Chuletas y apuntes de Ciencias sociales de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

El Pensamiento Feminista: Evolución y Perspectivas a lo largo de la Historia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 4,71 KB

El Pensamiento Feminista: Evolución y Perspectivas

La evolución del pensamiento feminista en el último siglo no puede entenderse al margen del desarrollo y de la dispersión que ha vivido la filosofía a lo largo de este tiempo. El devenir de los movimientos sociales de emancipación de las mujeres ha tenido una influencia directa en los cambios de perspectiva que se han ido produciendo en el pensamiento feminista.

Orígenes y Desarrollo del Pensamiento Feminista

Las primeras elaboraciones sistemáticas del feminismo se sitúan en el marco de la Ilustración, aunque ya con anterioridad hubo denuncias de la situación de opresión y discriminación que vivían las mujeres. Con el humanismo renacentista se desencadenó la llamada “Querella... Continuar leyendo "El Pensamiento Feminista: Evolución y Perspectivas a lo largo de la Historia" »

Trata de Personas y Pobreza: Un Análisis Crítico

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 8,74 KB

La trata de personas es el raptar recurriendo al uso de la fuerza con fines de explotación (prostitución, trabajos forzados, esclavitud, extracción de órganos). Las mujeres que son víctimas de la trata son utilizadas como objetos. Un factor que influye en este fenómeno es la desigualdad social y la falta de recursos; a mayor vulnerabilidad social, mayor es la facilidad del captador para engañarla. Es la tercera actividad ilegal más lucrativa del mundo y peligra la salud física y mental de la víctima debido a torturas físicas y psicológicas. La víctima no va a intentar escapar debido a las amenazas que le realizan tanto a ella como a su familia. Estas no van a reconocer que están siendo tratadas como un objeto debido a que están... Continuar leyendo "Trata de Personas y Pobreza: Un Análisis Crítico" »

Industrialització a Espanya al Segle XIX: Un Procés Lent i Incomplet

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,82 KB

La Revolució Industrial a Espanya al Segle XIX

Revolució Agrària Liberal

La revolució agrària liberal, impulsada pels progressistes, va suposar una nova concepció jurídica basada en la propietat privada enfront de la propietat feudal. Això va comportar:

  1. Abolició dels senyorius i jurisdiccions: La conversió en propietat privada plena va afavorir els nobles. Els camperols, per reclamar la propietat, havien de presentar documents que no existien al món rural feudal, convertint-se en jornalers o arrendataris a curt termini.
  2. Desvinculació i desamortitzacions (Mendizábal 1836, Madoz 1855): Van modificar la propietat territorial, creant una nova classe propietària, però frustrant la possibilitat de consolidar un sector important de mitjans
... Continuar leyendo "Industrialització a Espanya al Segle XIX: Un Procés Lent i Incomplet" »

El Imperialismo: Causas y Consecuencias

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 200,89 KB

  • ¿Qué es el imperialismo?

    Cuando hablamos de imperialismo, nos referimos a una doctrina política que establece una relación de superioridad y subordinación entre las naciones, donde una nación domina a la otra y ejerce el poder. Dicha dominación puede darse por técnicas coloniales (población, explotación económica, presencia militar) o por subordinación cultural (también conocida como aculturación).

    Causas del imperialismo

    El imperialismo europeo se debió a las siguientes causas:

    • Necesidades de materia prima. Recordemos que Europa en ese momento estaba despertando al capitalismo temprano, por lo que necesitaba un flujo constante de materias primas para ser procesadas y convertidas en productos refinados o artesanales. Para ello, el

... Continuar leyendo "El Imperialismo: Causas y Consecuencias" »

Sistemes polítics a Europa dels segles XVII i XVIII

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,37 KB

Antic Règim

Sistema o conjunt de trets polítics, econòmics i socials que van caracteritzar a Europa durant els segles XVII i XVIII. L'Antic Règim té tres característiques fonamentals:

  • Una societat dividida en estaments (noblesa, clergat i poble pla) i no classes.

  • Una economia basada en l'agricultura i ramaderia.

  • Una política caracteritzada per monarquies absolutes (on els reis concentraven tot el poder)

Monarquia absoluta

Forma de govern en la qual el monarca té el poder absolut. En ella no existeix divisió de poders (executiu, legislatiu i judicial). El monarca absolut pot canviar les lleis a la seua voluntat (La paraula del rei és llei). És pròpia dels segles XVII i XVIII.

Monarquia constitucional

Forma de govern en la qual el monarca... Continuar leyendo "Sistemes polítics a Europa dels segles XVII i XVIII" »

Evolución del Ser Humano: Del Teocentrismo a la Era Digital

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 2,6 KB

Transformar la Realidad

  • Estaremos de acuerdo en que vivimos en un mundo totalmente diferente al de hace 30 años. La era de la tecnología y los fracasos políticos y sociales del siglo XX han hecho del ser humano un ser desencantado que ha cambiado su punto de vista sobre cómo vivimos.
  • A lo largo de la Historia, el ser humano ha tenido distintos puntos de vista sobre su lugar en el Mundo y su sentido de la vida, que ha ido variando desde el teocentrismo del siglo XVI hasta la posmodernidad del siglo XX.
  • Los descubrimientos científicos empíricos le dieron al ser humano la capacidad de superar cualquier obstáculo gracias a la ciencia. Ya no se necesitaba la intervención divina para explicar esos fenómenos.
  • Durante el Renacimiento, el ser humano
... Continuar leyendo "Evolución del Ser Humano: Del Teocentrismo a la Era Digital" »

Història del català: Orígens, Decadència i Persecució

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,19 KB

De llengües preromanes al naixement del català

L’any 410 dC els pobles saquegen Roma, que és el toc de gràcia en la caiguda d’un gran imperi. L’imperi romà es fragmenta en diversos regnes, entre els quals es troba el Regne visigòtic (inclou la futura Catalunya). El llatí es fragmenta i forma les llengües romàniques.

Algunes paraules provenen de llengües preromanes i aquestes formen el substrat preromà. La llengua que es parlava entre el segle V i el segle VIII és el protoromanç català. Abans de desaparèixer al segle VI, el superstrat germànic visigòtic reuneix una sèrie de mots.

Durant la invasió i la convivència amb els musulmans, el català rep una nova aportació de mots d’origen germànic i es crea el superstrat

... Continuar leyendo "Història del català: Orígens, Decadència i Persecució" »

La Primera Guerra Mundial i la Revolució Industrial

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,39 KB

Causes de la Primera Guerra Mundial

  • L’imperialisme: Va implicar una forta rivalitat entre les grans potències per repartir-se el món.
  • La cursa armamentística: Entre les potències industrials.
  • Exaltació nacionalista: Dintre del context europeu.
  • Política expansionista d'Alemanya: Adoptada pel kàiser Guillem II per convertir Alemanya en una potència mundial.
  • Formació de blocs oposats: Triple Entesa (Regne Unit, França i Rússia) i Triple Aliança (Alemanya, Imperi Austrohongarès i Itàlia).
  • El sistema d'aliances europeu: Va contribuir a fer que un conflicte local entre Sèrbia i l'Imperi Austrohongarès es convertís en una guerra global.

1914: Esclat de la guerra

Fins aleshores, només s'havien donat guerres locals. Primer conflicte europeu,... Continuar leyendo "La Primera Guerra Mundial i la Revolució Industrial" »

La Gran Depressió i l'Ascens dels EUA i Alemanya: Anàlisi Històrica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,5 KB

Primera Gran Crisi Capitalista

Afectà tots els països industrialitzats i tots els sectors econòmics (industrial, financer i agrari). Va comportar l'adaptació a grans bosses d'atur.

Característiques

Deflació: Reducció progressiva dels preus dels productes, millorant la vida dels obrers però reduint beneficis empresarials. Va provocar el tancament de petites empreses menys preparades tecnològicament. No va disminuir la producció ni els intercanvis mundials.

Causes i Solucions (Nivell Industrial)

Causes: Crisi de sobreproducció (1870). El mercat mundial es va saturar. La competència va generar deflació.

Solucions: Deflació va millorar les condicions laborals. Consolidació de grans empreses (Taylorisme). Innovacions tecnològiques.

Causes

... Continuar leyendo "La Gran Depressió i l'Ascens dels EUA i Alemanya: Anàlisi Històrica" »

Liberalisme Econòmic i Imperialisme: Teoria i Conseqüències

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,15 KB

El liberalisme econòmic

El liberalisme econòmic va ser teoritzat per pensadors britànics a finals del segle XVIII, entre els quals va destacar Adam Smith. Segons ell, els principis del liberalisme són:

  • L’interès personal i la recerca del màxim benefici són el motor de l’economia.
  • El mercat s’equilibra en funció de la relació entre l’oferta i la demanda. Els diversos interessos s’equilibren al mercat gràcies al mecanisme dels preus que adapta l’oferta a la demanda.
  • L’Estat no ha d’intervenir en l’economia. L’Estat ha d’abstenir-se d’intervenir en el funcionament de l’economia i permetre el lliure desenvolupament dels interessos particulars (lliurecanvi).

El capitalisme industrial, que es va formar a partir d’aquests... Continuar leyendo "Liberalisme Econòmic i Imperialisme: Teoria i Conseqüències" »