Chuletas y apuntes de Arte y Humanidades de Universidad

Ordenar por
Materia
Nivel

Estilo de fachada estandarte

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 7,31 KB

 PLATERESCO

 No hay un criterio uniforme para describir este estilo.

Según Fernando Marías, básicamente lo que define este estilo es la decoración. Se define por ser muy minuciosa, imitando la labor de los plateros, de ahí su nombre. Es una decoración que invade el edificio, no tiene límites arquitectónicos. Usa elementos renacentistas, como medallones, decoración vegetal, decoración islámica o mudéjar en arcos, también tienen decoración gótica.

Normalmente este estilo va a aplicado a edificios del gótico, aunque existen edificios de nueva planta, como es el caso de San Juan de los Reyes, con planta renacentista.

En este momento se rompe con lo antiguo, se crean hospitales, universidades, etc. El Renacimiento se entiende como... Continuar leyendo "Estilo de fachada estandarte" »

Neogotico en Inglaterra

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 7,76 KB

NEOGÓTICO E HISTORICISMO EN Inglaterra


S.XIX aparecen nuevas naciones en Europa. Auge nacionalismos. Naciones mas imp Italia y Alemania. En Alemania hablan de la nacíón como creación cultural. El lenguaje clásico de Schinkel propone una línea estética de unificación alemana.

El clasicismo va a ser el motor de desarrollo de construcción nacional en Alemania. En Francia e Inglaterra se van a adoptar como estilos racionales el gótico y el ROMánico.

El neogótico pasa a tener gran importancia en Inglaterra.  Allí destacó Horace Walpole que desarrollo la novela gótica y se mandó construir Strawberry Hill, de claro carácter gótico tanto en sus bóvedas como en su decoración que imita a la tradición gótica.  En esta arq neogótica... Continuar leyendo "Neogotico en Inglaterra" »

Història del còmic i del cartellisme: influències i evolució

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,15 KB

CÔMIC:

Primeres tires còmiques, publicades en dominicals nord-americans, com a The Yellow kid, on n'és protagonista un nen de Hogan's Alley, que duu un vestit groc amb textos que posava el seu autor Outcault. A banda de considerar-se el primer còmic com a tal, també és el primera pàgina de la historieta a color. L’èxit de la tira és un veritable fenomen de masses (fins a arribar a ocasionar una lluita per publicar-la entre dos dels diaris més importants nord-americans) i fa néixer un gènere: la de les sèries amb infants (kid strips).

Aquestes primeres experiències, amb molt pocs anys, fixen els recursos i trets característics del llenguatge del còmic: des de la bafarada fins a la onomatopeia, passant per l’ordre de lectura... Continuar leyendo "Història del còmic i del cartellisme: influències i evolució" »

Teixit urbà i arquitectura islàmica: una visió detallada

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,87 KB

Descriu Raonadament el teixit i l’espai urbà de la ciutat islàmica tal com es va veure A classe, i relaciona’l amb els aspectes de la religió islàmica que creguis Significatius.

600 anys Després del naixement de Crist , Aràbia comença a sentir de nou la inquietud Religiosa de la mà del profeta Mahoma. L'Islam, en un primer moment, és un Fenomen d'unificació de l'antiga Aràbia, és un producte d'aquesta. El territori Era hostil, eren nòmades beduins i vivien en tribus. Ja no es dedicaven a L'agricultura sinó que es dedicaven al comerç i portaven una vida bèl.Lica. Encara no existien les cases construides sinó que vivien en una tenda anomenada Haima folrada de teles. El problema d'aquest territori era la seva sequedat, Per... Continuar leyendo "Teixit urbà i arquitectura islàmica: una visió detallada" »

L'Ideologia Arquitectònica de Leon Battista Alberti i el Primer Renaixement Italià

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,69 KB

La Ideologia de Leon Battista Alberti

Alberti, fill de mercaders, va ser desheretat en rebutjar el negoci familiar i va trobar refugi a l'església com a secretari episcopal. La seva formació laica, impregnada de coneixement clàssic, el va convertir en un individu culte i independent. La seva visió humanística es centrava en una societat nova, lliure, on l'home era el centre del món, allunyant-se del teocentrisme medieval. Alberti anhelava ciutats ordenades, racionals, harmonioses i equilibrades, amb un espai urbà regular, inspirat en la cultura clàssica.

Després de conèixer a Brunelleschi i la seva tècnica de la perspectiva per a la cúpula de Santa Maria dei Fiore, Alberti va tenir una revelació i va decidir dedicar-se a l'arquitectura.... Continuar leyendo "L'Ideologia Arquitectònica de Leon Battista Alberti i el Primer Renaixement Italià" »

Gunnar Asplund: Arquitectura Nórdica, Modernidad y Legado Atemporal

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 3,33 KB

Gunnar Asplund (1885-1940): Un Maestro de la Arquitectura Sueca

Trayectoria y Formación

Gunnar Asplund es considerado el arquitecto sueco más influyente entre 1930 y 1940. Dominó a la perfección la tradición y lo moderno, trabajando en paralelo con los maestros del movimiento moderno.

Un momento crucial en su formación fue un viaje a Grecia entre 1913 y 1914. Este periplo, típico de la época y de siglos anteriores, reflejaba el rechazo a una formación arquitectónica basada únicamente en el dibujo de las escuelas. Este viaje en busca de los clásicos sería decisivo en su estilo, sirviéndole de profunda inspiración. La fascinación por la luz, el espacio, la vida y el templo griego quedó plasmada en su diario.

Esta experiencia le permitió... Continuar leyendo "Gunnar Asplund: Arquitectura Nórdica, Modernidad y Legado Atemporal" »

Fitxa tecnica majestat batllo

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,47 KB

F.27. MAJESTAT BATLLÓ

1. Fitxa tècnica

Autor: desconegut

Cronologia: Mitjans s.XII

Tipologia: exempta

Material: fusta de Xiprer policromada

Tècnica: talla

Mides: 1,56x1’20

Estil: ROMànic

Tema: religiós, Crist en Majestat

Localització: MNAC (Barcelona) (museu nacional D’art de Catalunya)

2. Context històric

L’obra Va ser comprada a un antiquari al 1914 per el català Enric Batlló, i Posteriorment donada a la ciutat de BCN, perquè formés part de la col·lecció del
MNAC. És una de les poques majestats catalanes que conserva la policromia Gairebé completa.

Aquest Tipus d’obra, juntament amb les Verges Entronitzades i els Davallaments, tenia Una funció litúrgica, ja fos com a part del mobiliari de l’església (reliquiaris) o com a figures... Continuar leyendo "Fitxa tecnica majestat batllo" »

La Llibertat Guiant el Poble: Anàlisi i Context Històric

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,99 KB

La Llibertat Guiant el Poble d'Eugène Delacroix

Autor: Eugène Delacroix

Localització: Musée du Louvre, París

Tècnica i material: Oli sobre tela

Any: 1830

Estil: Romanticisme

Mides: Grans

Biografia de l'Autor

Delacroix és el pintor més destacat del moviment romàntic, alumne de Géricault. Va començar pintant còpies d'obres mestres al Museu del Louvre. Després d'un viatge a Anglaterra, on va descobrir els grans paisatges, i de pintar La Llibertat Guiant el Poble, va viatjar al Marroc, on va descobrir la llum i el color del Mediterrani. De tornada, va passar per Madrid, on va descobrir l'obra de Goya. Va ser el pintor que va decorar més edificis públics de la seva època.

Descripció Formal

Descripció

Iconografia: El quadre està presidit... Continuar leyendo "La Llibertat Guiant el Poble: Anàlisi i Context Històric" »

Biografía y Obras de Sandro Botticelli: Maestro del Renacimiento Italiano

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 1,31 KB

Sandro Botticelli: Maestro del Renacimiento

Primeros Años y Formación

Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi, conocido como Sandro Botticelli, nació el 1 de marzo de 1445 en Florencia. Fue un pintor del Quattrocento italiano, un período crucial en el panorama artístico europeo impulsado por la familia Médici en Florencia, considerado la primera fase del Renacimiento.

Su familia, de humildes artesanos, le dio el apodo de Botticelli.

Botticelli fue discípulo de Filipo Lippi y frecuentaba el taller de Andrea del Verrocchio, donde trabajó junto a Leonardo da Vinci. A los 30 años, ya tenía su propio taller.

Obras y Estilo Artístico

Dedicó su vida a los retratos, las pinturas religiosas y a las influenciadas por el neoplatonismo cristiano,... Continuar leyendo "Biografía y Obras de Sandro Botticelli: Maestro del Renacimiento Italiano" »

Harkaitzetako Ama Birjina: Leonardo da Vinciren maisulana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en vasco con un tamaño de 5,52 KB

Bi bertsioen hurbilketa historikoa

Harkaitzetako Ama Birjina izeneko margolan honen bi bertsio daude: bata Parisko Louvre museoan dago, eta bestea Londresko National Galleryn. Zaharrena Louvrekoa da. Milango San Frantzisko elizan egoitza zuen Sortzez Garbiaren Kofradiak erretaula bat egiteko enkargua egin zion Leonardori. Milango Ludoviko Sforzak erosi eta kanpoko agintari bati eman zion; azkenik, Frantziako Luis XII.aren eskuetara pasa zen. Leonardo koadro honekin hasi zenean, Milango Sforza familiaren zerbitzuan zegoen, 30 urte inguru zituela. Aurretik Florentzian aritua zen. Gizon polifazetikoa, Errenazimentuko prototipoa, jakintsua: ingeniaria, arkitektoa, eskultorea... Bera, denen gainetik, pintoretzat zuen bere burua. Epealdi honetan,... Continuar leyendo "Harkaitzetako Ama Birjina: Leonardo da Vinciren maisulana" »