Etapes del Modernisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,08 KB

 

Modernisme:


Anomenam Modernisme el moviment que va sorgir a Catalunya a finals del segle XIX, principis del Segle XX (entre el 1890 i el 1910), amb la Voluntat de transformar la cultura i l'art tradicionals en una Cultura nacional moderna. 

Tendències Estètiques:

Tendència vitalista-regeneracionista: Va ser impulsada pels Intel·lectuals de la revista L'Avenç. Influïts pel vitalisme Nietzsche, elaboraven un programa de regeneració moral, social i Política de Catalunya. Els regeneracionistes catalans creien que el Poder de l'artista podia transformar la societat. -Tendència simbolista-decadentista: defensava que l'artista,davant la Indiferència amb què era rebuda la seva obra, s'havia de refugiar En la regió de l'art. Un símbol és allò que evoca o representa Una idea abstracta ben definida. Per exemple: el colom i l'olivera Simbolitzen la Pau.  


Objectius Del Modernisme:


El Modernisme va significar un pas endavant molt important en la Consolidació del Catalanisme polític, i també va modernitzar i Transformar la societat a través de l'art i l'acció política per Posar-la al dia i situar-la a nivell europeu. 

Com Es va difondre?

-Revistes (L'Avenç)-Festes Modernistes de Sitges: Consistien en convidar els artistes Modernistes d'aquell moment on es feien vàries exposicions i Representacions com de pintura, escultures, vitralls, obres de Teatre... I decidien com havia de ser l'art. Se'n varen celebrar 5.-Els 4 gats: Un bar on ells es reunien per parlar d'art. 

Art Total:

Es considera art total quan afecta a més d'una Disciplina, pintura, escultura, arquitectura...

Tendències estètiques:


Tendència vitalista-regeneracionista: Va ser impulsada pels intel·lectuals de la revista L'Avenç. Influïts pel vitalisme Nietzsche, elaboraven un programa de regeneració moral, social i política de Catalunya. Els regeneracionistes catalans creien que el poder de l'artista podia transformar la societat. -Tendència simbolista-decadentista: defensava que l'artista,davant la indiferència amb què era rebuda la seva obra, s'havia de refugiar en la regió de l'art. Un símbol és allò que evoca o representa una idea abstracta ben definida. Per exemple: el colom i l'olivera simbolitzen la Pau.  


Subordinada substantiva: Son les oracions que fan una funció pròpia del substantiu o del sintagma nominal. Presenten construccions diferents segons si el seu verb s'expressa en forma personal (conjugada) o no personal (infinitiu). Aquestes poden fer totes les funcions que són propies del sintagma nominal, S, CD, CI, CRV, Atr., CP.

Verb forma personal: Conjuncions:

Característiques són que i si. Aquestes mai van precedides de preposició encara que les subordinades ho requeresquin.

Interrogatius:

Què, qui, quin, quant, com, quan, on.

Pronoms relatius: -

persones: qui, el qui. -Que precedit det: el que, la que. Quan la subodinada porta el verb en infinitiu no necessita connector i pot anar precedida de preposició


Realisme:


Va aparéixer a Europa a la primera meitat del Segle XIX, especialment a frança i Anglaterra. Els escriptors realistes pretenen retratar la realitat, reflectir-la objectivament basant-se en una observació que els permet fer descripcions acurades i exactes d'ambients i personatges.El Realisme coincideix amb l'augment de la població urbana a causa de la industralització, l'eclosió de la ploretaritat i l'apogeu de la burgesia com a classe dominant. El gènere que s'adintra mes dins aquest corrent es la novel·la, i te diverses característiques: narra esdeveniments contemporanis i verrsemblants. Descriu amb detall els personatges. Reflecteix una moral burgesa on domina l'individualisme i la competitat. Predomina el narrador omniscient que coneix tots els fets i s'endinsa en la consciència dels personatges quan és necessari.Entradas relacionadas: