Resum metamorfosis ovidi

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,91 KB

 

Ovidi, el poeta desterrat


Ovidi va viure en l’època de l’emperador August, però mai va formar part del Cercle literari de Mecenes, sinó que va pertànyer al cercle literari de Messala.
Va conèixer altres poetes de l’època com Tibul i Properci, eren poetes elegíacs I les seves composicions expressaven els seus sentiments més íntims, com ara la Pena, el dolor, la tristesa, l’enyorament... Tibul escrigué quatre llibre D’elegies on expressà l’amor que sentia per Dèlia (Diana) i Nèmesis (deessa Venjança).
Properci va escriure elegies sentimentals, en les quals plasmà el seu amor per Cíntia i una sèrie d’elegies nacionals. Ovidi juntament amb Virgili foren els Poetes més rellevants d’aquesta època.

La vida i les Obres

Publi Ovidi Nasó va Néixer, l’any 43 aC, a Sulmona (centre d’Itàlia). Provenia de una família Benestant que el va enviar  a Roma per Acabar els seus estudis i formar-se en l’art de la retòrica. Després anà a Grècia i Àsia. De tornada a Roma va consagrar-se a la poesia.
Ovidi es va convertir en un poeta d’èxit, fins que August va desterrar-lo, L’any 8 dC a Tomis. Les causes del desterrament mai no han estat clares. El Mateix poeta ens parla de dues causes: un error i un carmén.
L’error: es va veure implicat en una conspiració de la família imperial sobre La successió d’August, o bé amb els adulteris de les dues Júlies. El carmén: es Refereix a l’Art amatòria que pel seu contingut eròtic i sensual va molestar August. Ovidi mai no fou perdonat per l’emperador i va morir a l’exili, l’any 17 dC.
La majoria part de les obres d’Ovidi pertanyen al gènere de la poesia elegíaca, Gairebé sempre tracten sobre l’amor (expressa els seus sentiments més íntims). Va escriure també poesia èpica.
La seva primera obra: el Amors, va Sobre les situacions més habituals que es donen en una relació amorosa.
Un segon grup d’elegies amoroses, escrites en forma d’epístoles, les Heroides, escrites per Heróïnes Mítiques als seus marits o amants absents (Ovidi com coneixedor de l’ànima Femenina).
L’Art amatòria és un poema didàctic Per a amants. Format per tres llibres: els dos primers dirigits als homes (consells per seduir les dones i conserva el seu amor) i el tercer consells per A les dones. La temàtica sensual d’aquesta obra s’ha relacionat amb el seu Desterrament.
Va escriure també Receptes de bellesa (receptari de cosmètica per conservar la bellesa) i Remeis a l’amor (explica com lluitar contra la passió amorosa i els Mals d’amor).
Ovidi passà a la poesia èpica, amb la composició de dos grans poemes didàctics:
Metamorfosis i Fastos.
Fastos, es descriuen les festes Romanes amb els seus usos rituals. Explica l’etimologia dels noms dels mesos de L’any, els fenòmens celestes... Va quedar per la meitat a causa del seu Desterrament (havia de tenir 12).
En el seu viatge a l’exili, va començar a escriure les Tristes, cartes sense destinatari real que contenen passatges Autobiogràfics (destaca l’emotiu acomiadament de Roma).
Les Pòntiques  són poemes en què Ovidi s’adreça als seus Amics perquè implorin el perdó d’August i del seu successor Tiberi.
Va escriure també Halièutica (tractat sobre els costums dels peixos i la pesca) i Contra Ibis (invectiva plena de mitologia contra un enemic anònim).

Les Metamorfosis


És un conjunt de 15 poemes, escrits en hexàmetres, on presenta més de Dues-centes cinquanta narracions mitològiques. L’argument comença amb L’ordenació del caos, la creació de l’univers i l’aparició de les divinitats i Dels homes; continua amb la victòria dels déus olímpics contra els gegants, el Diluvi, el mite de Deucalió i Pirra com a únics supervivents, i a partís d’aquí Comença un seguit d’històries mitològiques i metamorfosis.

Apol·lo i Dafne: Apol·lo s’enamorà de Dafne. No va ser un amor Correspost, perquè Cupido va clavar un fletxa amb la punta d’or a Apol·lo i una Amb la punta de plom a Dafne (insensible a l’amor). Quan Apol·lo estava a punt D’atrapar la nimfa Dafne va demanar ajuda al seu pare (riu Peneu), que la Transformar en llorer.
Atena i Aracne: Aracne Donzella amb l’habilitat de teixir, fins al punt de desafiar a Atena. Les dues Participen en un concurs i Aracne va fer un tapís perfecte. Atena va esquinçar El tapís i va colpejar el cap de la donzella amb la llançadora. Aquesta no ho Va suportar i es va penjar. Atena la convertir en un aranya que va continuar Teixint.
Perseu i Medusa: Perseu fill De Zeus i Dànae. Se l’anomena “el fill de la pluja d’or” perquè Zeus va Fecundar a Dànae convertit en un polsim daurat. Perseu és conegut per haver Matat a Medusa, una de les tres Gorgones, i haver alliberat Andròmeda.
Medea: Mede ajuda a Jàson a Aconseguir el velló d’or. Fuig amb l’heroi i tenen dos fills, és abandonada Perquè Jàson vol casar-se amb la filla del rei Creont. Medea comet un crim Atroç: mata els seus fills i fuig cap a Atenes.

En tota l’obra es Manté una unitat, i podríem dir que la metamorfosi és l’element que lliga tot El poema. Les Metamorfosis és Considerada l’obra més creïble pel que fa a la mitologia clàssica, i ha Esdevingut la font d’informació més important per a escriptors i artistes de Tots els temps.

Entradas relacionadas: