Chuletas y apuntes de Ciencias sociales de Formación Profesional

Ordenar por
Materia
Nivel

Transformació Econòmica a Espanya al Segle XIX

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,4 KB

Demografia

La població europea va experimentar un gran creixement durant el segle XIX, amb un augment de la població absoluta, un increment de la població urbana i una disminució del sector primari. A Espanya, aquest creixement va ser més lent a causa d'una taxa de mortalitat elevada, provocada per factors com la guerra civil, el retard en la industrialització i les epidèmies.

Agricultura

Els polítics il·lustrats van intentar modernitzar l'agricultura, però el sistema de propietat de la terra, concentrada en mans de l'Església i la noblesa, va ser un obstacle. La manca d'inversió en maquinària, adobs i estudis del camp, així com la pobresa dels camperols i la petita mida de les explotacions, van dificultar l'acumulació de beneficis... Continuar leyendo "Transformació Econòmica a Espanya al Segle XIX" »

Antic Règim i altres termes relacionats

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,04 KB

Antic Règim:

Sistema econòmic, social i polític present a Europa entre els segles XV i XVIII que es caracteritza pel règim econòmic senyorial amb una agricultura de subsistència, una societat estamental i l’absolutisme monàrquic.

Absolutisme:

Sistema polític en què el governant o la institució que exerceix les funcions de govern no té limitacions de tipus jurídic. La forma més usual de l'absolutisme és la monarquia absoluta.

Burgesia:

Classe social que es va formar a la societat feudal com a nou grup social que, abandonant tota dependència directa de la terra, s’emancipà de l’estructura feudal i fomentà la seva existència en l’intercanvi de béns que ell no havia produït. Al segle XVII l’augment de la població, el

... Continuar leyendo "Antic Règim i altres termes relacionats" »

El Moviment Obrer a Catalunya: Condicions Laborals i Orígens

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,02 KB

El Moviment Obrer: Orígens i Reivindicacions

Les condicions laborals i econòmiques precàries, juntament amb la manca de protecció social en el nou marc industrial, van propiciar l'aparició del moviment obrer. Inicialment, les reivindicacions eren bàsiques, sense intencions polítiques, demanant el dret d'associació i el manteniment del sou. Cap a 1870, el moviment va començar a polititzar-se.

Condicions de Vida dels Obrers al Segle XIX

Les condicions de vida dels obrers van evolucionar al llarg del segle XIX, però sempre van ser extremadament dures. Els salaris eren baixíssims, insuficients per a un nivell de vida digne, i els problemes de subsistència eren greus. Les condicions laborals eren precàries: jornades de fins a 15 hores... Continuar leyendo "El Moviment Obrer a Catalunya: Condicions Laborals i Orígens" »

L'Estat: Estructura, Funcions i Formes de Govern

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,99 KB

L'Estat: Definició i Elements Fonamentals

L'Estat és l'estructura política, jurídica i administrativa que governa un territori. Està format per un territori amb fronteres clares i reconegudes internacionalment, on viu una població que es regeix per les mateixes lleis.

Territori: És un element fonamental per a l'existència d'un Estat.

Població: La població que viu dins de les fronteres estatals forma el conjunt de ciutadans. Els ciutadans tenen drets reconeguts que l'Estat ha de respectar, però també tenen obligacions, com el compliment de les lleis i el pagament d'impostos.

Poders de l'Estat

Són l'executiu, el legislatiu i el judicial.

Diversitat i Poder dels Estats

Actualment, al món hi ha més de 190 estats. Uns s'han creat recentment,... Continuar leyendo "L'Estat: Estructura, Funcions i Formes de Govern" »

Evolución del pensamiento económico: desde la teoría clásica hasta el desarrollo humano

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 6,4 KB

Teorías Clásicas: Smith, Malthus y Ricardo

La Teoría Clásica de Smith y Malthus

La teoría clásica, representada por Adam Smith y Thomas Robert Malthus, centra su interés en el crecimiento económico, particularmente en el sector agrícola. Smith sostenía que mientras existieran tierras libres, la economía crecería sin límites. Sin embargo, Malthus argumentó que el crecimiento demográfico llevaría a la escasez de tierras, resultando en la ley de los rendimientos decrecientes y una disminución de la productividad del trabajo. Si la población superaba el punto de equilibrio, el exceso sería eliminado por el hambre, las enfermedades y la guerra. Malthus propuso la auto-restricción moral (abstinencia sexual) como solución.

La Evolución

... Continuar leyendo "Evolución del pensamiento económico: desde la teoría clásica hasta el desarrollo humano" »

Evolución de la Familia en la Ultramodernidad: Modelos Emergentes y Factores de Cambio

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 4,93 KB

En la modernidad, se observa la imposición de un modelo de familia que contrasta con los ideales tradicionales de la familia nuclear: las familias tardías. Este modelo emergente se configura de diversas maneras, dando lugar a distintas formas de familias tardías:

Tipos de Familias Tardías

  • Familias adoptantes (adopción nacional) o multifamiliaridad (adopción internacional/transétnica): Hasta la década de los 80, la adopción estaba en manos de particulares adinerados, influenciada por antiguos valores religiosos y un afán paternalista que consideraba que los hijos de familias pobres o de mujeres solteras estaban mejor bajo el cuidado de familias con mayor poder adquisitivo. A partir de la ley de 1977, la adopción se convierte en un
... Continuar leyendo "Evolución de la Familia en la Ultramodernidad: Modelos Emergentes y Factores de Cambio" »

Dret financer

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,28 KB

Ampliació de les institucions europees (1957-2013)


1.Descriviu la informació representada en el mapa

Es  tracta  d’un mapa  d’Europa de  tipus polític  que mostra les  successives ampliacions  de la Uníó Europea (UE) des del
1957 fins al 2013.

La  llegenda  ens indica  en gradació de  grisos tres informacions.  En primer lloc, hi són representats tots els estats membres amb la indicació de la data d’incorporació respectiva. En segon   lloc, es marquen els països candidats. En tercer lloc, es marquen els països potencialment candidats. La font és:

http://www.Learneurope.Eu.[0,25] Es  poden observar un total de 28 països.  En primer lloc, els països que van

... Continuar leyendo "Dret financer" »

Escuela Crítica y Teoría de la Reproducción en Ciencias Sociales

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 3,09 KB

Escuela Crítica y la Teoría Marxista

Además de atacar otras teorías marxistas, la Escuela Crítica también criticó sociedades como la Unión Soviética, supuestamente construida sobre la base de la teoría marxista.

Contribución de la Escuela Crítica

La contribución más relevante de la Escuela Crítica reside en su esfuerzo por reorientar la teoría marxista en una dirección subjetiva.

Si bien tal reorientación constituye una crítica al materialismo de Marx y a su insistencia en las estructuras económicas, también representa una contribución de importancia para la comprensión de los elementos subjetivos de la vida social. El sistema constituye el dominio de la racionalidad formal, mientras el mundo de la vida es el reino de la... Continuar leyendo "Escuela Crítica y Teoría de la Reproducción en Ciencias Sociales" »

Causes i Tractats de Pau de la Primera Guerra Mundial

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,12 KB

Causes de la Primera Guerra Mundial

Causes:

  • Rivalitat entre potències europees: Les relacions entre França i Alemanya eren tenses per la guerra francoprussiana i els problemes colonials. L'Imperi Austrohongarès i Rússia també lluitaven per controlar la zona dels Balcans. El Regne Unit i Alemanya eren les dues potències europees i lluitaven per controlar els majors mercats.
  • La formació dels blocs i la cursa d'armaments: Hi havia 2 blocs, la Triple Aliança (Alemanya, Itàlia i Àustria-Hongria) i la Triple Entesa (França, Rússia i, després de 10 anys, el Regne Unit). Pel que fa a l'armament, entre 1890 i 1912, es dupliquen els efectius militars, s'instal·la el servei militar obligatori i s'inverteix més en armament. La gent es va conscienciar
... Continuar leyendo "Causes i Tractats de Pau de la Primera Guerra Mundial" »

Paradigmas de la Educación Física: Evolución, Críticas y Perspectivas

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 7,51 KB

Paradigma Físico-Deportivo (Carballo)

En este paradigma, la medicina justifica y disciplina el quehacer de la educación física, la cual queda reducida casi al plano de artesanía. El médico sabe, el profesor hace. El carácter disciplinante de la salud se adopta para tomarlo como forma de control social. El deporte cumple una función higiénica. Al concepto de salud le sigue el de rendimiento. Las prácticas en la escuela han supuesto métodos centrados en la demostración y repetición, convirtiéndose en un mero adiestramiento. Hay un hambre de rendimiento y competencia, buscando jóvenes más capaces (los mejores) y abandonando a los menos dotados.

El cuerpo es visto como una máquina. Desde lo epistemológico, el movimiento humano tiene... Continuar leyendo "Paradigmas de la Educación Física: Evolución, Críticas y Perspectivas" »