Chuletas y apuntes de Latín

Ordenar por
Materia
Nivel

Història de l'Imperi Romà: De l'Alt Imperi al Baix Imperi

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,34 KB

L’Alt Imperi

Emperador romà → poder absolut, es creuen déus. Imperi → té emperador.

Octavi August Període de l'Imperi romà 27 aC a 476 dC (503 anys).

27 aC Octavi derrota Marc Antoni i Cleòpatra i guanya la Guerra Civil.

Dinastia Júlio-Clàudia

Tiberi serà el 2n emperador de Roma. Gairebé fou derrocat pel cap de la guàrdia pretoriana (guàrdia personal de l'emperador), Sejà.

Calígula, emperador extravagant i cruel.

Claudi, oncle de Calígula, tímid, coix i quec, va cedir el poder a persones de confiança. Va conquerir Britànnia.

Neró, emperador famós per haver fet cremar Roma (mentre ell creava/cantava un poema).

L’Any dels Quatre Emperadors (69 dC)

Després de la mort de Neró, Roma va viure una guerra civil. En només dos anys,... Continuar leyendo "Història de l'Imperi Romà: De l'Alt Imperi al Baix Imperi" »

Análisis de las Obras de César: De Bello Gallico y De Bello Civili

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 3,93 KB

Las Obras de César

César escribió una obra fundamental: Commentarii (los comentarios). Compuesta por dos monografías históricas: De Bello Gallico y De Bello Civili.

De Bello Gallico

De Bello Gallico está compuesta por 7 libros, cada uno narrando un episodio distinto de la guerra de las Galias. Un octavo libro, escrito por Hircio, narra el final de la guerra. Se debate cuándo fue redactada, pero se cree que César escribía durante las campañas invernales, ya que el orden cronológico es preciso, sin indicios de conocimientos futuros. Se observa la evolución de su estilo y técnicas narrativas. También se discute la fecha de publicación, ya que es difícil entender que no la publicara antes de la guerra civil para consolidar su imagen... Continuar leyendo "Análisis de las Obras de César: De Bello Gallico y De Bello Civili" »

Teatre Grec: Estructura, Gèneres i Autors

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 30,79 KB

Teatre Grec: Estructura, Gèneres i Autors

LITERATURA LLATINA: Època arcaica

Durant tota aquest període és notable la influència de la literatura grega, fet que s’accentua al segle III aC amb la conquesta de la Magna Grècia (sud d'Itàlia); en aquestes terres els romans es deixen seduir per la cultura refinada dels grecs que tenien ja una creació literària molt extensa. Pel que fa al teatre, a Roma la tragèdia no va tenir èxit i va reeixir la comèdia que tenia com a protagonistes els homes del carrer i la vida quotidiana. Aquesta oferia al públic romà situacions divertides i intranscendents destinades només a fer riure. Els autors de comèdia romana va prendre com a model les obres de la Comèdia Nova grega (les de Menandre) ja... Continuar leyendo "Teatre Grec: Estructura, Gèneres i Autors" »

Dret financer

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,08 KB

Octaví al 29 a.C. Torna com a vencedor i és elegit cònsol
. Al 27 aC va tornar els seus poders al Senat i al cap de 3 dies, el Senat li atorga el títol d’August. 

Mai va establir una monarquia, però va acaparar tots els poders amb un sistema de govern anomenat “principat”.

En un primer moment, ell va restaurar els òrgans de govern republicans, però ell s’anomena cap de les tropes i la tribuna potestas (ell tenia dret a convocar i legislar el Senat), ell també tenia el dret de vet (podria vetar qualsevol decisió del Senat o magistrats). El Senat tenia els mateixos poders, però les decisions estaven sota la supervisió d’August.


La societat romana va acceptar August i el règim, perquè estava cansada de guerres civils.

Octaví

... Continuar leyendo "Dret financer" »

Cornelio Nepote: Vida, Obras y Legado Literario

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 3,77 KB

Cornelio Nepote

Vida

El origen de este personaje es casi un misterio, ya que no han llegado hasta nosotros datos relevantes sobre la vida de Nepote. Sin embargo, gracias a sus obras o referencias de diferentes personajes, podemos inferir cómo fue su vida en Roma. Entre sus contemporáneos destacan Catulo, Cicerón y Ático. Según Cicerón, estuvo casado y tuvo un hijo que murió al poco tiempo. También sabemos que pertenecía a círculos literarios, especialmente en Grecia, ya que Ático entró en contacto con él cuando se refugiaba de las contiendas civiles. Durante su vida, dedicó mucho tiempo a su producción literaria, a enaltecer todo lo relacionado con su patria y a difundir una cultura que consideraba imprescindible para un político.... Continuar leyendo "Cornelio Nepote: Vida, Obras y Legado Literario" »

Lèxic, arquitectura i jocs romans: guia completa

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,03 KB

PRIMERA: dea-ae: deessa / femina-ae: dona / pecunia-ae: diners / pugna-ae: lluita / sapientia-ae: saviesa / silva-ae: bosc / advena: foraster / casa: cabana / cumba: barca / SEGONA: velum: vela / dextrum: riu / plastrum: carro / arma: armament / castra: campament / dominus: senyor / equus: cavall / frumentum: blat / liber: llibre / oculus: ull / proelium: combat / verbum: paraula / vir: home / QUARTA: cornu: banya / cursus: cursa / equitatus: cavalleria / eventus: resultat / genu: genoll / impetus: atac / CINQUENA: acies: línia de batalla / dies: dia / facies: cara / fides: fe / species: aspecte / ADJECTIUS: albus: blanc / altus: alt / doctus: savi / multus: molt / niger: negre / parvus: petit / pulcher: bonic / audax: audaç / celer: ràpid... Continuar leyendo "Lèxic, arquitectura i jocs romans: guia completa" »

Ciceró: L'Orador Llatí Més Important i les Seves Obres Clau

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,39 KB

Ciceró, el més important dels oradors llatins

Un bon orador podia aconseguir que s’aprovessin o no unes lleis determinades, que es designés un candidat o altre per exercir les magistratures, o condemnés o no un acusat.

L’art de l’oratòria era indispensable per a la carrera política. La retòrica (l’art teòric del discurs) va ser la principal matèria de l’ensenyament superior. L’art de fer bons discursos va néixer a Grècia i fou Aristòtil el primer en estudiar les tècniques i va establir les bases del gènere.

L’època d’or de l’oratòria correspon al període republicà.

La vida i les obres

Marc Tul·li Ciceró neix l’any 106 aC a la ciutat d’Arpino al sud del Laci, fill d’una família de cavallers.

Acaba els estudis... Continuar leyendo "Ciceró: L'Orador Llatí Més Important i les Seves Obres Clau" »

Plano lírico de la obra el destierro del mio Cid

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 5,85 KB

¡Escribe tu texto aquí!

La poesía lírica

Este género lírico comprende composiciones poéticas que, en sus orígenes griegos, eran cantadas con lira.. Entre los primeros poetas líricos destacan Arquíloco, Safo y Anacreonte. Esta poesía presenta dos rasgos importantes: su carácter subjetivo, ya que el poeta  expresa en ellas sus sentimientos, generalmente amorosos, y la utilización de gran número de metros variados.

En la época clásica sobresale la figura de Píndaro, el gran maestro de la lírica coral con sus Odas. En la época helenística se desarrollan nuevas modalidades, como el poema mitológico, cultivado por Calímaco, o la poesía bucólica, en la que destaca Teócrito.


Los poetas romanos heredaron toda esta tradición y

... Continuar leyendo "Plano lírico de la obra el destierro del mio Cid" »

Pitees, explorador grec i matemàtic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,76 KB

Qui era Pitees?

Fes-ne una breu ressenya i intenta descobrir si, efectivament, va realitzar tots els viatges que segons sembla va relatar.

Pitees va ser un matemàtic, astrònom i explorador grec que va viure a Massàlia.

Aquest home va navegar per l’Atlàntic (és un dels cinc oceans de la Terra entre Amèrica -a l'oest- i Europa i Àfrica -a l'est.), va fent un trajecte des del Sud de França fins les illes Britàniques (arxipèlag d'illes al nord-oest de la costa europea consistents en Gran Bretanya, Irlanda i moltes altres illes menors que hi són properes), va ser dels primers grecs en travessar l’Estret de Gibraltar (estret que comunica l'oceà Atlàntic amb la mar Mediterrània i que separa Europa d'Àfrica), en aquest viatges que durà... Continuar leyendo "Pitees, explorador grec i matemàtic" »

Expresiones latinas y su significado

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 5,41 KB

A POSTERIORI

(= zerbaiten ondoren, arrazonamendu induktiboa). Con posterioridad. Designa lo ocurrido después de una circunstancia determinada. En filosofía se dice del razonamiento inductivo.

A PRIORI

(= zerbaiten aurretik). Con anterioridad. Designa lo ocurrido antes de una circunstancia determinada. En filosofía se dice del razonamiento deductivo.

AB ILLO TEMPORE

De aquel tiempo. De tiempo muy antiguo, no determinado.

AD KALENDAS GRAECAS

Para las calendas griegas. Es decir, nunca, porque los meses griegos no tenían calendas. Dicho del emperador Augusto, que se hizo proverbial referido a los que nunca cumplen sus compromisos. En Roma los deudores pagaban sus deudas en las calendas, o sea, el primer día de mes.

AGENDA

Las cosas que deben hacerse.... Continuar leyendo "Expresiones latinas y su significado" »