La Revolució Industrial: Un Canvi Històric Profund
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,39 KB
Revolució Industrial
Procés consistent en el pas d'un sistema de producció artesanal a un altre d'industrial (producció massiva). Comença a Gran Bretanya durant el segle XVIII i s'estendrà ja en el segle XIX per França, Bèlgica, Alemanya, EUA i Japó preferentment. Es caracteritza per:
- Substitució de l'home per les màquines.
- Substitució de l'energia animal per les màquines.
- Noves primeres matèries:
- Fonts d'energia: el carbó mineral, la fusta...
- Materials elaborables: cotó, ferro...
Tots aquests canvis van canviar moltes coses, com: l'organització productiva en sèrie, les relacions de treball entre patrons i obrers, la localització dels centres de treball (fàbriques), la distribució de les ciutats.
Per què sorgeix?
Condicions que van permetre l'aparició de la Rev. Indus. i del marc en què es produeix:
- Sistema polític controlat per la burgesia.
- Les transformacions de l'agricultura britànica: noves lleis permeten les enclosures i acaben amb els camps oberts, això fa que:
- La gent emigri cap a les ciutats (mà d'obra barata, futurs obrers industrials).
- Concentració de la terra, mecanització, increment de la producció, permetrà alimentar una població creixent i generarà beneficis que seran capital disponible per invertir en la indústria.
- Creixement de la població (entre 1750 i 1850 la població britànica es triplica) gràcies a les millores en la higiene, medicina i producció d'aliments. La revolució industrial proporciona mà d'obra barata i al mateix temps abundants consumidors (demanda de productes industrials). L'excés de població emigrarà cap a Amèrica o a les colònies.
- Les innovacions tecnològiques (invents, màquines, indústria tèxtil). Per a construir màquines es necessita molt de ferro. Per això es desenvoluparà la indústria siderúrgica, que suposa: desenvolupament de la mineria del carbó i del ferro. L'aplicació de la màquina de vapor als transports dona lloc a l'aplicació de: el ferrocarril i el vaixell de vapor, ambdues permeten un ràpid i barat moviment de 1eres matèries i de mà d'obra, la qual cosa consolida encara més la industrialització.
Per tant, tots aquests factors promouen el desenvolupament de la revolució industrial i, al mateix temps, es veuran potenciats per aquesta. Són doncs causa i conseqüència.
Etapes en la Rev. Ind.
- 1ª etapa - 1700-1840: Primera revolució industrial. Fonamentalment afecta Gran Bretanya. Convivència dels mètodes tradicionals amb les noves formes i sistemes de producció (domestic, artesanal, febril...)
- 2ª etapa - 1840-1870: Revolució dels transports. Industrialització de part d'Europa i dels EUA, però avantatge britànic. Triomf del sistema febril i grans empreses.
- 3ª etapa - 1870-1914: 2ª revolució industrial. Es caracteritza per:
- Acceleració del ritme de desenvolupament.
- Aparició i necessitat de primeres marques i fonts d'energia: petroli i electricitat.
- Nova revolució del transport: inventors del motor d'explosió i motors dièsel, que s'aplicaran a l'automòbil, camió, ferrocarril. Aplicació de locomotora elèctrica. Invent de l'avió.