Chuletas y apuntes de Ciencias sociales de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

La Primera Guerra Mundial i la Revolució Industrial

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,39 KB

Causes de la Primera Guerra Mundial

  • L’imperialisme: Va implicar una forta rivalitat entre les grans potències per repartir-se el món.
  • La cursa armamentística: Entre les potències industrials.
  • Exaltació nacionalista: Dintre del context europeu.
  • Política expansionista d'Alemanya: Adoptada pel kàiser Guillem II per convertir Alemanya en una potència mundial.
  • Formació de blocs oposats: Triple Entesa (Regne Unit, França i Rússia) i Triple Aliança (Alemanya, Imperi Austrohongarès i Itàlia).
  • El sistema d'aliances europeu: Va contribuir a fer que un conflicte local entre Sèrbia i l'Imperi Austrohongarès es convertís en una guerra global.

1914: Esclat de la guerra

Fins aleshores, només s'havien donat guerres locals. Primer conflicte europeu,... Continuar leyendo "La Primera Guerra Mundial i la Revolució Industrial" »

La Gran Depressió i l'Ascens dels EUA i Alemanya: Anàlisi Històrica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,5 KB

Primera Gran Crisi Capitalista

Afectà tots els països industrialitzats i tots els sectors econòmics (industrial, financer i agrari). Va comportar l'adaptació a grans bosses d'atur.

Característiques

Deflació: Reducció progressiva dels preus dels productes, millorant la vida dels obrers però reduint beneficis empresarials. Va provocar el tancament de petites empreses menys preparades tecnològicament. No va disminuir la producció ni els intercanvis mundials.

Causes i Solucions (Nivell Industrial)

Causes: Crisi de sobreproducció (1870). El mercat mundial es va saturar. La competència va generar deflació.

Solucions: Deflació va millorar les condicions laborals. Consolidació de grans empreses (Taylorisme). Innovacions tecnològiques.

Causes

... Continuar leyendo "La Gran Depressió i l'Ascens dels EUA i Alemanya: Anàlisi Històrica" »

Liberalisme Econòmic i Imperialisme: Teoria i Conseqüències

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,15 KB

El liberalisme econòmic

El liberalisme econòmic va ser teoritzat per pensadors britànics a finals del segle XVIII, entre els quals va destacar Adam Smith. Segons ell, els principis del liberalisme són:

  • L’interès personal i la recerca del màxim benefici són el motor de l’economia.
  • El mercat s’equilibra en funció de la relació entre l’oferta i la demanda. Els diversos interessos s’equilibren al mercat gràcies al mecanisme dels preus que adapta l’oferta a la demanda.
  • L’Estat no ha d’intervenir en l’economia. L’Estat ha d’abstenir-se d’intervenir en el funcionament de l’economia i permetre el lliure desenvolupament dels interessos particulars (lliurecanvi).

El capitalisme industrial, que es va formar a partir d’aquests... Continuar leyendo "Liberalisme Econòmic i Imperialisme: Teoria i Conseqüències" »

Desigualdad, Familia, Seguridad y Cambio Social en Uruguay: Perspectivas y Realidades

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 3,01 KB

Marx argumenta que la riqueza acumulada debería redistribuirse, ya que los multimillonarios obtienen su riqueza mediante la explotación de los empleados. Esta concentración de riqueza genera una profunda desigualdad social. Los millonarios controlan los medios de producción, mientras que los trabajadores solo poseen su fuerza laboral, lo que conduce a diversas perspectivas sobre el capitalismo.

Transformaciones en la estructura familiar

Se observa una disminución notable en los matrimonios, acompañada de un aumento significativo en los divorcios y las familias ensambladas. Además, hay un crecimiento en los hogares unipersonales y un modelo familiar con múltiples proveedores. Los jóvenes de ingresos medios y altos tienden a retrasar su... Continuar leyendo "Desigualdad, Familia, Seguridad y Cambio Social en Uruguay: Perspectivas y Realidades" »

El Ser Humano: Reflexiones Filosóficas y Antropológicas

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 2,6 KB

1. La Reflexión Filosófica sobre el Ser Humano

Los seres humanos somos criaturas con características compartidas con otros animales, pero nuestra dimensión personal nos distingue. Somos conscientes de nuestros pensamientos, sentimientos y decisiones.

Tenemos dimensiones biológicas, psicológicas, sociales y personales.

1.1 La Antropología

La antropología estudia todos los aspectos del ser humano. Proviene del griego anthropos (ser humano) y logos (estudio o conocimiento).

En el siglo XVIII, el ser humano se incluyó como objeto de estudio de la ciencia natural gracias a la clasificación de especies de Linneo. Adquirió su denominación taxonómica: Reino: Animales; Tipo: Cordados; Subtipo: Vertebrados; Clase: Mamíferos; Orden: Primates;... Continuar leyendo "El Ser Humano: Reflexiones Filosóficas y Antropológicas" »

Evolució Històrica: De la Prehistòria a l'Absolutisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,12 KB

Prehistòria: Època de la història del ser humà caracteritzada per la falta de documents escrits, però no de documents materials. Es divideix en Edat de Pedra (Paleolític, època de la pedra tallada; Mesolític, època intermitja; i Neolític, època de la pedra polida). L’Edat dels Metalls es divideix en bronze, coure i ferro.

Edat Mitjana: Època històrica que comença amb les invasions bàrbares i la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident en el segle V, i finalitza amb el ple Renaixement a mitjan segle XV, i la caiguda de Constantinoble a les mans dels turcs en 1453.

Edat Moderna: Època històrica que succeeix a l'Edat Mitjana, caracteritzada per l'expansió comercial i colonial europea pel món, les guerres de religió a Europa i l'... Continuar leyendo "Evolució Històrica: De la Prehistòria a l'Absolutisme" »

El lenguaje artístico, la educación y la creación

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 2,28 KB

El arte y el hombre

El arte y el hombre son indisociables. No hay arte sin hombre, pero quizá tampoco hombre sin arte. A través del arte se manifiesta la propia cultura. Algunas de ellas están referidas a lo utilitario, otras a lo científico y otras a lo artístico.

Actividad utilitaria

Responde en primera instancia a una necesidad de subsistencia y producción para la subsistencia.

Actividad científica

Apunta a satisfacer una necesidad de conocimiento estricto y riguroso que debe fundamentarse y demostrarse.

Actividad artística

Tiene distintas funciones en diversas culturas, épocas históricas y grupos sociales. La más importante es la de lograr comunión, producir armonía en la personalidad, dar placer, reflejar la vida y la realidad, reflejar... Continuar leyendo "El lenguaje artístico, la educación y la creación" »

Transformació social i econòmica a Espanya i Catalunya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,58 KB

Canvis en les pautes socials

El desenvolupament de la indústria i l'expansió del sector serveis en els anys 60 van donar lloc a la transformació de les estructures socioprofessionals de la població espanyola. La distribució sectorial de la població és el millor exemple per il·lustrar aquesta transformació: en el conjunt d'Espanya entre 1950-1975 els actius agrícoles van passar del 50% al 21%, mentre que els industrials van augmentar del 24% al 38%, i els ocupats en el sector serveis van créixer del 25% al 41%. Aquesta nova estructura va anar acompanyada de l'increment del nombre d'obrers industrials, assolint en el conjunt de l'Estat la xifra de quatre milions. Igualment, el creixement econòmic afavorirà la reconstrucció d'unes... Continuar leyendo "Transformació social i econòmica a Espanya i Catalunya" »

Tècniques i pràctiques agrícoles

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,37 KB

Agricultura intensiva/extensiva

És un sistema de producció agrícola-ramader caracteritzat pels alts inputs de capital, i de treball o l'alt ús de tecnologies com agroquímics (plaguicides, fertilitzants, llavors seleccionades, etc.) en relació a la unitat de superfície de terra o al nombre d'animals.

Guaret

Tècnica per la qual la terra es deixa sense sembrar o cultivar durant un o més cicles vegetatius, amb el propòsit de recuperar i emmagatzemar matèria orgànica i humitat, a més d'evitar patògens esperant que els seus cicles acaben sense poder tornar a renovar-se a causa de la falta d'hostalers disponibles.

Neoruralisme

Fenomen de migració des de les àrees urbanes a zones rurals.

Devesa

L'aprofitament agroforestal tradicional com a... Continuar leyendo "Tècniques i pràctiques agrícoles" »

La Industrialització a Espanya: Etapes i Desenvolupament

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,24 KB

Producció Industrial: Concepte

La producció industrial és un procés complex i dinàmic que canvia a mesura que evolucionen la tecnologia i les preferències del mercat.

Etapes de la Industrialització i el Cas d'Espanya

Gran Bretanya va ser pionera en el procés d'industrialització durant les últimes dècades dels segles XVIII i XIX, seguida més tard per Alemanya i França. Espanya es va incorporar tardanament i parcialment a aquest procés, ja que no disposava de les condicions econòmiques, socials i polítiques adients que l'haurien fet possible.

La Industrialització Espanyola: Segle XIX (des de 1830)

La industrialització a Espanya va començar a partir de 1830, impulsada per empresaris emprenedors, inversions estrangeres en el ferrocarril... Continuar leyendo "La Industrialització a Espanya: Etapes i Desenvolupament" »