Chuletas y apuntes de Ciencias sociales de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

Explorando la Antropología Filosófica: Libertad, Responsabilidad y el Debate Determinismo vs Indeterminismo

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 2,82 KB

El Surgimiento de las Ciencias Humanas y su Impacto en la Antropología

Se inició el cultivo de las ciencias humanas como la psicología, la sociología, la antropología física, etc., lo que denotó un incremento del interés por lo relacionado con la humanidad y supuso la introducción de nuevos elementos que influyen en el desarrollo de la antropología física. En primer lugar, las humillaciones biológica y psicológica tienen su origen en algunas de estas ciencias humanas. La primera ha sido estudiada por la antropología física y la segunda por el psicoanálisis. En segundo lugar, entre los cultivadores de las distintas ciencias humanas se produce un debate en torno al método de investigación adecuado para este tipo de disciplinas.... Continuar leyendo "Explorando la Antropología Filosófica: Libertad, Responsabilidad y el Debate Determinismo vs Indeterminismo" »

Feixisme i nacionalisme exacerbat: característiques i impacte

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,56 KB

Feixisme

Feixisme: model polític que va començar a Itàlia i Alemanya d'entre guerres. Té un sentit que designa reaccions violentes i autoritàries contra l'expansió de la igualtat entre ciuadans democràtes i socialistes.

Nacionalisme exacerbat

Nacionalisme exacerbat: racista, defensa exaltació de la raça per garantir la unió nacional. Eliminació de grups per expandir-se amb una política militarista i imperialista.

Exalçament de l'Estat

Exalçament de l'Estat: per damunt dels drets i llibertats que estàn a favor de l'Estat.

Rebuig liberalisme i democràcia

Rebuig liberalisme i democràcia: Nega la igualtat entre ciutadans, sobirania popular. No tolera separació de poders, rebutja parlamentarisme i defensa una concepció antiigualitària.... Continuar leyendo "Feixisme i nacionalisme exacerbat: característiques i impacte" »

El currículum filosófico y las misiones científicas europeas

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 12,67 KB

El currículum filosófico

El estudio de Filosofía se desarrollaba en tres años o cursos:
  • Primer año: Estudio de las Lógicas de Pedro Hispano y Aristóteles. Teoría del conocimiento o lógica material.
  • Segundo año: Estudio de la Física y el Tratado del Alma (sicología racional) de Aristóteles.
  • Tercer año: Metafísica, estudio de los entes y de Dios como causa del ser. La ética que se confundía con la moral, estaba reservada para los estudios teológicos.

Método riguroso

En las clases de las universidades, la enseñanza seguía el siguiente proceso:
  • Lectio: El maestro leía sus explicaciones sobre el tema de la clase y los alumnos se esforzaban por copiarlas, memorizarlas y repasarlas para recitarlas en los exámenes.
  • Disputatio: Eran debates
... Continuar leyendo "El currículum filosófico y las misiones científicas europeas" »

Transformació de la societat i industrialització a l'Europa moderna

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,74 KB

La formació del món contemporani

Entre finals del segle XVIII i principis del segle XIX, es produeix un canvi global en el model de la societat i comportarà canvis en l’estructura de la propietat, canvis econòmics... entre altres, és a dir, el pas d’una societat estamental a una societat de classes. Aquest canvi durarà molts anys, però hi ha moments en què per circumstàncies es poden accelerar, com per exemple la Revolució Francesa i la independència dels EUA. Antic règim: Sistema social, econòmic i model d’organització del govern anterior a la Revolució Francesa, s’aplica a les monarquies europees dels segles VXI-XVIII. Societat estamental: Divisió a partir dels privilegis. Servitud, ordre social definit per la llei-... Continuar leyendo "Transformació de la societat i industrialització a l'Europa moderna" »

filosofea

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 5,95 KB

Según Thomas S. Kuhn, un paradigma es un idealcomún de explicación, un modelo teóricoy una serie de métodos para la solución de problemas en la práctica científicaen un momento histórico determinado.En la evolución histórica de la ciencia se distinguen períodosde ciencia normal, marcados por la aceptación universal de un paradigma, y períodos de revolución, en los que se compite entre sí por mostrar la elección de uno u otro paradigma.Generalmente siempre surgen observaciones o experiencias que puedan contradecir un paradigmao mostrar los límites, pero sin embargo siempre hay una tendencia a conservar el paradigma e inmunizarlo, pero se empezará a cuestionar pudiendo iniciar un período de revoluciónen el
... Continuar leyendo "filosofea" »

Ideologies obreres, liberalisme i imperialisme: resum s. XIX

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,99 KB

Explica, amb les teves paraules, d'on surten els obrers, quines eren les seves condicions i perquè sorgeixen les idees obreres.

Els obrers neixen amb la revolució industrial perquè les fàbriques necessiten treballadors, les seves condicions eren de 12 a 14 hores diàries treballant sis dies a la setmana, hi havien de suportar sorolls i fums asfixiants i per això sorgeixen les ideologies obreres, ja que volien millorar les seves condicions. I molts d'aquests obrers abans eren pagesos, artesans etc.

Defineix, a grans trets, les tres ideologies obreres vistes a classe.

Pensament utòpic anarquisme i marxisme, partint de la base de què les tres volen el mateix.

Volen igualtat, millorar les condicions de la vida dels treballadors i que hi hagui... Continuar leyendo "Ideologies obreres, liberalisme i imperialisme: resum s. XIX" »

Taxa de creixement natural

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,34 KB

TEMA 14: EL FRANQUISME 1959-1975

Després de L’ajuda dels EUA, l’economia espanyola es va desenvolupar molt i es canvia a Una economia capitalista. Tot i això, la política no canvia i Franco segueix Governant el país, encara que la repressió no és tan dura. El 1957 arriben al Govern els tecnòcrates, els quals fan un Pla d’Estabilitat el 1959. Gracies a Aquest es pot planificar els gestos dels diners, no hi ha preus fixos dins del País, solucionen els problemes per poder importat i exportar productes, i es Planifica el territori per a cada sector.

ANYS 60 I EL CREIXEMENT ECONOMIC

En els anys 60 Comença la segona etapa del franquisme anomenada el desarrollismo ja que durant Aquells anys es va donar un ràpid creixement econòmic.

... Continuar leyendo "Taxa de creixement natural" »

Sociedad, Poder y Política: Claves para Entender el Estado Democrático

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 3,43 KB

Sociedad, Poder y Política: Pilares del Estado Democrático

La sociedad se define como un conjunto de individuos que interactúan en una comunidad, compartiendo una cultura, valores y normas que influyen en su comportamiento y relaciones.

El poder, por otro lado, se refiere a la capacidad de una persona o grupo para influir en las decisiones y acciones de otros.

La política es el proceso mediante el cual se toman decisiones en una sociedad y, a menudo, involucra el uso del poder para lograr objetivos comunes.

El Poder y su Impacto en la Sociedad

El poder puede ser utilizado de manera positiva para lograr objetivos comunes y beneficiar a la sociedad. Sin embargo, también puede ser utilizado de manera negativa para beneficiar a un grupo pequeño... Continuar leyendo "Sociedad, Poder y Política: Claves para Entender el Estado Democrático" »

Dret financer

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,74 KB

John Locke (1632-1702):


  • La defensa de la propietat
  • Els homes van crear les societats i l’Estat per protegir les seves propietats .
  • Les lleis han de respectar el dret natural a la propietat, la seva llibertat amb front qualsevol arbitrarietat. Si això no passava els governs tenen dret a sublevar-se.

     

Montesquieu (1689-1755):


  • Era partidari de la separació de poders de l'Estat per evitar un govern tirànic i arbitrari.
  • Les idees eren crítiques i reformistes, però conservadores amb el temps la seva teoria va ser interpretada en un sentit revolucionari.

Voltaire (1694-1778):


Reformes:
  • Garantir la llibertat d'expressió
  • Abolir drets senyorials abusius
  • Prohibir pràctiques del sistema penal ( tortura, pena de mort…)
  • Defensa  de la tolerància
... Continuar leyendo "Dret financer" »

Revolució Industrial: origen, característiques i impacte

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,96 KB

Revolució Industrial

Amb el nom de Revolució Industrial es designa el procés a través del qual, mitjançant una nova font d’energia diferent de l’animal, l’humana o l’eòlica, la calor es transforma en treball mecànic i s’aplica al funcionament d’una màquina, aconseguint per primer cop produir objectes en gran quantitat.

Primera fase de la Revolució Industrial

La primera fase de la Revolució Industrial – període en el qual la font d’energia principal va ser el carbó – abasta des dels volts del 1770 fins aproximadament el 1880. A partir d’aquesta darrera data hi ha una nova expansió industrial que es caracteritza per l’ús de l’electricitat i el petroli com a fonts d’energia. Tanmateix però, el vapor encara... Continuar leyendo "Revolució Industrial: origen, característiques i impacte" »