Josafat prudenci bertrana resum

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,34 KB

 

Resum

en josafat viu en la ruralia i s'endinsa en el món de la ciutat per a dedicar-se a la seva vocació religiosa, basada majoritàriament en la ira i la violència, amb un fanatisme absolut. és per evitar els problemes que podia ocasionar la seva manera de fer que és enviat a fer de campaner.

al principi en josafat feia companyia a un vell parroquià, però després de la seva mort exerceix sol amb el vistiplau de l'església. A través d'un vell conegut del poble es presenta la clau de la trama: es retroba amb la pepona i coneix la fineta, totes dues prostitutes. Malgrat l'interès eròtic que li desperta la pepona (de fet, ja havia somiat amb ella anteriorment), i que s'hi vol casar per accedir al sexe, és amb la fineta, que està fascinada per l'aparença salvatge del campaner, amb qui consuma una aventura sexual central al llibre.

posteriorment ve l'avorriment i la por. La por es veu augmentada amb la confessió a un jesuïta, i això en "determina la seva violència". La fineta no vol renunciar a la seva "fera domada", a la seva excitant aventura de "bella i bèstia", i intenta que en josafat la segueixi complaent. Ell li dóna un fort cop a la base del crani, però la fineta encara és viva. Després de rematar-la, comença un fort neguit, que el farà arribar al límit de la bogeria, accentuada amb la imatge del campaner arrossegant el cos putrefacte en un sac d'un racó a l'altre de l'església. L'última imatge que queda de l'església és la dels feligresos entrant amb l'ajuda d'un manyà, per descobrir un únic rastre: una melodia de flabiol que sorgeix de la penombra santa.

¿de quina manera fineta provoca josafat per tal d´atraure´l?

fineta, amb les mans histèriques, retenia josafat i de passada li feia sentir el flonjo contacte del seu pit, i el campaner, amb pell roent, la sang encesa i el cor desenfrenat, procurava allargar l´excursió pels seus dominis.

fineta al vorer que josafat es sentia atragut per la seva amiga ,sabia com interposarse. Li feia flairar els seus cabells, li possava davant els ulls l´exasperant mobilitat del seu cosset. De vegades, bo i girant-se, per sobre el muscle fitava el campaner amb les seues nines de bacant: eren fiblades horribles; ell les sentia, com botons de foc cremant-li la còrpora . Així la virilitat del campaner gemegaba.

¿per qué mata josafat fineta?¿de quina manera mor aquesta prostituta?

josafat acaba amb la vida de fineta per que esta li va dir que esperaria el seu amor tota la vida, inclús morta l´amaria... Va ser com si es tornara botja d´amor, es despuja e intentà persuadir al campaner.

josafat no va poder aguantar esta botjeria i es va tornar enfollit i creguent ser descovert per un padre, va colpetjar a fineta i la deixà ferida cuasi de mort.

després de estar agonitzant tot el dia, el campaner la va rematar i la va amagar per que no descobresin el seu cos mig nus.

Detecta el caràcter masoquista i sàdic de la relació de josafat i fineta

fineta en els seus encontres desitjava foscor, brutalitat, grapades de fera, dureses de granit, flaires de cova, va aconseguir tot un deliri d´amor antihumà , horrible.

ella l´instruïa, i l´iniciava a poc a poc a la perversió.

aquestes orgies íntimes atuïen el campaner, li llebaven tota l´energia i el convertien en una joguina de fineta, que de dia en dia li feia aprendreun nou refinament, el convidava a una nova aberració.

inclús li deia “ pega´m, josafat”, i ell la pataletjava amb les seues manasses sense mirament .

a fineta li Marçá aquesta forma violenta d´amor i disfrutava inclús amb les ferides que el campaner li provocava en les seves orgies violentes quea ella encara, li produien un gran plaer.

Descripció de la cambra de josafat

la cambra del campaner, estava emblanquinada i tenia la llar i els seus fogons, que li donaven un aspecte inofensiu i menestral; la gruixària de la paret ioprimida i ofegada, feia pensar en llanges enyorançes deñ captiu. Aquella cel·la pudia a salvatgina i era fosca. Com per tot arreu, la claror entrava per una tatxa de caires vius oberta en l´espessor dels carreus. Cinc pedres polides servien d´escala servien per a putjar a una ampla finestra, ampit que servia de mirador per a josafat. A les parets llises, un poc esgroguïdes, es veia com únic ornament, un Març de fusta senzill i primitiu que encuadrava una litografia vella:el pare etern mirant seriosament.

el catre amb un cobrellit amb flors grogues i fruites vermelles, amb el coixí de ratlles sense funda ; a la capçalera un petit crist i uns rosaris penjats al mateix clau.

Detecta les frases que denoten l´amor que josafat sent per pepona

*“ pepona era seva”,

  • “ però recordava el trotollar de la carn de pepona”,
  • “ -ah, fóscara! Ha d´haver-hi un bell parlament entre tu i jo!”,
  • “ pepona, de sobte, sentí apropar-se josafat, que respirava fatigosament. Endevínà que ell anava a fer-li una confessió amorosa...”,
  • “ josafat pensava aprofitar-se de tan llarg trajecte per indicar pepona la necesitat d´aquell que era la seva esperança”.

Entradas relacionadas: