Comparació Nietzsche i Plató

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,96 KB

El pensament de Nietzsche fa una “transmutació dels valors”.

Què diu

Nietzsche al respecte de que “tots els homes som iguals”?

Nietzsche oposa la voluntat de poder a la voluntat d’igualtat. Ell pensava que com més poderosa i creadora sigui una vida, més s’imposarà jerarquia i desigualtat; i com més dèbil  o impotent, més tractarà d’imposar la igualtat. Per tant, per a Nietzsche, la voluntat d’igualtat és l’intent de reduir tot el que és original i excepcional  a ordinari i mediocre.


- Quina és l’arrel d’aquest pensament de

Nietzsche
L’arrel del seu pensament sirgeix quan ell es centra en analitzar la cultura occidental i els valors que la sustenten. L’Occident està dominat per la raó (la moral, la metafísica, etc). Ell creu que la raó sorgeix amb Sòcrates. Aquest ús de la raó impedeix di “SI”  a la vida, diu que actuar racionalment es matar el sentiment.

Més tard es remonta a l’época dels gregs, on Nietzsche reivindia la tragedia grega perquè diu que en aquesta està present tots dos elements: el racional i el pasional. És a dir, una part és apol·línia ( del déu Apol·lo, és la part racional), i la part Dionísíaca (del déu Dionís, és la part de la pasió, de la vida, del sentiment, de la força, etc). 

Doncs, segons Nietzsche, amb l’irrupció de Sòcrates i Plató va començar la decadència i l’error. S’inicia el predomini històric de tot el que és lògic i racional, és a dir, els valors apol·linis per dmaunt dels valors Dionísíacs.

Tot seguit, Nietzsche es proposa amb la seva filosofia destruir la metafísica, la moral i la religió de la cultura occidental. Ja que segons ell, està basada en valors que ell no comparteix. Aquesta negació s’anomena Nihilisme (són valors que neguen la vida).

Llavors ell proposa un canvi de valors en els quals vivim, això es simbolitza amb la idea de la mort de Déu. A partir d’aquest canvi es produeix el Superhome (ho assimila a un Déu Terrenal). Aquest serà l’home nou que seguirà la mort de Déu, qui serà capaç de viure cada instant com si fos immortal i afirmar la seva voluntat de poder. Sense elements exteriors. L’objectiu d’aquest superhome és realitzar la transmutació dels valors. Tornar a col·locar-los on eren. Els bons són els forts i els febles i els dolents són els dèbils. 

Per tant, aquest és l’origen del pensament del Nietzsche
.

Entradas relacionadas: