Chuletas y apuntes de Otras lenguas extranjeras de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

Crítica de la razón pura: La estética trascendental, la analítica y la dialéctica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 5,55 KB

Estética trascendental: La sensibilidad

Las formas a priori de la sensibilidad

Esta sección estudia las estructuras de la sensibilidad, es decir, las formas sensibles de nuestro conocimiento (espacio-tiempo), y muestra las condiciones que hacen posibles los juicios a priori en las matemáticas. El espacio es un medio homogéneo e indefinido en el que se sitúan los objetos sensibles. El tiempo es un medio infinito donde se suceden los acontecimientos. Kant los define como formas a priori de la sensibilidad e intuiciones puras, porque son independientes del conocimiento empírico y puras porque son formas vacías de contenido. Estas formas suponen una condición indispensable para que podamos tener conocimiento. El espacio tiene tres dimensiones... Continuar leyendo "Crítica de la razón pura: La estética trascendental, la analítica y la dialéctica" »

Literatura gallega: evolución histórica desde la oralidad hasta el Rexurdimento

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 12,75 KB

La literatura oral y popular

La literatura oral y popular es un conjunto de géneros muy variados de arte verbal creados, difundidos y conservados por el pueblo. Se caracteriza por ser una literatura de ejecución y transmisión oral, cantada o contada de generación en generación y conservada solo a través de la memoria. Presenta gran variabilidad en la forma: un mismo texto posee varias versiones. Es una literatura anónima. Tiene una funcionalidad concreta: divertir, enseñar, etc. Se presenta acompañada de una melodía (poesía), y de elementos parateatrales (prosa). La literatura gallega se conservó a través de la memoria colectiva, aunque la mayor parte de ella acabó por desaparecer, entre los siglos XV y XVIII. Encierra valores... Continuar leyendo "Literatura gallega: evolución histórica desde la oralidad hasta el Rexurdimento" »

Emeterio Arrese, Klaudio Sagartzazu, Koldobika Jauregi, Jules Moulier: Euskal Poesiaren Garaikideak

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en vasco con un tamaño de 2,3 KB

Emeterio Arrese (1869-1954)

Enpresa gizona genuen eta luzaroan Ameriketako hainbat lurraldetan pilotalekuak eraiki eta kudeatzen aritu zen.

Oso goiz erakutsi zuen bertsogintzarako zaletasuna, poesia lehiaketetan parte hartu eta garaiko aldizkarietan sarritan argitaratzen zuelarik. Lehen poesia liburua, NereBidean, 1913an kaleratu zioten; bigarrena, Txindor, 1928an argitaratu zen; eta zahartzaroan, aurrekoen antologia moduko bat publikatu zuen : Olerki berrizte (1952).

Klaudio Sagartzazu “Satarka” (1895-1971)

Etxegintza zeukan bizibidetzat. Gazterik argitaratu zuen Txinpartak (1922) izeneko liburua, Emeterio Arresek baino hizkera goxoagoan. Poema batzuk itzuliak dira, Victor Hugo eta Heinrich Heine-renak adibidez.

“Aurtxoa seaskan” deituriko... Continuar leyendo "Emeterio Arrese, Klaudio Sagartzazu, Koldobika Jauregi, Jules Moulier: Euskal Poesiaren Garaikideak" »

Novel·les Cavalleresques: Evolució i Decadència

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,64 KB

Els Llibres de Cavalleries

En el centre de les narracions hi havia la figura d'un cavaller errant, el qual es veia involucrat en un enfilall de missions arriscades, que seguien el codi ètic adés esmentat. Aquestes missions dels cavallers agafaven un matís purament anecdòtic i aventurer, cortesà i amorós, o simbòlic i religiós. Les històries sempre eren embolcallades de bones dosis de fantasia, màgia i elements meravellosos. La difusió europea de la matèria de Bretanya va ser primerenca a la nostra terra, i al llarg del segle XIV: Blandín de Cornualla o La faula. Però la nostra literatura va fer evolucionar el gènere cap a les anomenades novel·les cavalleresques, més realistes i versemblants, que reflectien els canvis.

Les Noves

... Continuar leyendo "Novel·les Cavalleresques: Evolució i Decadència" »

El Segle XV: Caiguda de Constantinoble, Descobriment d'Amèrica i Més

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,04 KB

Caiguda de Constantinoble

L'Imperi bizantí va desaparéixer el 1453, quan l'Imperi otomà es va apoderar de Constantinoble (actual Istanbul). L'expansió dels turcs va ser una preocupació per als estats cristians durant la baixa edat mitjana, com demostren les campanyes militars dels almogàvers o bona part de la trama de Tirant lo Blanc.

Ús de la impremta

Gràcies a l'aportació de diferents tècnics europeus, entre ells Gutenberg, es va consolidar un sistema d'impressió que s'estengué amb molt d'èxit a partir del 1456 aproximadament: la impremta de tipus mòbils. Això va permetre augmentar la difusió dels llibres i abaratir-ne els costos de producció en comparació amb els manuscrits. L'any 1474 aparegué a València el primer llibre... Continuar leyendo "El Segle XV: Caiguda de Constantinoble, Descobriment d'Amèrica i Més" »

Literatura Galega na Democracia: Narrativa, Teatro e Poesía

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en gallego con un tamaño de 4,88 KB

A Narrativa Galega na Democracia

Contexto e Temáticas

O panorama social galego evolucionou no período democrático respecto ao da etapa anterior, o cal se ve reflectido na nosa narrativa. Os autores van tratar temas como: a corrupción, o narcotráfico, o paro...

En canto ás técnicas empregadas, desde os anos 50 a nosa narrativa vai explorar novos camiños seguindo as influencias de Kafka, Joyce, etc., ata os anos 80.

A Narrativa Postfranquista (75-79)

Entre os anos 75-79 xorde a narrativa postfranquista e créase unha 'novela de quiosco' na que os autores tratan de recrear o paraíso da infancia perdida. É unha narrativa de carácter popular. Destacan autores como:

  • Xosé Fernández Ferreiro (A morte de Frank González, Morrer en Castelo de
... Continuar leyendo "Literatura Galega na Democracia: Narrativa, Teatro e Poesía" »

La producció narrativa a l'època de la dictadura franquista

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,02 KB

Tema 1: Context sociopolític i producció narrativa

En quina mesura el context sociopolític dels anys posteriors a la Guerra Civil fins als anys 70 condiciona la producció narrativa de l'època?

Al juliol del 1936, una part de l'exèrcit espanyol es va alçar contra el govern legítim de la II República. Va començar així la Guerra d'Espanya entre els republicans i els feixistes. L'1 d'abril del 1939 la Guerra d'Espanya es donava per acabada i començava així per al nostre país una nova etapa per a la vida política, socioeconòmica i cultural marcada per la repressió contra els vençuts i la imposició d'un règim no democràtic, d'ideologia fascista. Els nostres escriptors, en aquest context, no van tenir altres opcions que l'exili,... Continuar leyendo "La producció narrativa a l'època de la dictadura franquista" »

El Renaixement i el Barroc: Anàlisi de la Literatura

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,28 KB

El Renaixement: Una Nova Visió del Món

El Renaixement, un moviment cultural nascut a Itàlia al segle XVI, va establir una nova visió idealitzada del món, més humanista. Aquesta època va adoptar una cultura antropocèntrica, on l'ésser humà esdevenia el centre, prenent com a model de referència la cultura clàssica (grecs i llatins).

Característiques del Renaixement

La literatura no sempre va seguir el nou corrent. Alguns autors van decidir continuar amb els models de la poesia trobadoresca, però incorporant les noves idees. Això va resultar en una barreja entre tradició i innovació.

Autors i Obres del Renaixement

Poesia

  • Pere Serafí (1505/10-1567 Barcelona): Poeta destacat del segle, les seves obres es caracteritzen pel sentimentalisme,
... Continuar leyendo "El Renaixement i el Barroc: Anàlisi de la Literatura" »

Gèneres Literaris: Narrativa, Poesia i Teatre

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,47 KB

Narrativa

La narrativa és un gènere literari que es caracteritza per explicar històries, generalment en prosa. La majoria de novel·les i contes tenen tres parts: introducció, nus i desenllaç. En la narrativa, un narrador explica les accions d'uns personatges en un temps i un espai determinats. Procedeix de l'antiga èpica, una narració en vers que tractava d'aventures d'herois històrics o sobrenaturals, com per exemple, "El cantar del mio Cid". La novel·la és una narració de llarga extensió, com per exemple, "Tirant lo Blanc".

Elements de la Narració

  • El narrador i el punt de vista narratiu:
    • Punt de vista extern: la narració s'explica en tercera persona. Es distingeix el narrador omniscient (ho sap tot sobre la història) i el narrador
... Continuar leyendo "Gèneres Literaris: Narrativa, Poesia i Teatre" »

Literatura Gallega en los Siglos Oscuros: Evolución, Decadencia y Manifestaciones Culturales

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 12,31 KB

Introducción: La Literatura Gallega en los Siglos Oscuros

A partir del siglo XV, la literatura gallega queda prácticamente reducida a la expresión oral. Son escasísimas las muestras literarias en gallego de esta época, que llega hasta el XVIII, y que recibe el nombre de Siglos Oscuros. El gallego-portugués evoluciona durante estos siglos de un modo divergente en Galicia y en Portugal, por lo que las dos lenguas hermanas van alejándose progresivamente.

Los Siglos XVI, XVII y XVIII en Galicia

En los últimos años del siglo XV se origina un conflicto sucesorio con la muerte del rey Enrique de Castilla. Una gran parte de la nobleza castellana, encabezada por el arzobispo de Toledo y apoyada por la corona de Aragón, defiende la causa de Isabel,... Continuar leyendo "Literatura Gallega en los Siglos Oscuros: Evolución, Decadencia y Manifestaciones Culturales" »