Catalan (Jacint Verdaguer)

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,36 KB

 
Jacint Verdaguer i Santaló
Les obres de Verdaguer entren de ple als postulats del romanticisme. Lidealisme i lapassionament del poeta ja son una mostra com també latracció pel paisatge que a vegades adquireix connotacions simbòliques, el refugi en èpoques passades i llunyanes, lactitud nostàlgica envers la historia remota i lexaltació del nacionalisme que es reflecteixen en lamor a la terra i linterès per la cultura popular.

Lobra de Verdaguer es pot classificar en : èpica i lírica.
-Verdaguer va ser prosista i poeta, la seva obra es pot dividir en tres parts:
1.(1860-1877) Escriu molta poesia alhora que comença la redacció de lAtlántida premiada als Jocs Florals.
2. (1877-1886) Període de gran activitat literària que es va cloure amb el poema Canigó
3. (1886-1902) Es va dedicar a repetir les activitats de les etapes anteriors.

4. El protagonisme de Jacint Verdaguer en la literatura catalana es basa en els factors següents:
-Sense una tradició literària culta on recolzar la seva tasca creativa, Verdaguer va ser capaç denaltir i crear una obra molt solida que va servi de base pe als poetes i prosistes posteriors.
- Va esdevenir el primer escriptor que va arribar al poble.
-Va contribuir a dona r ressò universal a la llengua catalana ja que moltes de les seves obres varen ser traduïdes a altres llengües europees.


Els dos temes principals que tracta son: lamor per la seva pàtria, Catalunya, i Deu. Lamor serà lúnic tema del conjunt dels florals que no conrearà.

-Èpica: destaquen dos poemes: LAtlántida i Canigó. LAtlántida es un poema format per 10 cants, una introducció, i una conclusió, que narra lenfonsament del continent dels atlants. Aquesta obra va ser 1a obra romàntica en català. Canigó subtitulada Llegenda Pirenayca del temps de la reconquesta, consta de 12 cants i un epíleg. El poema los dos campanars sinclou dins lepíleg. Els temes bàsics daquesta obra son el catalanisme, religiositat i la natura. Verdaguer exalta a Canigó:
1. Una Catalunya mítica en el passat, ja que hi narra el naixement de la nacionalitat catalana situada en lèpoca medieval i sota la protecció de lesglésia.
2. La fe cristiana.

-Poesia patriotica: Patria, Monserrat, Aires del Montseny i Barcelonines.
-Poesia religiosa dividida en dos blocs:
1. Bona part la conformen llegendes de caracter istic i alegories populars. Destaquen: Idilis i cants satirics, Natzaret, Betlhem, Sant Francesc.
2. Als anys de crisi la fusio mistica va esdevenir un exercici acetic i va intentar traduir als seus llibres els conflictes espirituals que el preocupaven. Destaquen: Flors del calvari, Al Cel, i Eucaristiques.

-Prosa. La necesitat de fer entenbedores le seves argumentacions es defensa de les acusacions dels exorcismes, de demencia i de malversacio edls diners li exigi una prosa funcional sense recargolins fetes per les serralades pirinenques. Destaquen: Dietari dun pelegri a terra santa, en defensa propia i Rondaies.

Entradas relacionadas: