Crim de germania resum per capítols

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,28 KB

 

Durant Els anys setanta assistim a un debilitament de la Dictadura Franquista, exemplificat per la salut precària del dictador i L’eliminació de la censura prèvia. Amb la mort de Franco, 20 de Novembre de 1975, l’estat espanyol viu un procés de transició Política que conduirà a un sistema democràtic. A Més d’aquest panorama polític espanyol, s’ha de tindre en Compte que l’anomenada “Generació dels 70”absorbiran Influències mundials tant socials, artístiques i culturals com els Efectes del maig Del 68 a París,la música beat, El pop-art, El moviment hippy, El boom hispanoamericà Narratiu, el Realisme Brut Nord-americà etc. Que seran fonamentals en la diversitat de gèneres Narratius que conrearan.

Així Mateix amb el sistema democràtic i els diferents estatuts D’autonomia, la nostra llengua recupera, en certa mesura, la Consideració social i legal que havia perdut anys enrere. La Cooficialitat i l’entrada en el sistema docent contribuirán a Millorar en nombre i qualitat el circuit literari que, a partir dels Anys 70, veurà augmentar considerablement el nombre d’editorials i De premis ( Premis Octubre, que des de l’any 1973 atorga Acció Cultural del País Valencíà (ACPV)).

Amb Tot això la narrativa a partir dels 70 és de temàtiques i Tècniques ben diferents; des de la narrativa realista evolucionada, Passant per novel·les transformadores i transgressores. Alguns D’ells han apostat per una literatura urbana, deixant de costat L’ambient costumista i rural d’anys anteriors, altres, en canvi, Per la narrativa de gènere policíaca, de terror, eròtica o de Ciència-ficció.

Tot I que resulta complicat fer una selecció d’autors de la narrativa Catalana actual, podríem destacar autors/es de renom com: Montserrat Roig amb obres com El Tempsles Cireres de (1977), Quim Monzó amb contes com Uf, Va dir ell (1978) o El Perquè de totplegat (1993) i Terenci Moix amb novel·les com El Dia que va morir Marilyn (1970) o El Sexe dels àngels (1992). Pel que fa a autors valencians destaquem entre d’altres; Isabel Clara –Simó amb obres com Júlia (1983), Josep Lozano amb Crim De Germania (1980) ,Ferran Torrent amb obres com Societat Limitada, No Emprenyeu elcomissari (1984) O la reedició de la Bíblia Valenciana De R. Tarsis.

Les Característiques d’aquesta nova narrativa són una crítica Política i exigència de llibertat,reinvindicació de la Marginalitat, influència dels mitjans de comunicació, Cosmopolitisme i ambientació urbana… i pel que fa a l’estil Transgressions narratives, percepció fantástica, llengua treballada Amb cura…Els Escriptors nascuts entre els 70 i 80 són anomenats afterpops Escriuen amb els trets diferenciadors de l’inconformisme, de la Narració fragmentària i l’ús habitual d’Internet i xarxes Socials ( blogs) per rebuig a allò comercial i conformista.L’obra Nocilla Dream d’Agustín Fernández Mallo i Dormir Amb Winona Ryder d’Edgar Cantero són clars exponents d’aquesta generació.

Entradas relacionadas: