Chuletas y apuntes de Arte y Humanidades de Formación Profesional

Ordenar por
Materia
Nivel

Els primers freds: anàlisi i interpretació

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,22 KB

ELS PRIMERS FREDS

Miquel Blay 1891-92

Documentació general: MNAC, Barcelona. Marbre blanc. Talla. Estil realisme. Anecdòtic i costumista. Escultura exempta. Grup. Monocroma. 2,93 x 1,95 metres

Context històric i cultural

Cronologia: 1891 (finals segle XIX) A partir del 1820 i fins al 1848 van tenir lloc un conjunt de revolucions liberals i nacionalistes. Aquestes tindran com a conseqüència la presa del poder polític per part de la burgesia, la formació de monarquies constitucionals i el sorgiment de noves nacions com Itàlia i Alemanya. També és el període de la segona fase de la Revolució Industrial, la revolució dels transports l’expansió del colonialisme europeu amb la formació d´imperis colonials. La gran desigualtat social... Continuar leyendo "Els primers freds: anàlisi i interpretació" »

Anàlisi de "El Pensador" d'Auguste Rodin

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,14 KB

El Pensador (Auguste Rodin, 1880-1900)

Documentació general

  • Museu Rodin, París.
  • Bronze. Fosa.
  • Impressionisme. Simbolisme.
  • Escultura exempta. Monocroma.
  • 1,98 x 1,29 x 1,34 m.

Context històric i cultural

Cronologia: 1880 (finals segle XIX)

Després del fracàs de la Comuna de París (1871) i la brutal repressió de les classes populars, la burgesia francesa es consolidà en el poder amb la III República. El capitalisme, que s'havia començat a desenvolupar amb el 2n Imperi, es consolidà a França. Les forces productives van créixer com mai, els avenços en la investigació científica i la creació de nous materials transformen radicalment l'aspecte d'Europa.

París com a centre d'art en substitució de Roma. La burgesia liberal, que s'havia oposat... Continuar leyendo "Anàlisi de "El Pensador" d'Auguste Rodin" »

Sol Ixent: Anàlisis i Significat de l'Obra d'Impressionisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,64 KB

Anàlisis Formal

  • Tres bots que naveguen pel port de LE HAVRE entre l’espessor de la boira i a primera hora del matí.

  • Escena dividida en 3 parts: 1. Referència al mar que es veuen tres barques, el reflexa del sol, del vaixell i xamenies. 2. el port on s’intueixen les grúes, xemanelles i un vaixell veler. 3R lloc el cel destaca el sol de color taronja i reflexos dels núvols entre la boira.

  • Escena envoltada de boira matinal.

  • El mar dividit en dues parts el reflex del sol i la part esquerre on el mar és dinàmic.

  • Mov. Per les línies diagonals utilitzades a les barques i el fum de les xameneis, pintat amb pincellades més fosques les ones de mar.

  • Perpectiva: situant en 1 pla les barques, 2 el port i 3 pla els núvols i sol. Recurs de delimitar

... Continuar leyendo "Sol Ixent: Anàlisis i Significat de l'Obra d'Impressionisme" »

Secretos de la Capilla Sixtina: El Arte de Miguel Ángel al Descubierto

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 2,97 KB

Ficha Técnica

La obra que se comenta a continuación es la decoración de la bóveda de la Capilla Sixtina, realizada por el artista renacentista Miguel Ángel en el siglo XVI. Se trata, por lo tanto, de una obra pictórica del Cinquecento italiano.

Descripción de la Obra

En la imagen se observa la decoración de la bóveda de la Capilla Sixtina. Fue el Papa Julio II quien encargó a Miguel Ángel la decoración del techo de la capilla, fundada por Sixto IV.

La capilla es de planta rectangular, de algo más de 40 metros de largo y 20 metros de altura. Para decorar una superficie tan extensa, Miguel Ángel optó por crear una arquitectura pintada que dividiera la bóveda en compartimentos.

Estructura y Composición de la Bóveda

  • En las cuatro pechinas
... Continuar leyendo "Secretos de la Capilla Sixtina: El Arte de Miguel Ángel al Descubierto" »

Análisis de la Torre Eiffel

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 2,86 KB

Descripción formal

La Torre Eiffel es una enorme estructura metálica hecha con más de 18.000 piezas de hierro cruzadas y sujetas con más de 2,5 millones de tornillos, que se levanta hasta una altura de 324 m; de estos, los 24 últimos metros corresponden a la antena de radio que se añadió posteriormente. La forma piramidal de la torre, dividida en cuatro partes separadas por tres plataformas, potencia la sensación de verticalidad.

El primer bloque llega hasta una altura de 57 m y hace las funciones de base. Esta estructura de planta rectangular la forman cuatro grandes pilares inclinados que descansan sobre ocho gatos hidráulicos cada uno y que están unidos mediante cuatro arcos. Encima de esta planta rectangular se levantan otras cuatro... Continuar leyendo "Análisis de la Torre Eiffel" »

El Pensador de Auguste Rodin

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,95 KB

EL PENSADOR:

  • Tècnica: Fosa

  • Forma: Exempta

  • Tipologia: Sedent

  • Cromatisme: Monocrom

  • Autor: Auguste Rodin

  • Titol: El pensador

  • Cronologia: 1883

  • Estil: Impressionisme

  • Material: Bronze

  • Localització: Museu Rodin (París)

Context històric i cultural:

Històric: París, S. XIX és l’escenari de totes les revolucions. El baró Hausmann va dirigir canvis urbanístics creant bulevards i monument emblemàtic.

Cultural: París centre artístic, girant pels salons i exposicions anuals per les acadèmies. Pren força la figura del Marxant qui aconsella i dirigeix artistes i clients. Creix l'interès en l’art i apareix la crítica a la premsa, es preferible la crítica adversa al silenci.

Anàlisis Formal

  • Home nú en actitud de pensar. Tancada en si mateixa: la mà esquerre

... Continuar leyendo "El Pensador de Auguste Rodin" »

Història i art romà: de la civilització romana a l'art romànic i gòtic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,65 KB

Roma

*3 etapes: -monarquia, república i l'imperi.

*als primers segles no hi ha una activitat artística original

*va ser un estat unitari i centralitzat

*La civilització romana tenia 2 pilars: la tradició itàlica i la cultura grega.

* La societat romana estava formada per persones lliure i esclaus. els primers es dividien en patricis i plebeus.

*L'economia romana es basava sobretot en el treball dels esclaus. Les activitats principals eren l'agricultura, la indústria artesanal i el comerç. les ciutats eren els centres de comerç.

*Religió politeista. la major part dels seus déus eren d'origen grec. després el cristianisme es va convertir en la religió oficial de l'imperi romà.

Art romànic

*L'origen de la ciutat de roma comença l'any 753... Continuar leyendo "Història i art romà: de la civilització romana a l'art romànic i gòtic" »

Anàlisi de "Sol ixent" de Monet i "La nit estrellada" de Van Gogh

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,62 KB

Sol ixent

Temàtica i significació

El quadre és una vista del port de Le Havre, on Monet va passar la seva joventut. Reflecteix la boirina del matí que comença a escampar per l'efecte del Sol que sorgeix per la línia de l'horitzó. Algunes petites embarcacions de rems es fan a la mar mentre que al fons s'insinuen les grues del port i alguns vaixells.

Monet ens submergeix en un món de sensacions a la recerca de la instantaneïtat. Pretenia plasmar allò que canvia, allò que és fugisser. Com comentà l'autor: aquest quadre no era una representació topogràfica del port de Le Havre, sinó més aviat la impressió que li causà en veure'l a la sortida del Sol.

La recerca de la immediatesa el va portar a experimentar els efectes de la llum... Continuar leyendo "Anàlisi de "Sol ixent" de Monet i "La nit estrellada" de Van Gogh" »

Análisis Arquitectónico de Obras Maestras del Renacimiento Italiano

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 7,8 KB

Capilla Pazzi (1441-1443) - Filippo Brunelleschi

Construida entre 1441 y 1443 por Filippo Brunelleschi y encargada por Andrea de Pazzi (Familia Medici), la Capilla Pazzi se articula en torno a la fachada, el pórtico de acceso, la capilla de planta rectangular y un ábside cuadrangular.

El pórtico de entrada se divide en cinco tramos, con estructura adintelada y cubiertas con bóveda de cañón con casetones. El tramo central está resaltado por el arco de medio punto con una cúpula sobre pechinas con decoración de conchas. La fachada se encuentra dividida por pilastras de orden corintio, en las cuales se abren ventanales que iluminan el interior. Brunelleschi recurre a la bicromía resaltando los elementos constructivos.

Comentario:

Esta obra... Continuar leyendo "Análisis Arquitectónico de Obras Maestras del Renacimiento Italiano" »

Jardines de Versalles: Evolución, Diseño y Simbolismo del Palacio de Luis XIV

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 7,69 KB

Orígenes y Primeras Etapas (Le Nôtre)

Los Jardines de Versalles, concebidos por André Le Nôtre, reflejan la afición por el dibujo y la aplicación de los principios de la perspectiva científica, así como temas de óptica. Inicialmente, Le Nôtre tenía una visión clara del diseño, pero los jardines fueron ampliándose con el tiempo. El tridente, que posteriormente daría lugar a la población de Versalles, fue una idea suya. Creó una cuadrícula rigurosamente cartesiana, con el palacete rodeado de espacios enarenados y parterres de diferentes tipos, a su vez rodeados por bosquecitos inicialmente poco trabajados y con caminitos. La cuadrícula se situaba entre dos sistemas radiales.

Evolución bajo Luis XIV

Años más tarde, el palacete... Continuar leyendo "Jardines de Versalles: Evolución, Diseño y Simbolismo del Palacio de Luis XIV" »