Chuletas y apuntes de Otras lenguas extranjeras de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

L'Edat Moderna a Europa i als territoris de parla catalana

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 11,72 KB

L'Edat Moderna

El segle XV marca la fi de l'Edat Mitjana i l'inici de l'Edat Moderna, entre la caiguda de Constantinoble i la Revolució Francesa. Els moviments artístics són: el Renaixement, el Barroc, i la Il·lustració i el Neoclassicisme. Característiques generals de l'Edat Moderna:

  • En l’àmbit socioeconòmic, hi ha un creixement demogràfic i una expansió econòmica.
  • En l'àmbit polític es creen les potències estatals i les monarquies autoritàries.
  • En l'àmbit científic s'aplica el mètode experimental i hi ha un progrés en la investigació científica.
  • En l'àmbit de pensament, s'estén l’Humanisme per Europa. Hi ha una visió antropocèntrica de l'univers i nous valors socials i polítics.
  • En l'àmbit espiritual es difon una
... Continuar leyendo "L'Edat Moderna a Europa i als territoris de parla catalana" »

El estadio del espejo de Lacan: La construcción del yo y la alteridad

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 3,72 KB

Para Lacan, el yo es una construcción, lo que implica que no viene dado (no existe una unidad desde el inicio). En su retorno a Freud, Lacan, para desarrollar su teoría del estadio del espejo, retoma lo dicho por Sigmund en "Introducción al narcisismo", donde se plantea que algo debe agregarse al autoerotismo, una nueva acción psíquica, para que el narcisismo se constituya. La novedad que introduce Lacan es que esta acción psíquica es la identificación imaginaria.

El estadio del espejo y la identificación imaginaria

El estadio del espejo es, en principio, un observable que da cuenta del comportamiento de un niño de entre 6 y 18 meses frente a su imagen en el espejo. En un primer momento, al niño en estado de insuficiencia motriz y... Continuar leyendo "El estadio del espejo de Lacan: La construcción del yo y la alteridad" »

Literatura Catalana de Postguerra: 1939-1970

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,18 KB

El període de la postguerra (1939-1970) en la literatura catalana està marcat per un context de mort, fam, misèria, exili, por, prohibició, censura, repressió i espanyolització.

Guerra Civil i Franquisme

La Guerra Civil (1936-1939) i el Franquisme van significar la fi de tot el que s'havia aconseguit durant la Segona República i l'inici de l'espanyolització. El català va deixar de ser llengua oficial i va desaparèixer dels àmbits d'ús de prestigi. Es van suprimir organismes fonamentals de la cultura i van desaparèixer diaris i revistes. La censura es va mantenir fins al 1975.

L'Estat espanyol va viure un període d'aïllament, trencant fronteres durant la Segona Guerra Mundial i patint un bloqueig internacional fins al 1955.

Les 3

... Continuar leyendo "Literatura Catalana de Postguerra: 1939-1970" »

Estructura del text teatral: interna i externa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,97 KB

Tot text teatral té una estructura que organitza els continguts. Sempre hi ha una estructura interna i una estructura externa.

- Estructura interna. Malgrat les diferències amb el gènere narratiu, les característiques de l’estructura interna són les mateixes

- Estructura externa. No depèn de l’argument de la història, sinó de la composició i organització. La estructura externa es veu a simple vista, sense necessitat de llegir. Una obra teatral s’estructura en actes i escenes.

• Acte: cadascuna de les parts en què es divideix un text teatral. Normalment cada acte correspon a una part de l’estructura interna: plantejament, nus i desenllaç, i per això la majoria d’obres teatrals tenen tres actes.

• Escena: cada acte comprèn... Continuar leyendo "Estructura del text teatral: interna i externa" »

El Teatre Català de Postguerra als Anys 70

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,81 KB

Postguerra fins als anys 70

Durant els anys de la postguerra, el teatre en català fou completament bandejat dels escenaris. A partir d'aleshores, la represa fou lenta. A mitjans dels anys 40, es permeteren representacions del sainet tradicional i muntatges sobre obres romàntiques o realistes (Guimerà), però no obres noves (Sagarra i Soldevila) ni traduccions.

A la segona meitat dels anys 50, es creà l'ADB, que estrenà obres d'autors clàssics i contemporanis catalans i europeus: Espriu, en Antígona, reflexionava sobre els problemes morals que suposen les guerres; Brossa i el seu teatre avantguardista, la Poesia escènica; i Pedrolo (Homes i No), que fa un teatre existencialista, relacionat amb l'absurd.

Als anys seixanta, a través de l'... Continuar leyendo "El Teatre Català de Postguerra als Anys 70" »

Evolución y estado actual del gallego: lengua, cultura y literatura

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 6,89 KB

Evolución del gallego tras la aprobación de la Constitución Española

En el año 1975 muere Franco y tres años más tarde las Cortes democráticas aproban la Constitución actualmente en vigor. Se establece en ella la cooficialidad de gallego y castellano en Galicia. El reconocimiento oficial se produce en el año 1981, en el Estatuto de Autonomía, que establece que “la lengua propia de Galicia es el gallego” y que “nadie podrá ser discriminado por causa de la lengua”. En el año 1983 entró en vigor la Ley de Normalización Lingüística, que regula su uso en las diversas administraciones y servicios.

El gallego se convierte en la lengua oficial de la administración autonómica: de la Xunta de Galicia y sus Delegaciones y del... Continuar leyendo "Evolución y estado actual del gallego: lengua, cultura y literatura" »

Paraules llanes

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,78 KB

Text narratiu: ficció(novel·la) o real(notícia)

Definició. Narrar es contar fets reals o ficticis  protagonitzats per uns personatges en un espai i un temps determinat.

Tipus d'oracions segons les característiques del verb: oracions predicatives:


 son constituides per un subjecte, explicit o implícit. 

Oracions atributives:

les construeixen amb el verb copulatiu ser o amb verbs quasi copulatius com estar, semblar. 

Oracions impersonals:

 es contribueixen amb verbs que dsignen fenomens meteorologics i atmosferics en general o amb verbs fer,ser i haver-hi en aquest mateix sentit. 

Oracions inacusatives

No tenen complement directe, alló que sembla el CD és el subjecte que es pot substituïr perl pronom EN..... [A l'estació, arriben diàriament]
... Continuar leyendo "Paraules llanes" »

Història de la llengua catalana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 13,01 KB

Historia de la llengua catalana

La romanització és el procés pel qual els romans varen ocupar la ribera de la Mediterrània i la incorporaren a l’Imperi Romà. Els pobles conquerits es varen fer seva la cultura dels colonitzadors, que tenia més prestigi, començant un procés de substitució de les llengües autòctones dels diferents territoris pel llatí. Els territoris s’anomenen la Romània.
El romans arribaren al nord-est de la Península el 218 aC i dugueren amb ells el llatí vulgar, parlat per les classes populars. Ja durant aquesta època es podia diferenciar entre una llengua parlada i culta. Durant els set segles que va durar l'ocupació, el poble va assimilar la llengua i cultura romanes. En començar la disgregació de l’Imperi,... Continuar leyendo "Història de la llengua catalana" »

Glosario de Términos Geográficos y Socioeconómicos

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 13,63 KB

Conceptos Físicos y Ambientales

Conca Fluvial o Hidrográfica: Área drenada por un sistema fluvial (río principal y sus afluentes), delimitada por las divisorias de aguas de los ríos que lo forman.

Estiaxe: Es el período durante el cual una corriente de agua alcanza su caudal más bajo.

Marisma: Llanura de lodo típica de las bahías bajas que se forma por los sedimentos que aportan los ríos que la atraviesan y por las aguas marinas que la cubren cuando sube la marea. Sobre ellas crecen plantas salobres.

Efecto Invernadero Antropogénico: Proceso que explica el calentamiento de la atmósfera terrestre. Está provocado por la emisión a la atmósfera de gases como el metano y el dióxido de carbono. Estos gases dejan pasar la radiación solar;... Continuar leyendo "Glosario de Términos Geográficos y Socioeconómicos" »

Tipus de Textos i Varietats Lingüístiques en Català

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,12 KB

Tipologia Textual

Text Expositiu

El text expositiu pretén transmetre i fer comprendre una informació. Classificació segons el destinatari:

  • Textos expositius divulgatius: S’adrecen a un públic qualsevol, amb llenguatge entenedor (revistes, guies…).
  • Textos expositius especialitzats: Informen de temes dels quals has de tenir coneixements previs per entendre'ls. Utilitzen vocabulari especialitzat (tractats, revistes científiques…).

Estructura del Text Expositiu

  • Introducció: Presenta el tema.
  • Desenvolupament: Aporta informació, dades…
  • Conclusió: Valora la informació aportada i extreu una conclusió que pot resituar el tema tractat.

Relació entre Informacions

  • Causa/efecte: Descripció d’un fet i de les conseqüències que se’n deriven.
... Continuar leyendo "Tipus de Textos i Varietats Lingüístiques en Català" »