Comentari de text memorial de greuges

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,91 KB

MEMORIAL DE GREUGES:Primer document del catalanisme polític. Presentat l’any 1885 pel Centre Català, el líder del qual va ser Valentí Almirall. Ideologia federalista, progressista, laica i democràtica.


  • Naturalesa: textual, propagandística.

  • Origen: primari, contemporani als fets dels quals parla.

  • Temàtica: política i social.

  • Document públic, fragment, elaborat pel Centre Català i dirigit a sa majestat Alfons XII. Aquest text té caràcter de protesta reivindicativa, en el qual es presenten els greuges que pateix Catalunya per part de l’Estat Espanyol.

  • Text NO separatista, que acusa els partits dinàstics de causar els greuges que afecten Catalunya, a més de reivindicar aspectes històrics (Guerra de Successió).

  • 4 greuges principals


- Pèrdua o desaparició del sistema d’administració català, i substitució per un model centralista castellà copiat del sistema francès.

- Prohibició de la llengua catalana en l’àmbit oficial i públic, que queda reservada a l’àmbit privat.

- Intent de modificar el dret civil català.

- Protesta pel tractat lliurecanvista amb França i Anglaterra que podria enfonsar la indústria tèxtil catalana.


MISSATGE A LA REINA REGENT:


Segon document del catalanisme polític. El segon text catalanista va ser redactat per la Lliga de Catalunya, la qual va ser una organització catalanista sorgida arran l’escissió d’un grup de burgesos del Centre Català decebuts amb les idees massa progressistes d’Almirall. La Lliga de Catalunya tenia un caràcter més conservador.


El text va ser lliurat a la Reina Regent María Cristina d’Habsburg i Lorena en la seva visita a Barcelona a causa de l’exposició universal de Barcelona de l’any 1888, any en què el segon document va ser redactat i lliurat a la Reina.


  • Naturalesa: textual propagandística

  • Origen: primari, contemporani als fets dels quals parla.

  • Temàtica: polític

  • Document públic, en què es demana autonomia per a Catalunya. Molt diferent a les reivindicacions del Memorial de Greuges. És el primer text del catalanisme en què s’esmenta la nació catalana, és a dir, es reconeix l’existència d’una nació catalana diferent a l’espanyola). Tot i això, NO ÉS UN TEXT INDEPENDENTISTA, ja que només demana l’autonomia (caràcter regionalista), i no la separació de l’Estat Espanyol.


En el text podem identificar diverses peticions adreçadés al Govern de l’Estat Espanyol i inclús trobem peticions al Rei (en aquest cas, a la Reina regent):

- Reclamació d’autonomia per a Catalunya: Parlament propi i sobirà que pugui decidir sobre la contribució de Catalunya als Pressupostos Generals de l’Estat, Govern propi ‘’Generalitat de Catalunya’’, elecció de càrrecs públics de les institucions catalanes entre els mateixos catalans...

- Oficialitat de la Llengua Catalana.

- Exigència que el Rei vingui a Catalunya a jurar les constitucions catalanes com feien els reis espanyols abans de 1714.

Entradas relacionadas: