Chuletas y apuntes de Otras lenguas extranjeras de Universidad

Ordenar por
Materia
Nivel

La Renaixença i el Romanticisme a Catalunya: Literatura i Moviments Culturals

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,53 KB

La Renaixença:

La Renaixença és un moviment de conscienciació política i restaurador de la llengua, la literatura i la cultura catalana que sorgeix cap al 1830 i arriba fins als anys 90. Té orígens ja al segle XVIII amb el desenvolupament i la millora de la qualitat de vida de la societat. S’inicia doncs un interès per la llengua i la història catalana. La producció de literatura culte retorna i en destaquem Josep Pau Ballot i Fèlix Torres i Amat.

Romanticisme:

A Catalunya evoluciona al mateix temps que la Renaixença. Neix a Alemanya a finals del segle XVIII i es desenvolupa a la primera meitat del XIX a Catalunya. Inicialment és un moviment poètic, però s’estén a totes les arts. Evoluciona en diversos corrents com el parnassianisme,... Continuar leyendo "La Renaixença i el Romanticisme a Catalunya: Literatura i Moviments Culturals" »

La literatura medieval catalana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,87 KB

Novela cavalleresca

S'ha acabat convertint en el gènere per antonomàsia de l'edat mitjana. Cal tenir en compte els diferents ordres de cavalleria, eren institucions d'un gran prestigi: els seus membres s'organitzaven en defensa del bé, de l'església o dels febles. Vinculada a conceptes com l'honor, el valor, la justícia o la generositat. La cavalleria va tenir el seu gran mite literari en les anomenades novel·les arturiques o matèria de Bretanya. En general, la novel·la de cavalleries tenia un caràcter fantàstic però en canvi en la novel·la catalana; en la qual les dues obres més representatives són Curial e Güelfa i Tirant lo Blanc, obres realistes. Es distingeixen perquè les obres fantàstiques s'anomenen obres de cavalleries... Continuar leyendo "La literatura medieval catalana" »

Preguntas Clave sobre el Sistema de Salud: Niveles, Tendencias y Programas

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 3,18 KB

54. ¿Cuáles son los niveles de la red pública de salud?

Nivel I: 80% puestos de salud – centros de salud rural – centro de salud urbano – centros de salud 24 horas

Nivel II: Hospitales generales – hospitales básicos.

Nivel III: Hospitales de referencia nacional.

55. Complete:

La tendencia hacia una mayor colaboración interinstitucional a nivel mundial se traduce en un creciente número de instrumentos, mecanismos e información que añaden valor a los esfuerzos realizados por los países para fortalecer los sistemas de salud.

56. Responda:

La organización de atención sanitaria está adoptando la forma de:

Redes de prestación integrada de servicios.

57. La Ley Orgánica del Sistema Nacional de Salud dispone que:

El Sistema Nacional de... Continuar leyendo "Preguntas Clave sobre el Sistema de Salud: Niveles, Tendencias y Programas" »

Les Grans Cròniques Catalanes Medievals i Ramon Llull

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,12 KB

Les Quatre Grans Cròniques Catalanes

Contemporànies de la poesia trobadoresca, les cròniques catalanes són un fenomen literari singular. En el context europeu, Jaume I és un dels pocs reis que va deixar testimoni escrit de la seva vida en forma de memòries. Aquestes obres són fonamentals perquè constitueixen l'arrel de la novel·la cavalleresca en llengua catalana. Inicialment, els textos historiogràfics s'escrivien en llatí, narrant la història del país, copiant textos antics i incorporant-ne de contemporanis. A partir de la segona meitat del segle XIII, es comencen a redactar en la llengua pròpia del regne. El document original destaca tres cronistes les obres dels quals es detallen: Jaume I, Bernat Desclot i Ramon Muntaner. Les... Continuar leyendo "Les Grans Cròniques Catalanes Medievals i Ramon Llull" »

Partes del cerebro y sus funciones

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 11,45 KB

Órganos involucrados en el habla

En la producción del habla necesitamos el sistema respiratorio, y articulaciones además del movimiento de la lengua y apertura de la boca, CUALQUIER PROBLEMA MOTOR sobre los músculos se denomina DISARTRIA ejemplo no lograr mover lengua para decir palabras.. Por lo tanto las disastrias son problemas motores propiamente tal y NO del lenguaje.

La regíón perisilvania involucra:


Corteza frontal, parietal y temporal. (PREGUNTA DE PRUEBA)

El opérculo:


es toda la corteza que cubre a la ínsula.

En el plano temporal, el área temporal izquierda, se vuelve mas dominante en lo que compete al lenguaje , ambos hemisferios se ven involucrados pero el izquierdo predomina en sus funciones.

Hemisferio izquiero


Lenguaje elaborado/... Continuar leyendo "Partes del cerebro y sus funciones" »

Renovació Teatral i Assaig al País Valencià: Postguerra a l'Actualitat

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,5 KB

Renovació Teatral: Postguerra fins als Anys 70

La prohibició del català després de la guerra va provocar que el teatre visqués d'esquenes a les línies més innovadores del teatre europeu. A partir dels anys 50, la censura autoritzaria les representacions d’obres en llengües que no foren el castellà, així com també la traducció d'obres estrangeres.
A Catalunya, dels autors més grans, continua publicant Josep M. de Sagarra (La ferida lluminosa, 1954). Però es creen diverses associacions teatrals i naixen les companyies estables. S'editen obres d’autors prohibits com Joan Oliver, Joan Brossa i Manuel de Pedrolo.
A València es conserva la tradició folclòrica i es representen sainets, és a dir, representacions còmiques en què
... Continuar leyendo "Renovació Teatral i Assaig al País Valencià: Postguerra a l'Actualitat" »

Pablo Neruda, William Shakespeare, Edgar Allan Poe, Gustave Flaubert eta Franz Kafka

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en vasco con un tamaño de 1,89 KB

Pablo Neruda edo jaiotzez Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto (Parral, Maule, 1904ko uztailaren 12a- Santiago, 1973ko irailaren 23a) Txiletar olerkaria izan zen, XX. mendean gaztelaniaz idatzi zutenen artean onenetarikoa. Ezizena Jan Neruda txekiar idazlearen omenez hartu zuen. Politikan ere parte hartu zen eta errepublikako senadore izan zen, Alderdi Komunistako Komite Zentraleko kide. 1971n, Literaturako Nobel Saria irabazi zuen.

.Crepusculario, Santiago, Ediciones Claridad, 1923.

.Veinte poemas de amor y una canción desesperada, Santiago, Editorial Nascimento, 1924.

.Tentativa del hombre infinito, Santiago, Editorial Nascimento, 1926.

.Anillos Santiago, Editorial Nascimento, 1926.

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, Warwickshire,... Continuar leyendo "Pablo Neruda, William Shakespeare, Edgar Allan Poe, Gustave Flaubert eta Franz Kafka" »

Tercera Generació Annales: Història Cultural i Mentalitats

Enviado por mirlo y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,22 KB

La Tercera Generació dels Annales (Anys 60-70)

5.1. Característiques

  1. Ampliació dels temes tractats. Apareix una nova història: la història de la cultura, que dominarà la historiografia durant els anys 70.
  2. Comença a fer-se història de les mentalitats en relació amb el desenvolupament de l’antropologia cultural (anys 70). No és història de les ideologies. La mentalitat és més comuna que les ideologies i no està imposada, sinó present en el subconscient; és l'aspecte quotidià de la vida de les persones (p. ex., la mort, la infància, etc.). Està present en tots els individus, siguin qui siguin. No són idees.
  3. No s’oblida l’anàlisi de documents i de dades, però s’humanitza la historiografia per no caure en els excessos anteriors.
... Continuar leyendo "Tercera Generació Annales: Història Cultural i Mentalitats" »

Introducción al Sistema Político: Conceptos y Elementos Clave

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 7,44 KB

CAPÍTULO 1

INTRODUCCIÓN. EL SISTEMA POLÍTICO Y SUS ELEMENTOS

1. EL SISTEMA POLÍTICO Y SU ESTUDIO

La expresión formas de organización política hace referencia al conjunto de plurales modos en los que los seres humanos han organizado su convivencia política a lo largo de los siglos. Podemos convenir en que esta expresión, formas de organización política, puede equipararse (con reservas) a la de sistema político, siempre que lo entendamos en sentido amplio.

No sería hasta finales del siglo XIX o principios del XX cuando se puede hablar de la Ciencia Política como disciplina, en un sentido moderno, con un ámbito propio, un objeto y unos métodos específicos y diferenciados. Se adoptaba una perspectiva inductiva, basada en la observación... Continuar leyendo "Introducción al Sistema Político: Conceptos y Elementos Clave" »