Semblances i diferencies entre modernisme i noucentisme

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Español

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,96 KB

 
IDEARI ESTÈTIC
1. Objectius comuns amb el Modernisme.
a) Renovació cultural del païs: modernitat i europeització.
b) Normalització lingüística.
2. Diferències amb el modernisme:
a) El noucentisme no té les actituts de revolta del Modernisme.
b) Anitòmia: El modernisme defensa la natura, la ruralia i l'anarquia i el noucentisme la cultura, la ciutat i la norma.

c) Rebutgen la novel·la (gènere impur). Principalment fan poesia.
3. El noucentisme aconsegueix els dos objectius comuns. 1913 s'aproven les normes ortogràfiques de Fabra. Identifiquen llengua i pàtria. Aquest fet també es donava a la Renaixença. Eugeni d'Ors estructura aquesta estètica sota uns mots claus.
1)
Noucentisme, juguen amb el mot "nou": nou segle, nou moviment, nou-cents. Rebutgen totes les tendències anteriors.
2) Imperialisme: volen demostrar que no són separatistes, i que no volen un catalanisme radical. Supressió de tots els problemes en nom de Catalunya. Volen la intervenció catalana al govern de Madrid.
3)

Arbitrarisme

D'arbitri (domini de voluntat humana sota la realitat) i no d'arbitrari (sense norma, gratuïta). La importància no és la realitat en si mateixa sino l'idea que té l'artista (manipulació de la realitat). Tot es basa en l'ordre, la norma, i la perfecció formal.
4) Civilitat: per tal de superar els conflictes de classe (que es donen sobretot a les ciutats, entre obrers i patrimoni), s'inventen un mite: La Catalunya ciutat. S'han d'oblidar tots els conflictes, per mantenir aquest mite. Mot Pàtria desgastat.
5) Classicisme: Significa ordre, equilibri, raó, harmonia mediterranea. Aquests mots serveixen per a l'art, però també per a la vida.
Estaven en contra de tot el que signifiqui desordre i rebel·lia.


Entradas relacionadas: