Chuletas y apuntes de Filosofía y ética de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

Explorando el Pensamiento de Kant: Razón, Ética y Autonomía

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en español con un tamaño de 4,87 KB

El Proyecto Filosófico de Kant: Una Revisión Crítica de la Razón

El proyecto filosófico kantiano es una revisión crítica del funcionamiento de la razón para responder a la pregunta fundamental de la filosofía: ¿Qué es el ser humano? Esta pregunta genera otras tres grandes cuestiones: ¿Qué puedo conocer?, ¿Qué debo hacer? y ¿Qué me cabe esperar?

Las Dos Dimensiones de la Razón según Kant

Para Kant, existen dos grandes dimensiones de la razón:

  • Razón pura: Uso de la razón para conocer la realidad (razón científica, de conocimiento). Trata del ser.
  • Razón práctica: Uso de la razón para determinar cómo debe ser nuestra actuación ética y política. Trata del deber ser.

Epistemología Kantiana: Sensibilidad y Entendimiento

Su... Continuar leyendo "Explorando el Pensamiento de Kant: Razón, Ética y Autonomía" »

Nietzsche: Superhome, Moralitat i Evolució Espiritual

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,72 KB

1.- El text de Nietzsche parla de la necessitat d'un "home del futur" que alliberi la humanitat dels ideals tradicionals i del nihilisme. Argumenta que l'ideal tradicional reprimeix les passions naturals de l'ésser humà, mentre que el nihilisme nega els valors i el sentit en la vida. Aquest "home del futur" hauria de crear una nova moral basada en la vitalitat i la voluntat de poder, alliberant l'individu de les restriccions del passat i obrint camí a una existència autèntica i esperançadora. Aquesta nova moral representaria un retorn a la naturalesa fonamental de l'ésser humà, superant les limitacions dels ideals tradicionals i del nihilisme. 2.- a) més enllà: Referència a ideals metafísics i aspiracions transcendents. b) nihilisme:... Continuar leyendo "Nietzsche: Superhome, Moralitat i Evolució Espiritual" »

La Teoría de las Ideas Platónicas: Un Viaje a la Realidad Suprasensible

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en español con un tamaño de 3,47 KB

La Teoría de las Ideas de Platón

La Teoría de las Ideas representa el núcleo de la filosofía platónica. No se encuentra formulada como tal en ninguna de sus obras, sino tratada, desde diferentes aspectos, en varias de sus obras de madurez como La República, Fedón y Fedro. En la creación de la Teoría de las Ideas influyen, por una parte, las enseñanzas socráticas, relativas a la búsqueda de la definición universal, que señalaban la necesidad de encontrar el elemento común y, por otra parte, la filosofía de los presocráticos, que querían hallar la unidad subyacente en la pluralidad, a través de la búsqueda del arjé.

Realidad Suprasensible y el Mundo Inteligible

La originalidad filosófica de Platón radica en el descubrimiento... Continuar leyendo "La Teoría de las Ideas Platónicas: Un Viaje a la Realidad Suprasensible" »

Plató: Cartes, Símils, Teories i la Polis Ideal

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 15,34 KB

La Carta VII

és una de les anomenades "Cartes Platòniques", una col·lecció d'epístoles atribuïdes a Plató, encara que la seva autoria exacta continua sent objecte de debat entre els estudiosos. En aquesta carta en particular, s'aborda la mort de Sòcrates, que va ser condemnat a beure cicuta a Atenes l'any 399 aC sota càrrecs d'impietat i de corrupció de la joventut.

Plató, deixeble de Sòcrates, narra a la Carta VII els darrers moments del seu mestre, així com la seva pròpia reacció davant la injustícia de la seva execució. La mort de Sòcrates esdevé un esdeveniment transcendental a la filosofia occidental, ja que representa el sacrifici d'un home just i savi en mans d'una societat que no va aconseguir comprendre ni valorar... Continuar leyendo "Plató: Cartes, Símils, Teories i la Polis Ideal" »

Filosofia de Kant i Mill: Conceptes Clau i Diferències Ètiques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,07 KB

La Il·lustració Kantiana: Emancipació i Raó

La Il·lustració kantiana és l'emancipació de l'individu de la seva minoria d'edat autoimposada, en utilitzar el seu propi enteniment i pensar críticament.

La Il·lustració, per a Kant, és la sortida d'aquesta minoria d'edat mitjançant l'ús del propi enteniment, és a dir, la capacitat de pensar críticament i qüestionar les idees establertes. Per a Kant, el lema de la Il·lustració és tenir el coratge d'usar la teva pròpia raó.

Kant: Judicis Sintètics i Coneixement

Els judicis sintètics són aquells en els quals allò que s'afirma en el predicat no està contingut en el concepte de subjecte. Aquests judicis són *extensius*, ja que amplien el nostre coneixement, a diferència dels... Continuar leyendo "Filosofia de Kant i Mill: Conceptes Clau i Diferències Ètiques" »

Filosofia de Nietzsche: Crítica a la Moral Occidental, Superhome i Etern Retorn

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,15 KB

Filosofia del Martell

Crítica a la tradició occidental, especialment a la moral i filosofia tradicionals, la religió cristiana i les ciències positives. Nietzsche considerava dogmàtiques la moral i la filosofia tradicionals, situant el seu origen en Sòcrates i Plató.

Esperit Dionisíac

Representació del valor de la vida en la cosmovisió grega antiga. Simbolitza el vigor, la font de plaer, l'embriaguesa, la desmesura, la renovació i la destrucció (expressat fonamentalment en la música i la poesia lírica).

Esperit Apol·lini

Manifestació del valor de la raó en la cosmovisió grega. Representa l'ordre, l'harmonia, la figura i les formes de la raó (expressat fonamentalment en l'epopeia i l'escultura).

Moral dels Esclaus/del Ressentiment

Segons... Continuar leyendo "Filosofia de Nietzsche: Crítica a la Moral Occidental, Superhome i Etern Retorn" »

El Superhombre y la Filosofía de Nietzsche: Voluntad de Poder, Eterno Retorno y Transmutación de Valores

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en español con un tamaño de 5,7 KB

El Superhombre

La tabla tradicional de valores se ha derrumbado debido al nihilismo. Solo después de asumir y superar este nihilismo es posible una nueva tabla de valores en la que lo superior sea lo múltiple y el constante devenir, es decir, todos aquellos valores que afirmen la vida.

El hombre actual (decadente según Nietzsche) es solo un puente hacia el superhombre. Este será el estado al que llegará el ser humano cuando haya renunciado y rechazado la actual tabla de valores, es decir, el ideal cristiano-judaico-democrático. A nosotros solo nos queda preparar su llegada.

¿Cómo se consigue esto?

Nietzsche no explica esto con precisión. Lo único que afirma es que el hombre actual tiene que autosuprimirse y esta autosupresión pasa por... Continuar leyendo "El Superhombre y la Filosofía de Nietzsche: Voluntad de Poder, Eterno Retorno y Transmutación de Valores" »

Ètica i Coneixement: Plató, Kant, Descartes i Hume

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,51 KB

Kant i Plató: Dues Visions de l'Ètica

Kant i Plató plantegen una ètica moral, però aquestes presenten òbviament diverses diferències cadascuna.

L'Ètica de Plató: El Coneixement del Bé

Segons Plató, el coneixement de les idees ètiques s'identifica amb la virtut. Només qui coneix el bé és capaç de dur-lo a terme i, per tant, el mal no és més que el fruit de la ignorància. Per a ell, el que determina realment la meva conducta és si jo conec el bé o no. L'home que coneix el bé serà un home bo i serà un bon ciutadà, perquè sempre sabrà què ha de fer. O sigui, que hi ha una limitació de la llibertat i no hi ha autonomia de la raó.

L'Ètica de Kant: L'Autonomia de la Voluntat

En canvi, Kant elabora una ètica autònoma que... Continuar leyendo "Ètica i Coneixement: Plató, Kant, Descartes i Hume" »

Exploració Filosòfica de la Realitat: De Heràclit a Nietzsche

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,59 KB

La Realitat: Definició i Classificació

La realitat es construeix a partir de tot allò que existeix. Es pot classificar de dues maneres:

  • Realitat en sentit restrictiu: Engloba tot allò que ens envolta i amb què podem interactuar. Aquesta és la concepció científica.
  • Realitat en sentit ampli: Inclou no només els éssers materials observables, sinó també realitats subjectives com les idees i les creences. Fins i tot, considera l'essència de les coses.

Perspectiva Filosòfica sobre la Realitat

Heràclit

Per a Heràclit, la realitat és canvi, moviment i mutació constant. Com ell deia, "No podem banyar-nos dues vegades en el mateix riu".

  • La Guerra, pare de totes les coses: La realitat sorgeix de la lluita i neutralització de tendències oposades.
... Continuar leyendo "Exploració Filosòfica de la Realitat: De Heràclit a Nietzsche" »

La Ilustración y la Libertad de Pensamiento según Kant

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en español con un tamaño de 7,55 KB

Contexto Histórico

El contexto histórico del texto, publicado en 1784, es el siglo XVIII, el llamado "Siglo de las Luces" o "Ilustración". Este siglo se considera el antecedente más cercano de nuestra cultura actual, tanto material como intelectual, y el fundamento histórico de nuestro presente desde el punto de vista económico, social, político y cultural. Históricamente, es una época de transición entre el absolutismo —caracterizado por el dominio político de las monarquías despóticas, donde los monarcas y su corte decidían por el pueblo— y el republicanismo, que, mediante la democracia, abre camino a la libre expresión de la voluntad popular.

En este siglo, el lema de las monarquías ilustradas, "Todo para el pueblo pero... Continuar leyendo "La Ilustración y la Libertad de Pensamiento según Kant" »