Chuletas y apuntes de Latín de Primaria

Ordenar por
Materia
Nivel

Fundació ilerda

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,59 KB

1. Per Què Ilerda era tan important estratègicament per als romans? Per les Comunicacions, tant terrestres com fluvials.
2. Quin poble ibèric vivia a la zona de Lleida abans de l’arriba dels romans? Com S’anomenava la capital indígena? Els ilergets, Iltirta (Iltirda).
3. Explica quina és la rellevància històrica que van tenir Indíbil i Mandoni a la Historia d’Ilerda. En començar la Segona Guerra Púnica els cabdills ilergets Indíbil i Mandoni eren aliats d’Anníbal. Però després els dos caps van establir Un pacte amb Publi Corneli Escipió, finsque es van adonar de les intencions Invasores dels romans, van encapçalar una coalició de pobles ibers i es van Enfrontar als romans. La revolta va acabar amb la victòria romana,
... Continuar leyendo "Fundació ilerda" »

La banda dels mitjos lladres

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,71 KB

Els Esclaus, eren propietat dels faraons. Eren gent sense drets que estaven obligats a fer feines de varis tipus: podien treballar a les mines, o a les canteres extraient pedres, o construïnt dics i canals per aprofitar millor les aigües del riu Nil.


La vida d’ultratomba

Els egipcis creien en la vida després de la mort. Pensaven que era necessari conservar el cos en bon estat per la segona vida. És per això que momificaven els cadàvers i els guardaven en sarcòfags embolicats en unes venes fines de lli. Els sarcofags els dipositaven en tombes, prou grans i plenes de tresors, menjar, cistells, etc...Pensant em tot el necessari per aquella suposada segona vida.

Les tombes podien ser de tres tipus: mastabes, piràmides, hipogeus.


Mastabes:

... Continuar leyendo "La banda dels mitjos lladres" »

Post tergum clamore audito

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,95 KB

Cèsar,  encara que  en aquests llocs els  hiverns són primerencs,  així i tot es va proposar marxar a Britània. Abans d’arriscar-s’hi,hi envia Gai Volusè davant amb un vaixell lleuger; li mana que, un cop

explorades totes les coses , torni al seu costat al més aviat possible. Ell, per la seva banda, marxa amb totes les tropes cap al país dels mòrins.»La construcció formada per exploratis omnibus rebus és un ablatiu absolut.
Consisteix en un participi en ablatiu concordat amb un substantiu també en ablatiu, que li fa de subjecte(OPCIONAL: aquí el substantiu porta com a complement l’adjectiuomnibus).


«Els  lloctinents  Quint Tituri  i Luci Cota, que  havien conduït les legions  al territori dels menapis,

... Continuar leyendo "Post tergum clamore audito" »

Participi imprimir

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,35 KB

“Després de Tarquini va prendre el poder Servi Tul·li, nascut d‟una dona noble. Aquest va sotmetre els sabins; va annexionar tres turons a la ciutat, va  construir fossats al voltant de la muralla. Va organitzar el primer cens, que fins aleshores era desconegut per tota la terra. Fou víctima de la vilesa del seu gendre Tarquini el Superb, fill del rei a qui ell mateix havia succeït” L‟estructura genitus ex nobili femina és una construcció anomenada de participi concertat, en la qual genitus concorda amb Seruius Tullius.


“August després de dinar, vestit i calçat, descansava una estona, tapant-se els ulls amb la mà. Després de sopar es retirava a la seva petita llitera de treball; allí romania molta part de la

... Continuar leyendo "Participi imprimir" »

Suspensió del contracte de treball

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,72 KB

Pel mig de Mèdia passa el riu Cidne. Llavors era l’estiu; la transparència de les aigües invità el rei cobert de pols i ensems de suor a rabejar-hi el seu cos encara ardent. Així, doncs, després de despullar-se, davallà al riu. Tan bon punt entrà a l’aigua, els seus

membres començaren a enrampar-se; i el calor vital abandonà gairebé tot el seu cos. Veste deposita és una construcció d’ablatiu o participi absolut;
Està formada per un substantiu en ablatiu amb el qu

al concorda un participi, en aquest cas de perfet passiu. Té autonomia sintàctica. Veste fa la funció de subjecte i deposita de predicat


“En els dos exèrcits hi havia uns germans trigèmins, els Horacis i els Curiacis. Els reis parlen amb els trigènims, per tal

... Continuar leyendo "Suspensió del contracte de treball" »

Argentina en el siglo XIX

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 4,48 KB

Política

Roca (1880-1886) à Ultima campaña del desierto (tercera campaña) à Tratado de paz (convivencia pacifica) à Cacique Namuncurá: personaje importante que firma el tratado con Roca en la Patagonia. Tratados con los indios caciques que pasan a ocupar grandes puestos militares y se les otorgan tierras

Juárez Celman (1886-1890)

Sociedad à Consecuencias guerra del Paraguay à cólera y fiebre amarilla. Gran oleada inmigratoria (Europa en crisis). Escuela pública (laica y obligatoria) à va a argentinizar a los inmigrantes. Auge de construcciones en barrio norte à casonas de modelo europeo (francés). Nueva ciudad renovada al estilo europeo à avenidas anchas y diagonales. Plaza mayor (remodelación) y se arma la Casa Rosada (gobernar... Continuar leyendo "Argentina en el siglo XIX" »

Gutun formala

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en vasco con un tamaño de 4,04 KB

Antzerkia: Kristo aurreko III.Mendean.Greziatik ekarriak latinera itzuliak tragediak eta komediak baina greziako giroan eginak. Mende horretan erromatarrek bere antzerki propioak egiten hasi, arrakasta eza, beraz greziako komediekin jarraitu fabula palliata Tragediak arrakastarik ez, norberaren atsekabeak plazaratuak ikustea ez zitzaien gustatzen+hizkera jasoa herri xumeek ez zuten ulertzen. Komediak nahiago, amodioak, istorioak...+hizkera ulergarriagoa. Komediak bakarrizketa batekin hasi, iragana, momentua eta etorkizuna kontatzen zen bertan. Pertsonaiak berdina ziren obretan, ohikoenak: emagaldua, gazte axolagabea, agurea…

Makio Plauto ka254-184: Gutxi dakigu, batzuk esklaboa izan zela esaten dute ondo antzezten duelako honen papera, besteak... Continuar leyendo "Gutun formala" »

El Imperio Romano: Alto y Bajo Imperio

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 5,32 KB

El Imperio (Imperium) es el sistema en el que el poder político real estaba en manos del emperador (imperator). Se inauguró con el emperador Augusto. El Senado quedó limitado a ser un órgano de apoyo de ese poder político. Se denomina Alto Imperio al periodo que va de Augusto a la crisis del s. III y Bajo Imperio al que tiene lugar entre Diocleciano y la caída del Imperio Romano en Occidente.

El Alto Imperio (27 a.C-235 d.C.)

Entre los años 14 y 68 los herederos de Augusto, se van sucediendo en el poder: Tiberio, Calígula, Claudio y Nerón. Esta sucesión dinástica se vio interrumpida por la guerra civil que, en el año 68, se libró entre los tres emperadores que gobernaban en ese año. Este primer período de crisis que vive el Imperio... Continuar leyendo "El Imperio Romano: Alto y Bajo Imperio" »

La Romanización de la Península Ibérica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 2,05 KB

1. INTRODUCCIÓN

La presencia de Roma en la Península Ibérica se prolongó desde finales del siglo III a.C. - V d.C. La Península experimentó la romanización, proceso de aculturación. Hispania se integrará en el modelo económico y administrativo romano, proceso éste que se verá culminado en el s. I d.C., con la concesión del Ius Latii a todas las ciudades.

Los romanos llegaron a la Península durante la Segunda Guerra Púnica

-(218 – 197 a.C.). Derrota de los cartagineses y conquista del litoral mediterráneo y el sur.

-(197 – 133 a.C.). Conquista del valle del Ebro y la Meseta, lusitanos (Viriato) y la dura toma de Numancia.

-(29 – 19 a.C.). Augusto somete la franja septentrional (cántabros, astures y galaicos).

2.1 LA ORGANIZACIÓN

... Continuar leyendo "La Romanización de la Península Ibérica" »

Subgéneros del teatro

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 6,06 KB

LITERATURA LATINA: TEATRO LATINO

Los dos subgéneros básicos del drama latino son la tragedia y la comedia.
Siguiendo los modelos griegos en la tragedia aparecen dioses, héroes, reyes y su desenlace suele ser funesto; la comedia, por su parte, presenta personajes de la calle.
  • Las tragedias y comedias eran composiciones en verso.
  • Tenían partes de diálogo hablado(diverbia) escritas en versos yámbicos
  • Con la escenas de diálogo hablado también existían escenas declamadas con acompañamiento de algún instrumento o cantadas con acompañamiento de flautas, versificadas en yambos y troqueos (cántica).
En el S.III a.C. Los romanos conquistaron las ciudades griegas del sur de Italia y surgíó un teatro latino que consistía en traducciones adaptadas
... Continuar leyendo "Subgéneros del teatro" »