Chuletas y apuntes de Otras lenguas extranjeras de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

Esplendor Cultural e Literario na Idade Media Galega: Afonso X e a Prosa Medieval

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 6,37 KB

O Esplendor Cultural na Corte de Afonso X

A corte de Afonso X foi un gran foco de cultura e traballo, onde especialistas compilaban o saber da época a través de traducións de textos gregos, latinos, hebreos e árabes. As obras abranguían dereito, ciencias, xogos, entretemento e historia. Afonso X foi o máis destacado e fecundo poeta en lingua galega da Idade Media. Aínda sendo o promotor do castelán como lingua de Estado e cultura, escribiu as Cantigas de Santa María, o que se explica polo prestixio que o galego tiña naquela época como lingua das composicións líricas.

As Cantigas de Santa María

As Cantigas de Santa María son 427 cantigas (da segunda metade do século XIII) que enxalzan a figura da Virxe e relatan milagres que se... Continuar leyendo "Esplendor Cultural e Literario na Idade Media Galega: Afonso X e a Prosa Medieval" »

La Física en Aristóteles: Hilemorfismo, Movimiento, Causalidad y el Universo

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 7,36 KB

Después de casi dos siglos de filosofía presocrática, tanto a Platón como a Aristóteles les parecía claro que lo que distingue una cosa de otra, lo que la define en una palabra, es su forma, entendiendo por tal no solo su estructura, sino también sus propiedades y función (ej.: una mesa).

Los presocráticos habían dejado claro que el sustrato último del que están compuestos los seres es común. Por lo tanto, lo prioritario, lo que define a un ser, lo que podemos conocer y decir de él es la forma. A partir de aquí, Platón llegó a la afirmación de un mundo de Formas transcendentes (Ideas), subsistentes en sí mismas, como explicación del mundo. Pero a Aristóteles no le convenció esa teoría. El propio Platón, consciente de... Continuar leyendo "La Física en Aristóteles: Hilemorfismo, Movimiento, Causalidad y el Universo" »

L'amic retrobat

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,43 KB

Gèneres trobadorescos:

subgèneres:

sirventes:
poesia moralitzadora d'acot personal o de propaganda ideològica.

plany: cant de lloança i lamentació per la mort d'un senyor o amic.

alba: poema explica els sentiments dels amants que s'acomiaden després de passar la nit junts.

pastorel·la: dialec amorós entre una pastora i un trobador que intenta festejar-la.

Balada i dança: composicions amoroses destinades a ser ballades.

cançó: poema característic de la poesia trobadoresca que expressa els sentiments amorosos entre un trobador i una dama noble.

- La poesia trobadoresca té 3 estils diferents:

1. Troba leu: estil que busca la senzillesa expressiva per emocionar l'auditori d'una manera directa

2. Troba clus: Es caracteritza per l'hermetisme en

... Continuar leyendo "L'amic retrobat" »

Euskal Herria XIX. mendean

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en vasco con un tamaño de 5,72 KB

SARRERA Izan zen gorabeherarik mende hartan ere Euskal Herri bietan. Euskal probintziek ez zituzten aurretik zeuzkaten eskubideak berreskuratu. Bestalde, eskola eta soldaduskaren bitartez lurralde guztietara zabaltzen hasi zen estatu zentralistaren eraketa bateratua. Iparrandean ez ziren aldaketak hain azkar eta nabarmen gertatu. Industriak garrantzi gutxi izan zuenez, nekazaritza giroko gizarte tradizionala izaten jarraitu zuen hein handi batean Euskal Herriak. Hiriart Urrutik kazetaritzan emandako lehenengotariko urratsak. A.Abadiaren Lore Jokoek eta LL Bonaparteren dialektologia lanek bultzada azpimarkagarria emango diete euskarazko bertsogintza zein euskal ikerketei.. Sortzaile laikoen artean gogora ditzagun, Etxahun koblakariaz gainera,... Continuar leyendo "Euskal Herria XIX. mendean" »

Poesia Catalana: Canvis i Tendències dels Anys 70 i 80

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,25 KB

A partir dels anys setanta es va iniciar un canvi generacional que no només va desplaçar els escriptors anteriors dels anys seixanta, sinó que va aportar dos posicionaments de partida per a la nova poesia: o bé l'evolució a partir de la poesia de l'experiència o bé la transgressió a partir d'un cert retoricisme resultant de la recerca de la innovació i el desig d'experimentació.

S'assumia l'interès per la indagació del propi jo, la poesia entesa com a aventura personal que enriqueix i afirma la individualitat i la llibertat de qui la practica, i també la reflexió sobre la pròpia escriptura i el fet literari.

La poesia catalana actual aglutina un període extens de creació literària de més de trenta anys, en el qual han coincidit... Continuar leyendo "Poesia Catalana: Canvis i Tendències dels Anys 70 i 80" »

Teatre Català: Evolució, Autors i Tendències

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,44 KB

Renovació Teatral de Postguerra fins als Anys 70

Amb la implantació del règim franquista, el teatre en valencià i català va ser prohibit, desconnectant-se de les innovacions del teatre europeu i nord-americà. Després de la Segona Guerra Mundial, es van censurar les representacions que no eren en castellà i la traducció d'obres estrangeres. A València, el públic demanava obres d'evasió i es van representar obres còmiques que responien al model del sainet com El tio Estraperlo. No obstant això, també es va proposar que l'escena valenciana s'obrís als nous corrents i tractés arguments moderns i situacions socials. El 1955 es va fundar l'Agrupació Dramàtica de Barcelona, on es van editar traduccions i es van posar en escena autors... Continuar leyendo "Teatre Català: Evolució, Autors i Tendències" »

La Novel·la, Elements Narratius i Autors Catalans Medievals

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,55 KB

La Novel·la i els seus Elements Narratius

La novel·la, molt popular des del segle XIX, va ser un gènere menor en la literatura clàssica greco-llatina (segles I i II d.C), amb pocs títols destacats com Dafnis i Cloe (Grec) o El Satiricó i L’Ase d’Or (Llatí). Fins a l’edat medieval, el gènere predominant era el poema èpic. De fet, del segle II fins al segle XII, no es va escriure cap novel·la a Europa.

La facultat de narrar històries és una característica intrínseca dels humans per explicar experiències. En una narració, s’expliquen amb detall i importància els fets, els llocs on passen, els petits detalls...

L’Artifici Literari

Quan s’explica un esdeveniment, és important saber quins detalls s’han de contar i quins... Continuar leyendo "La Novel·la, Elements Narratius i Autors Catalans Medievals" »

Explorando la Diversidad Lingüística: Minorización, Hegemonía y Dialectos

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 6,19 KB

  1. Diferencia entre lingua minoritaria e minorizada.

- Lingua minoritaria é un termo de sociolingüística que fai referencia a un idioma que é utilizado por un pequeno número de usuarios.

- Lingua minorizada é un termo de sociolingüística que fai referencia a un idioma que sufriu marxinación, persecución ou incluso prohibición, nalgún momento da súa historia.

  1. Define linguas hexemónicas.

Linguas hexemónicas son as que gozan dun gran prestixio social, determinado pola existencia dun poder político-económico que as potencia.

  1. Principais dialectos peninsulares e localización xeográfica.

Hai catro dialectos recoñecidos oficialmente: o leonés, que se fala na comunidade de Castela e León e tamén influiu no español de América; o canario,... Continuar leyendo "Explorando la Diversidad Lingüística: Minorización, Hegemonía y Dialectos" »

Ética y Política en Aristóteles: Virtud, Felicidad y Formas de Gobierno

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 7,79 KB

Ética: Virtud y Felicidad

La ética se ocupa de las acciones humanas en cuanto que conducen al bien del hombre. Para determinar cuál es este bien, Aristóteles parte de la consideración del hombre como ser natural. Todo ser natural se dirige a algún fin. Este fin consiste en la autorrealización, por lo que debe ser definido como bien o perfección. Todos están de acuerdo en que “el bien supremo o autorealización” para el hombre es la felicidad. Ella es fin en sí misma y a lograrla se encaminan todas las acciones del ser humano.

Lo que ya no es tan fácil es determinar qué puede ser la felicidad. Los hombres conciben la vida feliz de tres maneras distintas en función de los bienes que se pueden desear:

  • Bienes externos (honra, fama,
... Continuar leyendo "Ética y Política en Aristóteles: Virtud, Felicidad y Formas de Gobierno" »

Antropología y Política en Platón: Un Análisis de la Filosofía Platónica

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 5,4 KB

ANTROPOLOXÍA E POLÍTICA EN PLATÓN

A división na ontoloxía platónica entre mundo sensible/intelixible tradúcese na antropoloxía platónica no dualismo corpo/alma.
O concepto de ser humano en Platón terá gran influencia na visión cristiá.

O ser humano é unha uníón accidental, incómoda, transitoria de corpo e alma na que:

  • O corpo (soma) é o cárcere da alma, un aloxamento temporal.
  • A alma (psyque) ten como máxima aspiración separarse do corpo para volver ao mundo das ideas.
    Esta está estruturada en 3 partes:
  • ALMA RACIONAL: Puro pensar. Creada polo Demiúrgo tomando como modelo as Ideas. É inmortal e está situada no cerebro.
  • ALMA IRASCIBLE: A das paixóns nobres (ira, esperanza, valor, ambición). É mortal e está situada no peito.
... Continuar leyendo "Antropología y Política en Platón: Un Análisis de la Filosofía Platónica" »