Glúcids, Lípids i Metabolisme: Fonaments de Bioquímica
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,76 KB
Glúcids
Definició i Funcions
Els glúcids són molècules senzilles amb gran diversitat estructural. Els carbohidrats o hidrats de carboni són sinònims de glúcids. Tot i que reben el nom de sucres, no tots són dolços. Tenen molta importància biològica, amb funcions com:
Combustible (glucosa)
Reserva d'energia (glicogen en animals, midó en vegetals)
Substrat per a la síntesi d'altres molècules biològiques
Components dels àcids nucleics (ribosa)
Estructures cel·lulars (cel·lulosa, exoesquelet d'insectes)
Monosacàrids
Són cadenes lineals de 3 a 8 àtoms de carboni. Es diferencien en:
Nombre de carbonis: trioses (3C), tetroses (4C), pentoses (5C), hexoses (6C), heptoses (7C), octoses (8C)
Distribució espacial dels grups hidroxil: Els carbonis