Cants d'amor ausias march

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,94 KB

 

Ausiàs March

és Important per la literatura catalana perquè es el creador de la Poesia catalana.

La Raó perquè la poesia catalana no aparegués fins al Segle XV( la Prosa no apareix fins el Segle XIII) era perquè la poesia

s'escrivia En occità.

Vida: (1400-1459) va viure 59 anys i va néixer a Gandra, València, era de Família noble i va dedicar la seva vida a ser un bon cavaller desde Ben jove.

Quan Va ser gran es va retira de la vida militar i es va dedicar a Diversos negocis i es en aquest moment quan va començar la seva Profecció literaria.

Quan Va tenir 40 anys es va casar amb Isabel( germana de Joanot Martorell, Autor de t l b), i quan va morir es va tornar a casar amb Joana Escorma, que era una

parenta Llunyana del autor i com que era parents va tenir que demanar permís El Papa i ell li va atorgar.

Obra : L'obra d''Ausiàs March està composta per 128 poemes aquest s'han Agrupat per temes i s'han agrupat de la següent manera (temàticament) 1-cants d'a mor , 2-cants de mort, cants morals i Cants espirituals.

Cants De amor:
Representa mes de la meitat de las seves obres i s'agrupen En funció del senal de tornada. Ausiàs March s'allunya de la idea De l'estima encare que conserva coses de la poesia Trobadoresca(senhal). A la poesia la dona era real amb virtuts i Defectes capàs de pecar i fer pecar.

Cants Morals: aquest poemas son dedicats a la seva segona esposa, en Aquests poemes reflexiona amb dolor i sinceritat sobre la pervivència De l'amor deprès de la mort . Ens els seus poemes surt molt la idea Com es que el dolor de l'amor no provoqui la mort.

Cants Morals: en aquest poemes Ausiàs demostra un gran coneixement sobre La filo i reflexiona sobre l'amor, la mort, la virtuts , el plaer.. L'autor es mostra desenganyat de la vida i molt preocupat el destí Del hom

Cants Espirituals: un sol poema de 224 versos, es considerat un del millor De tota la literatura catalana. Aquest poema és una pregaria Desesperada a Déu, la por a la mort i al infern. Acaba demandant Perdó per els pecats comesos per així poder salvar la seva anima .

El Vers més utilitzat és el decasíl·lab i es va convertir en un Clàssic de la literatura catalana graciàs a ell. Els seus poemes Estaven organitzats en estrofes de vuit versos, al quals alguns D'aquests acabaven en tornada de 4 versos. En aquesta tornada hi Apareix el senhal.

Utilitza Molt el recurs de comparació amb imatges que reflecteixen la Realitat i el dramatisme . Utilitza molt l'hipèrbaton, que és, L'alteració de l'orde de la lògic de la frase.

Curial E Güelfa:: va ser la primera obra realista catalana , tot i que ara Hi ha alguns capítols al·legòrics i mitològics no se sap qui és L'autor, tot i que és dedueix que és molt culte i coneix be la Literatura francesa, castellana ,llatina i italiana .

Es Una novel·la històrica ambientada en el Segle XIII i dona molta inf Sobre crònica de Bernat Desclot. L'obra narra l'ascensió social de Curial , Curial és l'exemple t típic de bon cavaller i aconseguix Pujar socialment gracias amb qui esm qui s'acaba casant.

Apart De ser una novel·la cavalleresca es una reflexió sobre la Importància de la literatura en la llengua vulgar i te una idea molt Ordenada de l'objectiu de la literatura, ja que insisteix que es Per distreure al lector no pretén intruir-lo


Joanot Martorell va néixer, probablement a València i entre el 1405 i el 1411, en una família que havia tingut gran prestigi social i Econòmic. Però les coses van començar a anar malament, i els Martorell van veure com es perdia tota la seva fortuna. El pare, Francesc Martorell, va morir el 1435 deixant els vuit fills (Joanot és el quart) en una situació delicada. Déu anys després, Joanot Martorell i els seus germans s'havien Arrúïnat del tot.Joanot Martorell va ser, un cavaller que va passar per dificultats Econòmiques. Va emprendre diversos viatges (a Anglaterra, Portugal, Nàpols) per intentar solucionar aquesta situació però al final Aconseguia complicar-la més.A Començaments de 1464, Martorell ven al seu veí Martí Joan de Galba El manuscrit del Tirant Lo Blanc per 150 sous, ja que passava moltes necessitats.Joanot Martorell, que no va casar-se mai, va morir entre el mes de Gener i El 24 d'Abril de 1465, 


Entradas relacionadas: