Chuletas y apuntes de Química de Formación Profesional

Ordenar por
Materia
Nivel

Operacions Bàsiques: Tamisat, Mescla i Filtració en Processos Industrials

Enviado por Chuletator online y clasificado en Química

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,19 KB

Tamisat

El tamisat és l'operació que, mitjançant tamisos, separa les diferents fraccions que componen un sòlid granular o en forma de pols, atenent a la mida de les seves partícules.

Problemes habituals en el tamisat

  1. Aparició de partícules fines en el rebuig (causat per humitat, càrregues electrostàtiques o temps de tamisat insuficient).
  2. Aparició de partícules de rebuig que han passat a través de la malla (causat per irregularitats en la superfície del tamís o temps de tamisat excessiu).

Mètodes de tamisat

  1. Segons la disposició dels tamisos:
    • Vertical
    • Cascada
  2. Segons el mecanisme:
    1. Manual
    2. Mecànic
      • Tamís immòbil: centrífuga i per depressió d'aire.
      • Tamís mòbil: vibratòria electromagnètica, sònica, amb motor excèntric.

Mescla

La mescla... Continuar leyendo "Operacions Bàsiques: Tamisat, Mescla i Filtració en Processos Industrials" »

Tècniques Farmacèutiques: Extracció, Destil·lació i Formes Galèniques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Química

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,73 KB

Extracció de Principis Actius

L'extracció és la separació d'un o més principis actius (p.a.) d'una substància.

Tipus d'Extracció

  • Mecànica: Incisió, calor, expressió.
  • Amb dissolvents.

Fases de l'Extracció amb Dissolvents

  1. Contacte:
    • Senzill
    • Múltiple
    • Múltiple a contracorrent
    • Diferencial a contracorrent
    • Extracció amb reflux
  2. Separació.
  3. Recuperació del dissolvent.

Tipus d'Extractors

  • Centrífugs
  • Per dissolvents no recuperables
  • Amb agitació
  • Discontinus amb recuperació
  • De llit fix de sòlids
  • De contacte intermitent
  • Continus i semicontinus

Preparats i Tècniques Específiques d'Extracció

  • Tipus de preparats obtinguts: Tintures i extractes.
  • Extracció sòlid-líquid: Percolació i Soxhlet.
  • Extracció líquid-líquid: Embuts de decantació.
  • Altres tècniques: Maceració,
... Continuar leyendo "Tècniques Farmacèutiques: Extracció, Destil·lació i Formes Galèniques" »

Fundamentos de la Bollería: Técnicas y Elaboraciones Clave

Enviado por Chuletator online y clasificado en Química

Escrito el en español con un tamaño de 5,65 KB

Introducción a la Bollería: Conceptos Fundamentales

La bollería se refiere a aquellas elaboraciones derivadas del pan a las que se les adiciona una serie de materias primas o productos que realzan y mejoran su sabor, dando lugar a una amplia gama de preparaciones. Son preparados alimenticios elaborados básicamente con masa de harina comestible, fermentadas, cocidas o fritas, a las que se les ha añadido o no otros alimentos, complementos panarios y/o aditivos autorizados.

Ingredientes Clave en Bollería

Los ingredientes principales para la bollería incluyen:

  • Harina: floja o fuerte (1000 unidades de referencia)
  • Líquidos: agua o leche (0-400 unidades de referencia)
  • Sal: (10-20 unidades de referencia)
  • Levadura: (50-120 unidades de referencia)
  • Huevo:
... Continuar leyendo "Fundamentos de la Bollería: Técnicas y Elaboraciones Clave" »

Materials Dentals: Tipus, Usos i Propietats

Enviado por Chuletator online y clasificado en Química

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,85 KB

Ionòmer de Vidre

És un material que resulta de la combinació d'una solució aquosa d'àcids policarboxílics i de silicat d'alumini, més altres partícules. S'utilitza en diversos procediments d'odontologia restauradora. Té un alliberament de fluor i, per tant, també una funció bactericida.

Òxid de Zinc i Eugenol

Es tracta d'un polímer EBA que incrementa la seva resistència fins a 10 vegades. S'utilitza com a obturador o ciment de fixació temporal i com a protector i sedant pulpar. (Només s'utilitza amb amalgama perquè impedeix la polimerització del composite).

Fosfat de Zinc

Ciment a base d'òxid de zinc i fosfat d'alumini hidratat per a la cimentació d'incrustacions, corones, ponts i bandes d'ortodòncia.

Hidròxid de Calci

Es tracta... Continuar leyendo "Materials Dentals: Tipus, Usos i Propietats" »

Neteja i fabricació de sabons: mètodes i components

Enviado por Chuletator online y clasificado en Química

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,13 KB

La neteja

Consisteix en l'eliminació d'un producte indesitjable depositat a una superfície sòlida, un teixit o la superfície cutània o capil·lar. La brutea que està simplement depositada o adherida lleugerament es pot eliminar còmodament mitjançant mecanismes mecànics més o menys sofisticats (agranada, aspiració, ultrasons) que no es descriuran ací. Molts sistemes de neteja es basen en l'addició al sistema d'un producte de neteja, líquid o semisòlid, formulat de forma adient a l'objectiu de neteja.

Detergents

Sector molt interrelacionat amb altres afins com la cosmètica i la perfumeria a través d’ingredients presents en tots ells (tensioactius).

  • La incidència mediambiental afecta al propi producte. Un dels principals objectius
... Continuar leyendo "Neteja i fabricació de sabons: mètodes i components" »

Conceptos Fundamentales de Química: Materia, Átomos y su Rol en la Sostenibilidad

Enviado por Chuletator online y clasificado en Química

Escrito el en español con un tamaño de 5,61 KB

1. La Química como Ciencia Fundamental

La química es fundamental para la investigación y el descubrimiento de nuevos elementos químicos.

Californio (Cf): Propiedades y Descubrimiento

El Californio es un elemento químico radiactivo con símbolo Cf y número atómico 98. Fue obtenido por primera vez en la Universidad de California, Berkeley. Posee la segunda mayor masa atómica de todos los elementos que se han producido en cantidades lo suficientemente grandes para ser visibles a simple vista. El californio pierde su brillo en contacto con el aire a temperatura ambiente. Es un elemento sintético, altamente radiactivo, con isótopos de vida media variable.

Aplicación de la Química en la Vida Cotidiana

La química es la ciencia que estudia... Continuar leyendo "Conceptos Fundamentales de Química: Materia, Átomos y su Rol en la Sostenibilidad" »

Evolució de la Teoria Atòmica: Des de Demòcrit fins al Model Quàntic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Química

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,94 KB

Teoria Atòmica Antiga: Demòcrit i Anaxàgores

La comprensió de la matèria ha evolucionat al llarg de la història. Dues de les primeres escoles de pensament que van abordar la seva composició van ser la pluralista i la monista.

Anaxàgores: La Teoria de les Homeomeries

Anaxàgores va proposar la teoria de les homeomeries, que es pot resumir en els següents punts:

  1. Els cossos estan constituïts per homeomeries, partícules infinitesimament petites de diverses classes.
  2. Un cos es diferencia d'un altre per la quantitat de cada tipus de partícules homeomèriques que el componen.
  3. Una intel·ligència ordenada (Nous) va provocar l'agrupació d'aquestes partícules primordials, donant lloc als diferents tipus de cossos.

Demòcrit: La Teoria de l'Atomisme

... Continuar leyendo "Evolució de la Teoria Atòmica: Des de Demòcrit fins al Model Quàntic" »

Excipients i Principis Actius Farmacèutics

Enviado por Chuletator online y clasificado en Química

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,44 KB

Qüestions sobre Excipients i Principis Actius

1. Poder Edulcorant dels Edulcorants

Tenint en compte la següent taula:

EdulcorantPoder Edulcorant
  • Acesulfame potàssic
  • Fructosa
  • Glucosa
  • Glicerina
  • Manitol
  • Sacarina
  • Sacarina sòdica
  • Sacarosa
  • Sorbitol
  • 180 – 200
  • 1,2
  • 0,7
  • 0,6
  • 0,8
  • 500
  • 300
  • 1
  • 0,5-0,6

a) Quina quantitat de sacarosa es necessitaria per donar la mateixa dolçor que 1 g de manitol?

b) Quina quantitat de sacarina es necessita per donar una dolçor igual que 100 g de sacarosa?

c) Quina quantitat de sacarina es necessita per donar una dolçor igual que 120 g de fructosa?

2. Vertader o Fals

Indica si les següents afirmacions són vertaderes o falses i corregeix les que siguin falses:

  1. La glicerina és una substància hidròfila, per això s’utilitza com a humectant:
... Continuar leyendo "Excipients i Principis Actius Farmacèutics" »

Fundamentos Esenciales de Panadería y Elaboraciones Frutales

Enviado por Chuletator online y clasificado en Química

Escrito el en español con un tamaño de 4,64 KB

Elaboraciones con Frutas

Las frutas mejoran la presentación y enriquecen los productos. Tienen muchos usos, como los siguientes:

Sirope:
Cocción de fruta + almíbar.
Coulis:
Cocción de fruta + almíbar + azúcar + gelatina.
Salsas:
Gelatina (glasaje).
Crema:
Cocción de fruta + leche + huevos (a partir de frío). Por ejemplo, la crema de limón.
Cremoso:
Crema montada. Por ejemplo, un cremoso de chocolate con merengue de naranja.
Mousse:
Fruta + nata montada + merengue. Por ejemplo, el mousse de chocolate.

Panificación

El amasijo es la composición de agua, harina y levadura.

La sal aporta fuerza a la masa. Se recomienda usar harina de fuerza que absorba más agua.

La masa debe ser elástica. Si la masa tiene elasticidad, la fermentación podrá "inflarse"... Continuar leyendo "Fundamentos Esenciales de Panadería y Elaboraciones Frutales" »

Síntesis y purificación del Ácido Acetilsalicílico

Enviado por Chuletator online y clasificado en Química

Escrito el en español con un tamaño de 5,86 KB

Fundamento teórico

El Ácido Acetilsalicílico (Aspirina) es un Éster (R1-COO-R2) del Ácido Acético (C2H4O2) y del Ácido Salicílico (C7H6O3), donde este último actúa como "alcohol". Aunque se pueden obtener ésteres de ácido por interacción directa del ácido acético con un Alcohol o un Fenol, se suele usar como sustituto del Ácido Acético, el Anhídrido Acético (C4H6O3), como agente acetilante. Éste permite producir ésteres de acetato con velocidad mucho mayor, que por la acción directa del ácido acético, lo que mejora el rendimiento de la reacción.
En la preparación descrita en esta práctica, se acetila el Ácido Salicílico con Anhídrido Acético. En la práctica, aunque el Ácido Salicílico puede extraerse de plantas... Continuar leyendo "Síntesis y purificación del Ácido Acetilsalicílico" »