencials

Migracions Indoeuropees

Al voltant del segle II aC, molts territoris foren envaïts per pobles que van introduir noves llengües i materials. Aquests pobles, anomenats indoeuropeus, es van establir a Catalunya, coneixien el ferro i practicaven rituals i enterraments en camps d'urnes. Els celtes, en canvi, es van estendre pel nord-oest peninsular.

En arribar els romans al segle III aC, els trets celtes es notaven més, mentre que el contacte amb els pobles colonitzadors va esborrar la influència dels indoeuropeus.

2. Colonitzadors

Al primer mil·leni, van arribar grecs i fenicis amb l'objectiu de comerciar amb coure, plata i or.

Colonització Púnica: Fenicis i Cartaginesos

Al voltant del... Continuar leyendo "Pobles Preromans a la Península Ibèrica: Orígens, Colonització i Guerres Púniques" »

Crisi del 29 i Gran Depressió: Causes i Conseqüències

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,53 KB

Els Feliços Anys 20 a EUA: Expansió i Desequilibris

Els feliços anys vint van començar amb una forta expansió econòmica als Estats Units. El país va experimentar un gran creixement, impulsat per la producció industrial i les exportacions. Aquest període es va caracteritzar per:

  • Noves indústries: Desenvolupament de sectors innovadors.
  • Noves fonts d'energia: Expansió i aplicació a la indústria.
  • Indústria de l'automòbil: Símbol dels nous temps i de la producció en massa.

A les indústries nord-americanes es va imposar la producció en massa, amb nous mètodes de racionalització i producció en cadena (fordisme). També es va desenvolupar la publicitat i els sistemes de compres a terminis. La concentració empresarial va ser un altre... Continuar leyendo "Crisi del 29 i Gran Depressió: Causes i Conseqüències" »

Transformaciones Culturales en la Sociedad de Mercado: Tecnología, Comunicación y Religión

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 5,32 KB

Más que en ninguna otra sociedad, en la moderna la cultura ha dejado de ser el lugar de los sentidos e identificaciones más compartidos para volverse un poderoso factor de diferenciación, de discriminación, exclusión y confrontaciones sociales.

La Cultura en la Sociedad Actual

Nada más difícil en un cambio de épocas, cuando lo que cambia es un modelo de sociedad, que comprender la naturaleza y medir los alcances de los cambios sociales que se están operando en el mundo actual. La mejor manera de calibrar la importancia histórica de tales cambios consistirá en pensar que nada en ningún ámbito de lo social será ya como había sido antes. Y si ni “la política ya no es lo que era”, y tampoco la economía, la religión y las comunicaciones,... Continuar leyendo "Transformaciones Culturales en la Sociedad de Mercado: Tecnología, Comunicación y Religión" »

Evolución de la Actividad Física: Desde la Prehistoria hasta la Antigua Grecia

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 6,09 KB

1. ¿Qué se entiende por cultura física?

A medida que la dependencia del medio se fue asegurando, aparecieron los primeros indicios de una primitiva y originaria cultura del cuerpo y de las actividades físicas, manifestada principalmente en forma de habilidades y destrezas relacionadas con la danza y el juego. Estas prácticas se fueron transmitiendo y perpetuando de forma ordenada, consciente y sistematizada. Los objetivos de estas actividades físicas se basaban en la eficiencia, el fortalecimiento, la adaptación y, en menor medida, en las relaciones de grupo y el progreso cultural.

2. ¿Cuándo comienza a impartirse la Educación Física?

La Educación Física como tal, excepto en casos aislados, no comienza a impartirse hasta mediados... Continuar leyendo "Evolución de la Actividad Física: Desde la Prehistoria hasta la Antigua Grecia" »