L'últim vaixell resum

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,15 KB

Robinson Crusoe: escrit per Daniel Defoe en 1791 i primera novel·la anglesa com a tal.

Explica la història del jove Robinson Crusoe que, desobeint els desitjos del seu pare, s'embarca en un llarg viatge com a mariner a bord d'un vaixell de negocis. Però una gran tempesta abat el vaixell en el qual viatjava, naufragant a una illa deshabitada a prop de Veneçuela. Sol i sense mitjà d'escapar, passaran les seves aventures a l'illa en la qual roman durant 28 anys.

Resum de l'argument de Robinson Crusoe


Robinson Crusoe és un noi anglès de 18 anys, que viu a la ciutat de York durant el Segle XVII. És el fill més jove d'un mercader d'origen alemany, que desitja que el seu fill es dediqui a estudiar lleis i porti una vida tranquil·la i modesta, en contra dels desitjos del propi Robinson Crusoe, que desitja ser marí.

Crusoe obeeix al principi els desitjos del seu pare, però finalment cau en la temptació i s'embarca amb un amic en un vaixell que es dirigeix a Londres. No obstant això, una tempesta gairebé els causa la mort, dissuadint al seu amic de tornar a embarcar-se.

Robinson Crusoe, però, està decidit a ser marí mercant i torna a unir-se a una altra expedició que es dirigeix a Guinea, i que resulta ser un èxit. Amb els diners aconseguits, planeja un segon viatge, però no és tan afortunat com l'anterior i pateixen un atac per part de pirates de pirates turcs, que el fan presoner i li venen com esclau a la ciutat africana de Salée.

Durant una expedició de pesca, Robinson Crusoe i un altre noi, Xury, també esclau aconsegueixen escapar i són recollits per un capità portuguès, que compra al jove com a esclau, i porta a Robinson al Brasil, on aquest s'estableix com pròsper comerciant i propietari de una plantació.

Entusiasmat pels avantatges del comerç de [[esclaus | / la-esclavitud_2]], Crusoe s'embarca en una expedició esclavista cap a l'oest d'Àfrica, però el vaixell naufraga a la costa de Trinitat. Crusoe arriba a la costa d'una illa, i aviat s'adona que és l'únic supervivent.

Cerca refugi i menjar i torna a les restes del vaixell i aconsegueix salvar, entre altres coses, menjar, armes i pólvora. Es construeix un refugi que s'anirà omplint amb mobles rudimentaris i erigeix una creu on s'inscriu la data de la seva arribada, 1 de Setembre de 1659. A partir d'entonce farà una marca en la fusta per cada dia que passi per no perdre la noció del temps . També comença un diari, on anota els seus esforços diaris, com intenta fer espelmes, la seva sort en descobrir un gra de blat germinant, com comença a construir un magatzem ...

Al juny de 1660 cau malalt, i amb la febre té al·lucinacions en què un àngel li visita, advertint-li que ha de penedir dels seus pecats. Poc després experimenta una revelació religiosa i decideix que Déu li estava castigant pels seus pecats anteriors. Després de recuperar-se, Crusoe investiga el terreny i es troba un agradable vall on creixen raïm, que el fa sentir més optimista de l'estada a l'illa. Comença a entrenar un lloro perquè parli, i pren una cabreta com a mascota. Aprèn a teixir cistelles, i a fer pa i ceràmica. Poc després talla un enorme roure i construeix una canoa amb la qual navega al voltant de l'illa. Però una corrents li fan naufragar i s'alegra d'haver sobreviscut una vegada més, després de la qual cosa passa diversos anys en Pau a l'illa. Deixa d'escriure un diari perquè se li acaba la tinta.

En el sisè any d'estada a l'illa, la seva sorpresa és enorme quan descobreix diverses empremtes de peus d'home a la sorra. Molt espantat amb el descobriment, Robinson Crusoe tem que l'empremta pertanyi a caníbals, i decideix preparar-se per defensar-se d'ells. Les seves sospites es confirmen quan troba en l'platja restes humanes del que sembla haver estat un festí caníbal.

Un dia apareixen trenta caníbals a la platja, amb dos presoners, disposats per matar-los i menjar-se'ls. Quan maten a un d'ells, l'altre aconsegueix escapar a la direcció de Robinson Crusoe, que decideix ajudar-lo. Fereix a un dels seus perseguidors i mata a l'altre. Tot i la superioritat numèrica dels caníbals, Crusoe els fa fugir amb la seva arma, i pren com a servent a l'home que ha salvat, el qual li mostra submissió total en agraïment per la seva salvació de la mort. Robinson Crusoe li crida Divendres, pel dia en que ha estat salvat.

Robinson Crusoe ensenya a Divendres a parlar anglès i alguns conceptes elementals sobre el cristianisme. Divendres a la seva banda li explica que els caníbals es divideixen en diverses nacions, i que només es mengen als seus enemics. També li explica que els caníbals que es van trobar retenen un bon nombre d'espanyols, així que decideixen construir un vaixell per anar a rescatar-a la terra dels caníbals.

Però abans que tinguin temps per partir, apareixen a la paia vint caníbals amb tres presoners, un d'ells amb robes europees. Divendres i Crusoe maten la majoria dels caníbals, i alliberen als presos, un dels quals un espanyol anomenat Don Pedró, i l'altre resulta ser el pare de Divendres, que s'alegra molt de veure-li i haver-li salvat. Celebren l'alliberament amb un sopar i després Crusoe decideix enviar al pare de Divendres i Don Pedró a investigar les terres de alrerededor per buscar a la resta de presoners. Vuit dies després que s'hagin marxat apareix un vaixell nglés. Divendres i Crusoe observen desconfiadament com onze homes porten a 3 presoners a la platja. Nou dels homes van a explorar l'illa, moment que Divendres i Crusoe aprofiten per alliberar els presoners, un dels quals resulta ser el capità del vaixell que ha patit un motí a mà de Will Atkins, un dels mariners. Aprofitant el seu coneixement de l'illa, Robinson Crusoe i Divendres embosquen als amotinats i els derroten, deixant-los l'opció de triar entre tornar a Anglaterra i ser penjats o quedar-se a l'illa. Aquests accepten l'última opció.

Finalment, el 19 de Desembre de 1686, Crusoe es puja a l vaixell que el portarà de nou a Anglaterra. Havia estat a l'illa vint anys, dos mesos i dinou dies.

En l'epíleg Robinson Crusoe descobreix que els seus pares havien mort, però que li quedava una germana i els seus nebots. Després torna a Lisboa a veure el capità portuguès que li informa que les seves plantacions al Brasil són molt pròsperes i que s'ha fet ric amb elles. Després d'alguns viatges, es casa i té tres fills. Anys després, després de la mort de la seva dona, en 1694 decideix viatjar de nou a la seva illa. Allà descobreix que els espanyols l'han governat bé i que s'ha convertit en una pròspera colònia, a la que anomenen "Illa Robinson".

Personatges de Robinson Crusoe

Robinson Crusoe
Divendres
El capità portuguè
Xury
Don Pedró

Entradas relacionadas: