Chuletas y apuntes de Latín de Formación Profesional

Ordenar por
Materia
Nivel

Historia el circo en la cultura clásica romana

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 12,52 KB

TEMA7.EL CIRCO


 

Los orígenes del circo

La historia del circo se remonta a unos 3.000 años a.C. En Mesopotamia, Donde se encuentran testimonios de los primeros acróbatas → se Encontrarán testimonios de estos en todas las culturas antiguas de Occidente, desde Egipto hasta Roma.
De sus orígenes mesopotámicos también se desplaza hacia Oriente, y en China se encuentran testimonios de artistas circenses de más de 2.000 años De antigüedad Los malabaristas y acróbatas ya viajaban juntos en troupes, utilizando todo Tipo de objetos, tales como armas (instrumentos típicos de las artes marciales, Juguetes infantiles (diábolo, bastón del diablo),utensilios domésticos (jarrones de porcelana), que lanzaban y recibían con diferentes partes... Continuar leyendo "Historia el circo en la cultura clásica romana" »

Els teixits

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,57 KB

2. Roma


Roma va ser un poble que va alcançar el màxim poder a l’antiguitat clàssica.
Hàbils constructors i militars. Van crear l’ordre jurídic i un Imperi grandiós. La societat encara era masclista i matriarcal, organitzada en classes socials (plebeus, magistrats, senadors, emperador)
.

- Teixits

:
llana (a l’hivern) i lli (a l’estiu). I també barreges de llana i lli.
També s’utilitza la seda quan poden aconseguir-la (importada d’Orient).
Tints d’origen vegetal i animal.

- S’estableixen els fullonicais (tintoreries). Són comerços dedicats a rentar i tenyir teixits. Les olors de l’orina que utilitzaven per treure el greix de la llana i fixar el tint i blanquejar teixits eren molt desagradables.

-->Comencem a tenir roba

... Continuar leyendo "Els teixits" »

Virgilio

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en vasco con un tamaño de 6,75 KB

Epidiko:


Estratipoklesek, gerrara joan aurretik, Epidikori lira jole bat Erosteko eskatzen dio; baina, hau bueltatzen dean, beste bat erosi duela esaten Dio eta dirua zor diola lukurari. Orduan, Epidikok Perifanes, bere jabearen Aita, engainatzen du bere alaba eramango diola zin eginez, eta honek 40 mina Baino gehiago ematen dizkio/Denbora joan ahala, soldadu bat herrira doa Akropolistide deituriko lira jolearen bila. Horretarako Perifanez galdetzen du Eta hau aurkitzerakoan Perifanesek neska diruagatik emango zion, baina Soldaduak bilatzen zuena hura ez zela esan zion, Orduan, neskak zekien egia Kontatzen dio Perifanesi eta hau engainatua izan dela ohartzen da/Halako Batean, Perifanes Filiparekin aurkitzen da eta honek bere alaba berreskuratu... Continuar leyendo "Virgilio" »

Tarquini prisc

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,44 KB

2009J-


Un cop dividit l’exèrcit, Cèsar ordena a Tit Labiè que avanci amb tres legions cap a aquelles Zones que pertanyen als Menapis; i envia Gai Treboni amb igual nombre de legions cap a Aquella regió que es troba a la vora dels aduàtucs. Ell mateix amb les tres legions restants Decideix dirigir-se cap al riu Escalda, que desemboca en el Mosa./ Mentre Cèsar disposa i organitza aquests preparatius, envia per davant a Hispània el llegat Gai Fabi amb tres legions i li ordena ocupar ràpidament els passos dels Pirineus, que Aleshores estaven ocupats amb guarnicions pel llegat Luci Afrani. Ordena que el segueixin Les altres legions que hivernaven més lluny.

2009S-

Jo no esperava de part dels habitants de Siracusa cap tipus d’ajut ni
... Continuar leyendo "Tarquini prisc" »

Nos narra en tres libros la Guerra Civil contra Pompeyo y sus partidarios

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 2,02 KB

  • Cumple el ideal romano: intelectual, político y militar
 Mayor defecto: la ambición (artimañas política para conseguir sus propósitos)  Asesinado en una conjuración liderada por Bruto en el propio senado  Formó con Pompeyo y Craso el primer triunvirato (César,Pompeyo y Craso)  Se le concedíó el gobierno de la Galia  Pompeyo le envidiaba, se enfrenó a él y le vencíó en la guerra civil:
Se erigíó como dictador (gran fama como general entre el pueblo)  Siguieron las guerras civiles  La veracidad de lo que escribe plantea problemas: lo que dice esconde el propósito de labrarse una buena imagen, disimulando sus objetivos verdaderos, atenuando sus fracasos, y omisión de relatos desfavorables. Hay que leer entre
... Continuar leyendo "Nos narra en tres libros la Guerra Civil contra Pompeyo y sus partidarios" »

Tombes egípcies

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,25 KB

SITUACIÓ GEOGRÀFICA D’Egipte:


la Ubicació de l’antic Egipte, és la del actual país amb el mateix nom. És a dir, Al nord-est d’Àfrica; presenta dos avantatges, per una part el desert que l’aïlla Dels seus enemics i per l’altra el riu Nil, que amb les seves crescudes rega i Fertilitza les terres del voltant. L’extensió depenia del clima, si era més Càlid devers el IV mil·lenni aC, les tribus disperses poc a poc es reagrupen la Franja fèrtil.

CRONOLOGIA:

Entre el IV i V mil·lenni es va produir una reagrupació de les tribus abans més Disperses per les voreres del Nil, com hem dit abans pel canvi al clima, que es Feia cada vegada més càlid. Devers l’any 3000 aC, s’unifica l’Alt i Baix Egipte, és l’època de... Continuar leyendo "Tombes egípcies" »

Domesticitat de la dona

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,21 KB

VESTIMENTA HOMES:


- Els homes porten un chitón, que és més o menys com el peplos jònic, però més ample i fins al genoll. És un teixit que es doblega pel pit i se subjecta amb fíbules i se cenyeix a la cintura amb un cordó.


L’exòmides també és d’homes inomés agafa un braç (té només una màniga). El porten normalment la gent de treball: artesans, pescadors…

- Himation

: capa molt llarga amb la que s’emboliquen. És com una peça d’abric (a sota estan vestits). En principi el porta la dona, però després hi ha homes que el duen. Les dones es cobreixen el cap amb l’himation.
Es pot ficar de diferents formes.

Klaene

: manto rectangular que es fixa al centre del pit amb fíbules.

Túnica de herretes:

teles rectangulars
... Continuar leyendo "Domesticitat de la dona" »

Odes Horaci

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,7 KB

Virigili:


néixer prop de Màntua, ciutat del nord d’Itàlia, l’any 70 a. C.Va estudiar a Milà i després a Roma. Allà va aconseguir el reconeixement públic amb les Bucòliqües, també anomenades Èglogues, Déu petits poemes que van ser els primers de tema pastoril escrits en llatí, seguint el model del grec Teocrit que va ser l’iniciador de la poesia bucòlica al segle III a. C.Poc després va començar la seva realització més ambiciosa, l’Eneida, a la qual va dedicar onze anys i encara va deixar inacabada. El 19 a. C. Va fer un viatge a Grècia per inspirar-se en alguns dels escenaris de l’acció, però va morir en el viatge de tornada, deixant l’obra sense els últims retocs, raó per la qual alguns versos resten... Continuar leyendo "Odes Horaci" »

Línea del tiempo de la cultura romana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 5,05 KB

Tema 6 parte c Roma Grecia Luto:


En Grecia como en Roma lo decoroso en los trances luctuosos era vestir la túnica de algún color oscuro y sin cinturón. Los cabellos cortos significaban luto en la mujer. También existía una variedad de toga para los funerales, la pullao sordidata,de color oscuro y que en algún momento de la historia  caracterizó también a los reos.

Sacrificios:

No existen prendas específicas de uso religioso. En Roma los sacerdotes ejecutaban los sacrificios con la cabeza velada por un pliegue de la toga (12).Algunos auxiliares de los sacerdotes se tocaban con un alto gorro cónico; acaso no resulte aventurado atribuirle el origen de la mitra episcopal. Las vestales se cubrían con una toca blanca que permitía
... Continuar leyendo "Línea del tiempo de la cultura romana" »

Discursos públicos orales

Enviado por beii y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 2,88 KB

En la sociedad democrática y participativa griega de los siglos V y IV a. C. El dominio de la palabra y el buen uso del lenguaje gozaron de gran importancia, pues el hombre que dominaba el lenguaje podía convencer a cualquiera de cualquier cosa. Por esta razón los oradores fueron los abogados de la Grecia antigua. La aparición del movimiento sofista fue determinante en la creación de la retórica y el auge de la oratoria. No todos los discursos eran iguales, pero en ellos siempre encontrábamos al orador, el texto y el auditorio o dicho de otra forma: quién habla, qué dice y para quién habla.

Podemos encontrar tres tipos de discurso:


-Discursos políticos:

se pronunciaban sobre un auditorio indeciso por un orador indeciso o que sopesaba
... Continuar leyendo "Discursos públicos orales" »