Cons i bastons

Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,19 KB

 
cadascun dels globusocular està ubicat a l'òrbita ocular
. El glob està format x 3 membranes: l'escleròtica: és unacoberta rígida,eminentment protectora, conforma el "blanc de l'ull, es continua davant còrnia darrere amb la beina del nervi òptic.
L'úvea: la coroide: es una membrana q conté el vasos que irrigan la retina, el seu color negre converteix l'ull en una cambra fosca. L'iris: la porció acolorida dels ulls. Pupil·la: es el cercle negre central, conté 2 músculs q regulen la quantitat d'entrada de llum:
Un q contrau la pupil·la quan la llum es intensa MIOSI, un altre que la dilataquan la llum es escassa MIDRIASI, per darrere de l'úvea es troben: el múscul ciliar, el cos ciliar. Retina: conte receptorsdels estímuls visuals: CONS: serveixen  x a la visió de colors BASTONS: sensibles a la llum,insensibles al color, conté una depressió que és la zona de máxima agudesa visual en la qual només hi ha cons, a pror hi ha disc òptic d'on parteix el nervi òptic. Per arribar a laretina, els raigs de llum han de travessar els medis òptics(els medis òptics refractaran aquest raigs x portar-los al punt + apropiat de la retina): La còrnia: concentraels raigs de llum, humor aquós:  líquid q omple l'espai entre la còrnia i el cristal·lí. Cristal·lí: és una lent q mitjançant el prcès d'acomodació, concentra les imatges sobre la retina. Humor vitri: és una massa gelatinosa, q omple la major part del globus ocular, situada x darrere cristal·lí.Músculs oculars: son 6 músculs q mouen el globus a través de la coordinació del cervell.

Irrigació lacrimal

permet conservar humida la part exposada del gl.Ocular. Protecció del gl.Ocular: la porten a terme les parpelles, són uns replecs de pell reforçats x làmines fibroses. PATOLOGIES: ceguesa: disminució de la capacitat visual q es fa insuficient.Pot deure's: lesions a l'ull, el nervi òptic o l'encèfal, afectació x diiabetis o infeccions. Miopia: anomalía refracció, el globus ocular massa llarg ,la imatge nítida es forma davant laretina.( es destingueix allò q es a prop i borrós el que es allunyat) lents còncaves qdispersen raigs de llum, intervensió quirúrgica amb láser.Hipermetropia: "" el gl.Ocular massa curt, " es forma darrere de laretina.(distingueix clarament allò lluny i borrós el que es aprop) lents cilíndriques orientades segons la dformació d la còrnia.Estrabisme: incapacitat dels ulls x convergir sobre mateix punt. Convergent: la mirada es desvia medialment, Divergent: desvia lateralment, terapia visual.Daltonisme: malaltia hereditària, dificultat o impossibilitat d distinguir dterminats colors(el color vermell del verd) sentit de l'oïda: permet percebre els sorolls al nostre entorn. Lorgan de l'orella es divideix 3 parts: Orella extrena: conté glàndules q segreguen cera q tenen funció protectora, la membrana timpánica: limit entre ore.Externa i mitjana, vibra amb ls diferents ones de pressió d l'aire trnsmet les vibracions als ossets de l'ore.Mitjana.Orella mitjana: cadena d'ossets (Martell,enclusa i estrep, recull vibracions dl timà iles transmet ala finestre coclear), finestra coclear, finestra vestibular, trompa d'eustaqui: conducte q comunica ore. Mitjana amb la Nasofaringe.Orella interna: ubicada dins de l'os temporal. Cargol o cóclea: esta al'organe Corti. Aparell vestibular: esta format x l'utricle i el sàcul.PATOLOGIES: tap de cera(acumulació de cera en el conducte auditiu) otitis mitjana( inflamació dela mucosa de l'ore.Mitjana. otosclerosi(rigidesa de la finestra coclear)sordesa, vertigen.SENTITS Gust i olfacte: Podem distingir 4 sabors: el salat i el dolç a la punta, l'agre o acid els costats, l'amarg ala base. Gust:sensació primària transmesa pels receptors linguals. Sabor: la suma de les sensacions gustatives i olfactives(participació olfacte).Els receptors de l'olfacte: es troben a la membrana pituitària-> es una mucosa a la part superior de les foses nasals. Les cèl. Olfactòries son neurones especialitzades a recollir estímuls olfactius.

Entradas relacionadas: