Chuletas y apuntes de Filosofía y ética de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

Hume, Kant i l'Empirisme: Filosofia Il·lustrada i Crítica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 20,42 KB

Introducció

Els racionalistes sostenen que ens hem de fiar de la raó. No obstant això, amb l’evolució del pensament modern, sorgeixen els primers filòsofs empiristes, començant amb John Locke i seguint amb altres fins a arribar a David Hume. L’escepticisme modern desemboca en l’empirisme, desenvolupant-se a través de diversos filòsofs moderns.

David Hume i Immanuel Kant són pensadors il·lustrats, és a dir, creien que, gràcies al pensament, l’ésser humà seria més lliure i autònom. Tenien una visió optimista i confiança en el progrés. Volien que el coneixement arribés a tothom i per això escrivien d’una manera entenedora (per exemple, és més fàcil llegir Hume que Descartes). Hume explica conceptes filosòfics amb... Continuar leyendo "Hume, Kant i l'Empirisme: Filosofia Il·lustrada i Crítica" »

Filosofia: L'Objecte de la Ciència, l'Essència i l'Expressió

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,38 KB

L'Objecte de la Ciència

  1. Primera pregunta: Segons el text, la filosofia ha d'abordar tots els àmbits del coneixement, és a dir, ha de recuperar la comprensió de la totalitat de les coses. En canvi, les diferents disciplines, com la física o les matemàtiques, limiten el seu estudi a un camp de coneixement concret i especialitzat.

  2. Segona pregunta: Segons Aristòtil, la filosofia s'ha de centrar en el coneixement universal, és a dir, en la comprensió global de la realitat. Per aquest motiu, ha d'estudiar la totalitat de les coses com a parts d'un mateix conjunt: l'ésser. Aristòtil argumenta que la nostra realitat és diversa, però que totes les coses que existeixen tenen un tret comú: el fet de ser. Per tant, defensarà que la qüestió

... Continuar leyendo "Filosofia: L'Objecte de la Ciència, l'Essència i l'Expressió" »

Comparació Hume vs. Plató: Empirisme contra Racionalisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,48 KB

Comparació Hume vs. Plató

COMPARACIÓ

HUME

PLATÓ

Tendència filosòfica

Empirisme

Racionalisme i Idealisme

Coneixement

Parteix de l’experiència com a font i límit dels nostres coneixements.

Els sentits ens enganyen (ombres) i l’experiència només ens mostra una realitat aparent (món sensible). La raó és la que ens condueix al món vertader. El coneixement és propi de l’ànima, és record.

Postura davant dels sentits/raó

Per l’única cosa que podem fer servir la raó és pels judicis matemàtics i els lògics (que són relacions d’idees que no amplien el coneixement). L’empirisme parla d’enteniment més que de raó.

L’experiència dels sentits ens proporciona l’únic coneixement fiable: les impressions.

La raó (ànima racional)

... Continuar leyendo "Comparació Hume vs. Plató: Empirisme contra Racionalisme" »

La Teología Según Tomás de Aquino: Fe, Razón y Revelación

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en español con un tamaño de 2,65 KB

Autor: Filósofo cristiano del siglo XIII, Tomás de Aquino representa la cumbre de la escolástica. Es el responsable de la adaptación de la filosofía aristotélica a la tradición filosófica y teológica del cristianismo.

Ideas Principales

  • El argumento que demuestra la necesidad de la teología para la salvación es que Dios, fin al que el hombre se dirige y que, por tanto, debe conocer, no puede ser comprendido solo por la razón; además, hace falta la revelación.
  • Solo con la razón, la verdad de Dios sería conocida por muy pocos y con muchos errores. En cambio, la revelación proporciona un conocimiento siempre verdadero.
  • Además de la filosofía, ciencia de la razón, es necesaria una doctrina sagrada o teología, ciencia de la revelación.
... Continuar leyendo "La Teología Según Tomás de Aquino: Fe, Razón y Revelación" »

Paz Duradera: Más Allá del Contrato Social en la Filosofía Política

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en español con un tamaño de 3,41 KB

Introducción

La paz ha sido un anhelo constante de la humanidad, pero el camino para alcanzarla ha sido objeto de intensos debates filosóficos y políticos. En este ensayo, exploraré la necesidad de un contrato para alcanzar la paz, considerando tanto la filosofía de Immanuel Kant como las corrientes filosóficas del siglo XX. Mi tesis es que, si bien un contrato social puede ser un mecanismo valioso para establecer normas de convivencia y prevenir conflictos, la paz verdadera requiere un compromiso moral y estructural que trascienda los acuerdos formales.

Desarrollo

Desde la perspectiva kantiana, la paz perpetua solo puede lograrse a través de un contrato racional entre los Estados. En su obra Hacia la paz perpetua, Immanuel Kant argumenta... Continuar leyendo "Paz Duradera: Más Allá del Contrato Social en la Filosofía Política" »

Filosofía de la Existencia, Conocimiento y Realidad: Aquino, Kant, Hume y Descartes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en español con un tamaño de 11,8 KB

Las Cinco Vías de Santo Tomás de Aquino

Santo Tomás de Aquino fue un destacado filósofo y teólogo medieval que integró la filosofía de Aristóteles con la doctrina cristiana. Su obra más importante, la Summa Theologica, busca ofrecer pruebas racionales de la existencia de Dios. En su pensamiento, distingue entre la teología revelada, que se basa en las verdades de la fe, y la teología natural, que utiliza la razón humana para conocer a Dios. Tomás creía que la fe y la razón no eran opuestas, sino complementarias.

Según Santo Tomás, la existencia de Dios no depende exclusivamente de la fe, sino que puede ser demostrada mediante la razón a través de la observación del mundo sensible, aunque ciertos aspectos solo pueden ser comprendidos... Continuar leyendo "Filosofía de la Existencia, Conocimiento y Realidad: Aquino, Kant, Hume y Descartes" »

Teoría de las Cuatro Causas de Aristóteles: Explicación y Conceptos Clave

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en español con un tamaño de 4,7 KB

La Teoría de las Cuatro Causas en la Filosofía de Aristóteles

El fragmento extraído de Física, Libro II-3 (194b-195a), de Aristóteles, constituye un pilar fundamental para la comprensión de su filosofía natural, centrada en el análisis de las causas y principios del cambio en el mundo físico. En este pasaje, el filósofo expone de manera sistemática su teoría de las cuatro causas, una propuesta que busca explicar no solo la existencia de los fenómenos naturales, sino también los procesos de generación, corrupción y transformación que los caracterizan.

Contexto Histórico y Biográfico de Aristóteles

Discípulo de Platón y preceptor de Alejandro Magno, Aristóteles nació en Estagira (Tracia) en el año 384 a.C. Durante su juventud,

... Continuar leyendo "Teoría de las Cuatro Causas de Aristóteles: Explicación y Conceptos Clave" »

La Crítica Radical de Hume: Escepticisme i Empirisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,5 KB

Crítica a la Metafísica de Hume

La crítica de Hume a la metafísica suposa, sobretot, una crítica a la idea de substància, que designa allò que és real.

Hume segueix amb la crítica que fa el nominalisme d’una manera més radical, aplicant el principi de còpia:

  • No tenim cap impressió ni de la substància com a suport sobre el qual resideixen les qualitats de l’objecte, ni com a essència comuna.
  • La idea de substància és una idea complexa formada per la imaginació a través de les lleis d’associació d’idees. És un nom que designa una col·lecció d’idees aplegades per la imaginació (nominalisme).

No podem afirmar que la substància sigui també una cosa real que existeixi fora del pensament.

Escepticisme Metafísic

Si la substància... Continuar leyendo "La Crítica Radical de Hume: Escepticisme i Empirisme" »

Explorando el Legado de Immanuel Kant: Ética y Pensamiento Moderno

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en español con un tamaño de 3,69 KB

Immanuel Kant: Un Legado Filosófico Duradero

Immanuel Kant (1724-1804) fue un filósofo alemán de la Ilustración que revolucionó la teoría del conocimiento y la ética. Propuso que el ser humano no es un receptor pasivo de la realidad, sino que la organiza mediante estructuras mentales previas. Su “Giro Copernicano” en la filosofía combinó racionalismo y empirismo. En ética, desarrolló el imperativo categórico, basado en el deber y la moral universal. Sus ideas influyeron en la ciencia, la política y los derechos humanos, siendo una de las figuras más importantes del pensamiento moderno.

Immanuel Kant (1724-1804) fue un filósofo alemán de la Ilustración que revolucionó la teoría del conocimiento y la ética. Propuso que el... Continuar leyendo "Explorando el Legado de Immanuel Kant: Ética y Pensamiento Moderno" »

Descartes: Proves de Déu i Dualisme Antropològic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,59 KB

Les Demostracions de l'Existència de Déu en Descartes

Dins la nostra ment trobem diferents idees, com la de substància infinita o Déu, la qual cal saber si és innata, factícia o adventícia. Descartes considerarà que és innata, i que l'única explicació de la seva existència dins la nostra ment és l'existència de Déu, és a dir, l'existència de la realitat a la qual es refereix. El seu atribut principal és la infinitud, la negació de qualsevol limitació, així com la immutabilitat, omnisciència, omnipotència i creació universal de totes les coses que són fora d'ell.

Descartes no presenta aquestes reflexions com a veritables només perquè siguin un producte de la tradició; en realitat, les utilitza perquè, d'acord amb el... Continuar leyendo "Descartes: Proves de Déu i Dualisme Antropològic" »