Gluzidoak
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología
Escrito el en vasco con un tamaño de 1,94 KB
gluzidoen sailkapena:
OSAK aldosak/zetosak
OSIDOAK holosidoak-oligosakaridoak/ polisakaridoak(homopolisakaridoak:almidoia/heteropolisak:pektina)
heterosidoak-glukoproteidoak(peptidoglukano)/ glukolipidoak(zeramida)
egiturazkoak: molekularrak(erribosa eta desoxirribosa,azido nukleikoetan) zelularrak(pektinak,zelulosa eta hemizelulosa) organikoak(kitina, artropodoen exoeskltoan) energetikoak:energia iturritzat(azukreak)energia erreserbatzat(almidoia eta glukogeno).
OLIGOSAKARIDOAK
Disakaridoak(bi osa lotura 0gluk. mono edo dikarboniliko baten bidez lotuta eratzen dira.)
maltosa:maltako azukrea.IZ: ?-D-glukopiranosa 1-4 ?-D-glukopiranosa da, izaera murriztailea dauka.
isomaltosa:?(1-6) loturarekin batutako ?-D-glukopiranosako bi molekulen loturak osatu.
laktosa:?-D-galaktopiranosil 1-4 ?-D-glukopiranosa da.
zelobiosa: zelulosaren hidrolisiz lortu.Iz: ?-D-glukopiranosil 1-4 ?-D-glukopiranosa da.
sakarosa: azukre kanaberatik eta az.erremolatxatik lortu.?-D-glukopiranosil 1-2 ?-D-fruktofuranosido.