Chuletas y apuntes de Religión

Ordenar por
Materia
Nivel

Textos Sagrats Hinduistes: Vedes i Més

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,1 KB

Els Textos Sagrats de l'Hinduisme

Els Vedes

Shama-veda: Rep aquest nom per la planta sagrada soma, que acompanya tots els rituals sagrats. Inclou indicacions musicals per cantar els himnes i realitzar rituals amb música.

Atharva-veda: Recull himnes usats per les classes més populars per fer rituals màgics. Molts no el consideren un llibre revelat.

Els escrits revelats postvèdics són els següents:

Escrits Postvèdics

Brahmana: Escrits entre el 1000 i el 800 aC. Són tractats litúrgics voluminosos que contenen comentaris precisos sobre la manera com s'han de realitzar els rituals. A través d'aquests rituals, els sacerdots concentren més poder i més autoritat.

Aranyaka: Significa literalment 'llibres del bosc'. S'anomenen així perquè s'estudiaven... Continuar leyendo "Textos Sagrats Hinduistes: Vedes i Més" »

Mitos, Ritos e Relixións: Unha Visión Antropolóxica

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en gallego con un tamaño de 6,56 KB

Os roles de xénero son o primeiro nivel de estratificación social, porque dan lugar a diferente acceso ao prestixio, á propiedade e á riqueza. O ateísmo é a crenza baseada na inexistencia da divindade. O agnosticismo é a postura que considera que é imposible chegar a saber se a divindade existe.

Mitos, Ritos e Relixións

A historia dá conta tamén de que o culto aos deuses está presente dende os comezos da civilización humana, como se demostra nas mitoloxías. A relixión é un sistema de símbolos que permite crear vínculos entre os seres humanos ao formular unha concepción do mundo compartida e un estado emocional común. A relixión inclúe tanto as institucións máis formais como as tradicións, a mitoloxía, as experiencias... Continuar leyendo "Mitos, Ritos e Relixións: Unha Visión Antropolóxica" »

Dignitat Humana, Família i DSE

Enviado por Anónimo y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,76 KB

La Dignitat Humana Segons la DSE

1. Quin és el centre de la DSE?

El centre de la Doctrina Social de l'Església (DSE) és la defensa del valor de la dignitat humana.

2. Comenta el significat de les paraules de Joan Pau II a Mèxic.

La grandesa de la dignitat humana té la seva arrel en el fet que l'ésser humà ha estat fet a imatge de Déu, capaç d'estimar Déu i el proïsme.

3. En què es fonamenta la igual dignitat que tenen l'home i la dona?

La igualtat entre l'home i la dona radica en el fet que ambdós posseeixen la mateixa naturalesa humana, que ha estat creada a imatge de Déu.

4. Quan i per què són lícites certes diferències de tipus natural o funcional?

Són lícites certes diferències entre les persones humanes perquè han estat establertes... Continuar leyendo "Dignitat Humana, Família i DSE" »

Que significa tanatico

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en español con un tamaño de 4,92 KB

155-


¿En qué sentido el Pueblo de Dios participa de las tres funciones de Cristo: Sacerdote, Profeta y Rey? El Pueblo de Dios participa del oficio sacerdotal de Cristo en cuanto los bautizados son consagrados por el Espíritu Santo para ofrecer sacrificios espirituales; participa de su oficio profético cuando, con el sentido sobrenatural de la fe, se adhiere indefectiblemente a ella, la profundiza y la testimonia; participa de su función regia con el servicio, imitando a Jesucristo, quien siendo rey del universo, se hizo siervo de todos, sobre todo de los pobres y los que sufren.

161-
¿Por qué la Iglesia es una? porque tiene como origen y modelo la unidad de un solo Dios en la Trinidad de las Personas; como fundador y cabeza a Jesucristo,
... Continuar leyendo "Que significa tanatico" »

La Doctrina Social de la Iglesia: Guía para el Amor y la Justicia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en español con un tamaño de 4,71 KB

CUIDADO DEL MEDIO AMBIENTE

1. El plan maestro de Dios: El amor

Dios creó el mundo entero de acuerdo con su ideal plan y nos creó por amor. Por lo tanto, el plan de Dios es que el hombre ame y responda al amor de Dios, que él mismo piense, hable y actúe en el amor.

¿Cómo responder al amor de Dios?

El Papa Francisco dio un libro llamado DOCAT (Doctrina Social de la Iglesia Católica para jóvenes), un manual de instrucciones que, poniendo en práctica el evangelio, nos ayuda a transformarnos a nosotros mismos, a nuestro entorno y al mundo. Contiene la DSI, la cual responde a la pregunta ¿Qué hacer?

Si se quiere provocar cambios en la sociedad, se debe empezar con uno mismo, con la conversión del corazón. La DSI enseña que el amor no solo... Continuar leyendo "La Doctrina Social de la Iglesia: Guía para el Amor y la Justicia" »

Partes de la misa

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en español con un tamaño de 8,12 KB

La Misa

Véase también: Divina Liturgia

Según la forma ordinaria del rito romano, para el rito bizantino: se compónía tradicionalmente de dos partes:
la misa de los catecúmenos, hoy llamada liturgia de la palabra. Y la misa de los fieles, hoy denominada liturgia eucarística. A esto habría que añadir lo que son tanto los ritos de entrada como de despedida. La estructura de la Misa varía en función de los distintos ritos litúrgicos católicos. Otros ritos litúrgicos tienen los mismos elementos ordenados de manera diferente.

[editar]Ritos de entrada

Son todos aquellos pasos que introducen a los fieles (asamblea) en la celebración. Estos ritos iniciales, que preceden a la Liturgia de la Palabra, incluyen el canto de entrada, el saludo... Continuar leyendo "Partes de la misa" »

L'Humanisme i el Renaixement

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,37 KB

Definició i característiques de l’Humanisme

L’humanisme està molt relacionat amb el Renaixement; ja que és el seu moviment intel·lectual, en el que es determina i revalora la dignitat de l’esperit humà; és a dir, es dóna importància a les ciències humanes i a les llengües clàssiques, sobretot el llatí i el grec.

Les característiques més importants de l’Humanisme són:

  • Rebutja la mentalitat medieval i li resta importància a Déu, considerant a l’ésser humà com a únic ésser amb raó i lliure

  • S’inspira en la cultura grecollatina; gràcies a això aconsegueixen traduir obres de grans autors clàssics, com per exemple Aristòtil.

  • S’interessa en la ciència i el progrés tècnic; gràcies a això, es va fomentar l’esperit

... Continuar leyendo "L'Humanisme i el Renaixement" »

Martí Luter i la Reforma Protestant

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,66 KB

Martí Luter va néixer el 10 de novembre de 1483 a Eisleben i va morir el 18 de febrer de 1546, al mateix lloc; als 62 anys.

Va ser teòleg, frare catòlic (Ordre de Sant Agustí) i reformador religiós alemany.

L’any 1517, va publicar Les 95 tesis i va iniciar les crítiques sobre la situació de l’església; va rebre el suport de prínceps i nobles alemanys que volien obtenir més poder davant de l’emperador.

El principi bàsic de la reforma va ser dir que cada creient podia interpretar lliurement la Bíblia i no tal i com ho feia l’Església.

Aquesta doctrina es va difondre ràpidament per Alemanya, Suècia i Dinamarca, entre d’altres països.

Com van frenar la difusió de la Reforma Protestant les autoritats religioses?

La difusió... Continuar leyendo "Martí Luter i la Reforma Protestant" »

El Poder Transformador de la Creencia: Un Viaje al Corazón de la Fe

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Religión

Escrito el en español con un tamaño de 4,54 KB

La Fe: ¿Qué es creer? Creer, según la revelación, implica un diálogo iniciado por Dios con el hombre, a lo que este responde con fe. Por la fe, sometemos nuestra inteligencia y voluntad a Dios y a todo lo que Él ha revelado. La fe es un diálogo personal con Dios. Por tanto, la fe es mucho más que "dar por verdadero" un enunciado abstracto que no se puede demostrar. Creer significa sentirse seguro en Dios, confiar en Él, contar con Él, basar la existencia en Él. La fe no es un puro asentimiento intelectual, ni un puro sentimiento, sino que implica la entrega de nuestro ser a Aquel que es mayor que yo. En una palabra, es un acto de confianza absoluta (testimonios: Abraham, María...). La fe es algo relacional porque se necesita un... Continuar leyendo "El Poder Transformador de la Creencia: Un Viaje al Corazón de la Fe" »

Galileu Galilei: Judicis, Descobriments i Conflictes amb l'Església

Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,31 KB

Primer Judici a Galileu (1611-1616)

El 1611, Galileu va ser nomenat membre de l'Acadèmia Lincei. El 17 de maig de 1611, la Inquisició es reuneix per a revisar l'obra de Cesare Cremonini, amic de Galileu. Al maig, el Col·legi Romà jesuïta té una reunió amb Galileu per a celebrar El missatger de les estrelles. Durant els anys següents, 1612-1613, es publiquen diverses obres de Galileu sobre les taques solars.

El 1613, Galileu descriu els seus punts de vista en una carta adreçada a la Gran Duquessa Cristina, on esmenta el passatge de Josuè 10:12-13:

"Llavors Josuè va parlar al Senyor el dia que el Senyor va lliurar els amorreus davant dels fills d'Israel, i va dir en presència dels israelites: Sol, atura't a Gabaon; I tu, lluna, a la

... Continuar leyendo "Galileu Galilei: Judicis, Descobriments i Conflictes amb l'Església" »