Chuletas y apuntes de Arte y Humanidades de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

El Rapte de les Sabines: Anàlisi de l'Escultura Manierista

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,32 KB

Títol: El Rapte de les Sabines.
Autor: Gianbologna (Douia, 1529 – Florència, 1608).
Cronologia: 1581-1683.
Tipologia:
Escultura exempta.
Materials: Marbre.
Mides: 4,10 m (alt).
Estil: Manierista.
Tema: Llegendari / Al·legòric.
Localització: Plaça de la Signoria, Loggia dei Lanzi (Florència).

Context final del Cinquecento i Manierisme

Moltes pintures d'aquestes etapes

Denominació: Església de San Lorenzo
- Autor: Brunelleschi
- Cronologia: 1421-1470
- Tipologia: Església

- Client: Família Médici
- Estil: Renaixentista (Quattrocento)
- Materials: Pedra i marbre
- Localització: Florència

- Suports: Murs i columnes
- Funció religiosa
Context: Florència és el centre artístic
Planta: Creu llatina amb 3 naus

El Partenó d'Atenes: Arquitectura Dòrica Clàssica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,68 KB

El Partenó: Símbol de la Grècia Clàssica

Context Històric

El Partenó és una obra del període clàssic grec (478-323 aC). Atenes era la polis més important de l'Hèl·lade. L'any 476 aC es va formar la Lliga de Delos, una aliança militar de diverses polis liderada per Atenes. Durant aquesta època, va néixer la democràcia de la mà de Pèricles. Es va reconstruir l'Acròpoli d'Atenes, que havia estat destruïda pels perses durant les Guerres Mèdiques.

Autors

Ictinos i Cal·lícrates van ser els arquitectes del Partenó, sota la supervisió de Fídies. Ictinos també va construir el temple dòric d'Apol·lo a Bassae. Cal·lícrates, per la seva banda, va construir el temple d'Atena Niké i part del mur que unia Atenes amb el seu port.... Continuar leyendo "El Partenó d'Atenes: Arquitectura Dòrica Clàssica" »

Anàlisi de la pintura 'El tres de maig'

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,08 KB

Elements expressius

L’escena està representada amb un gran realisme i expressivitat que mostra el moment de la mort i el que és més terrible, la seva ineludible arribada. S’introdueix d’aquesta forma un element visual temporal de l’acció.

És una representació dinàmica d’un moment brutal, els cossos es dobleguen i els rostres transmeten sentiments extrems que l’espectador pot veure de forma frontal, per contra el grup de sodats que estan d’esquena no mostren les seves fisonomies i semblen autòmats sense rostre.

Hi ha diferents escorços als morts.

Anàlisi significatiu

-Tema: Tema històric. És la representació dels fets succeïts a Madrid quan el poble es va rebel·lar contra les tropes napoleòniques. El moment que reflecteix... Continuar leyendo "Anàlisi de la pintura 'El tres de maig'" »

Arte Bizantino y Nazarí: Características y Obras Destacadas

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 4,49 KB

Santa Sofía

Se construyó sobre una basílica que fue de Constantino y fue destruida para que Justiniano demostrara su poder. Los arquitectos más importantes son Antemio de Tralles, que fue matemático e Isidoro de Mileto. El edificio tenía una planta cuadrada, con una nave central, y naves laterales muy estrechas, tenían Nártex y astio contaba con un ábside, con bóveda de cuarto de esfera, tenía muros de cortina y naves laterales de 2 pisos. La bóveda era Gollonada y estaba sobre pechinas sobre materiales muy ligeros, con 40 ventanas y que produce una sensación de flotar y de luz. La cúpula estaba rodeada de cúpulas adyacentes que empujaban a la central, tenía arcos a modo de contrafuerte y otras capillas de menor altura. El interior... Continuar leyendo "Arte Bizantino y Nazarí: Características y Obras Destacadas" »

Técnicas y elementos arquitectónicos renacentistas

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 1,3 KB

Almohadillado

Aparejo de sillares rehundidos en las juntas. Estos sillares presentan al menos una de sus caras sin labrar. Tipo de decoración típica en los palacios florentinos del Quattrocento italiano.

Balaustrada

Barandilla.

Casetones

Elementos decorativos rectangulares o cuadrados empleados en las cubiertas.

Pechina

Triángulo esférico, apoyo de la cúpula sobre planta cuadrada. Resuelve el encuentro entre la base circular de una cúpula y un espacio inferior de planta cuadrada.

Perspectiva aérea

Técnica con la cual se produce una sensación de profundidad en una pintura, al imitar el efecto de espacio que hace que los objetos se vean más pálidos, azules y nebulosos o menos distinguibles a distancia media y lejana. El término fue acuñado... Continuar leyendo "Técnicas y elementos arquitectónicos renacentistas" »

Art Grec Arcaic i Romà: Kouros, Colosseu, Etruscs, August

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,62 KB

Kouros i Kore: Escultura Grega Arcaica

Temàtica

No és una representació de cap déu. Són representacions honorífiques als guanyadors dels Jocs Olímpics. El *Kouros* d'Anavyssos vol recordar Kroisos, que va perdre la vida en combat. En el cas de la *Kore*, que vol dir 'donzella', són escultures dedicades al culte.

Estil

Aquestes escultures pertanyen a l'estil grec arcaic. Trobem aquestes característiques formals:

  • Frontalitat i hieratisme.
  • Eixos de simetria molt rígids.
  • Geometrització (genolls, malucs, tòrax...).
  • Inici del moviment.
  • Estàtua-bloc.

El Colosseu: Amfiteatre Romà

Funció, Continguts i Significat

S’hi celebraven nombrosos espectacles gratuïts de lluita entre gladiadors i feres salvatges i, fins i tot, s’hi escenificaven batalles

... Continuar leyendo "Art Grec Arcaic i Romà: Kouros, Colosseu, Etruscs, August" »

Antoni Gaudí i Cornet: Geni del Modernisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,74 KB

Antoni Gaudí i Cornet

Antoni Gaudí i Cornet (Reus o Riudoms, el Baix Camp, [1] 25 de juny del 1852 - Barcelona, 10 de juny del 1926) va ser un arquitecte català que ha estat reconegut internacionalment com un dels genis més rellevants de la seva disciplina. [2][3]

Gaudí es va traslladar per realitzar els seus estudis d'arquitectura a la ciutat de Barcelona, on les seves primeres obres van estar influïdes per diversos estils com el neogòtic, mudèjar, barroc, fins a arribar a l'explosió del modernisme, en què va aconseguir implantar un estil propi, amb la utilització dels seus estudis sobre la natura i les formes reglades de la geometria, la utilització de totes les arts aplicades per a la decoració dels seus edificis i la recuperació... Continuar leyendo "Antoni Gaudí i Cornet: Geni del Modernisme" »

El Arte Griego: Historia, Características y Evolución

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 7,63 KB

I. Introducción

Grecia está formada por tres áreas diferenciadas: el continente (penínsulas del Ática, Peloponeso y costa occidental de Asia Menor), las islas del Mar Egeo, y el sur de Italia y Sicilia (Magna Grecia). La cultura griega, o helena, surge de la fusión de las culturas cretense y micénica, y de los pueblos dorios (Europa interior) y jonios (Asia Menor). Los griegos se organizaron en polis o ciudades-estado, independientes políticamente pero unidas por una cultura humanista. Tras la caída de la civilización creto-micénica y la invasión doria, el arte y la cultura griega emergen en el siglo IX a. C. Grecia atravesó varias etapas:

Etapas de la historia griega

  • Época Oscura - Arcaica (s. IX-VII a. C.): Predominio de la monarquía
... Continuar leyendo "El Arte Griego: Historia, Características y Evolución" »

Arte Romano: Arquitectura, Escultura y Arquitectura Funeraria

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 10,71 KB

El arte romano: arquitectura y escultura

El arte romano, aunque heredó algunos rasgos del periodo helenístico y la tradición etrusca, se caracteriza por ser más práctico y útil. La arquitectura es el arte de mayor interés para los romanos, frente a la escultura de los griegos. En especial destacan las obras públicas y la ingeniería. Se caracterizaban por su monumentalidad y funcionalidad con grandes avances técnicos, utilizaban el colosalismo como medio de exaltación del poder romano.



Los templos romanos frente a los griegos

El templo romano toma lo esencial de los griegos, aunque introducen serias modificaciones, como el uso de las cúpulas y del sistema misto adintelado y con arcos. Ante todo, los templos casi nunca serían perípteros

... Continuar leyendo "Arte Romano: Arquitectura, Escultura y Arquitectura Funeraria" »

Els Frescos de l'Absis de Sant Climent de Taüll

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,57 KB

Fitxa 29. ELS FRESCOS DE L’ABSIS DE SANT CLIMENT DE TAÜLL

FITXA TÈCNICA: Autor: Mestre de Taüll i taller   Cronologia: Església consagrada al 1123   Tècnica: Fresc i tremp sobre murs   Estil: Romànic   Tema: Bíblic   Localització: MNAC 

ANÀLISI FORMAL

va ser consagrada l’any 1123. Segons consta en una inscripció conservada en una de les columnes del centre. Aquesta obra cal situar-la en una societat bàsicament rural en la que imperen les relacions de vassallatge típiques d’un sistema feudal. Amb el pas del temps, les pintures murals van ser cobertes de pols i per un retaule de fusta d’origen barroc. 

El 1920 es descobriren de nou les pintures murals de l’absis central, del ‘absis nord i les parets del presbiteri,... Continuar leyendo "Els Frescos de l'Absis de Sant Climent de Taüll" »