Chuletas y apuntes de Otras lenguas extranjeras de Secundaria

Ordenar por
Materia
Nivel

Literatura Universal i Gramàtica: Èpoques Clau i L'Adjectiu

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,79 KB

Visió General de la Literatura per Èpoques

L'Edat Antiga (Prehistòria - s. V dC)

L'Edat Antiga comprèn des dels temps prehistòrics fins a la caiguda de l'Imperi Romà al segle V dC.

El Pantxatantra és el recull de contes més famós i antic de la literatura índia. És un conjunt de contes breus, compost entre els segles I i IV de la nostra era, dirigits a l'educació d'un príncep, que adoctrina sobre els valors humans.

La Bíblia és un conjunt de llibres sagrats per a les religions jueva i cristiana. Els cristians divideixen la Bíblia en dues parts: l'Antic Testament i el Nou Testament.

L'Odissea és un poema narratiu atribuït a Homer. Narra les aventures que viu Ulisses, un dels herois que havien assetjat Troia.

L'Edat Mitjana

Ramon Llull... Continuar leyendo "Literatura Universal i Gramàtica: Èpoques Clau i L'Adjectiu" »

El Modernisme: Moviment Cultural, Literari i Artístic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,87 KB

El Modernisme

El Modernisme és un moviment cultural, literari i artístic que neix pels volts dels anys 90 del segle XIX amb uns objectius clars: modernitzar i europeïtzar la cultura i la literatura catalanes. Els modernistes critiquen la societat i la cultura catalanes, que consideren anacròniques, és a dir, antiquades, i localistes. Es proposaran promoure una cultura i un art moderns i europeus, superant els models vuitcentistes.

Objectius del moviment modernista

Com s'ha dit abans, el Modernisme pretén renovar, modernitzar i posar a nivell europeu la cultura, la literatura i l'art catalans. Per tant, representa bàsicament una oposició entre present i passat, entre tradició i progrés. Per als artistes modernistes, l'art, la literatura,... Continuar leyendo "El Modernisme: Moviment Cultural, Literari i Artístic" »

Jacint Verdaguer: Vida, Obres i Influència

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,01 KB

9.- Verdaguer es va enfrontar amb les autoritats eclesiàstiques. Com va acabar la situació?

Les autoritats eclesiàstiques van optar per allunyar-lo de Barcelona i enviar-lo al santuari de la Gleva, a Osona en “una gàbia d’or”. Verdaguer se sentia abandonat i perseguit, d’aquesta manera es va refugiar a casa de la viuda Duran, una família amb la qual s’havia compromès i que ajudava.

10.- De què tracta la seva obra En defensa pròpia?

Tracta de quan el poeta es trobava en una situació desesperada i es va aferrar a la literatura i a fer un recull d’articles. En ells, va mostrar la gran qualitat de la seva prosa i posa en opinió pública l’abast del conflicte que ell tenia amb les autoritats polítiques i religiosas.

11.- Què... Continuar leyendo "Jacint Verdaguer: Vida, Obres i Influència" »

Albert Einstein: Vida y Trayectoria Científica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 3,31 KB

Sus Inicios: Infancia y Juventud

Hijo primogénito de Hermann Einstein y Pauline Koch, ambos judíos, Einstein nació en 1879 en la ciudad alemana de Ulm. Un año más tarde, toda la familia se mudó a Múnich, donde nació su hermana Maya, dos años menor que él.

De niño, Einstein era reservado e introvertido y no empezó a hablar hasta los tres años. A este lento desarrollo intelectual el propio Albert le atribuyó el hecho de haber sido la única persona en elaborar una teoría como la de la relatividad.

Muchos historiadores aseguran que Einstein no fue un buen estudiante y que no destacó en asignaturas como ciencias naturales, historia o lenguas. Sin embargo, desde pequeño creció con interés por la música, especialmente por el violín,

... Continuar leyendo "Albert Einstein: Vida y Trayectoria Científica" »

Escriptors Catalans: Biografies i Obres

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,07 KB

Rafael d'Amat i de Cortada, Baró de Maldà

Rafael d'Amat i de Cortada (Barcelona, 1746 - 15 de febrer de 1819), conegut popularment com a Baró de Maldà, fou el primer Baró de Maldà i Maldanell. Membre d'una família integrant de la petita noblesa barcelonina, va passar a la posteritat per ser l'autor d'un immens dietari en 60 volums, mantingut pràcticament sense interrupció del 1769 fins a la seva mort el 1819, que duu el títol de Calaix de sastre.

Obra

El mateix dia que Rafael d'Amat complia 23 anys, el 1769, va començar a escriure un dietari. Aquest relat, farcit de tots aquells esdeveniments, banals o transcendentals, però sempre segons el seu criteri personal, que aniran succeint al llarg de quasi 50 anys, foren intitulats Calaix

... Continuar leyendo "Escriptors Catalans: Biografies i Obres" »

La Renaixença i el Realisme a Catalunya: Autors i Obres

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,86 KB

La Renaixença a Catalunya

Definició i Context

La Renaixença fou un moviment d'ampli abast, essencialment cultural i literari, però també de conscienciació política, que va sorgir cap a 1830. El seu component bàsic era el redescobriment de la cultura i la societat catalana com un fet diferencial important que calia potenciar. Aquest moviment va evolucionar a Catalunya paral·lelament al Romanticisme, tot i que el seu impuls inicial no va sorgir d'aquest.

Primera Etapa (1833-1841)

La primera etapa de la Renaixença comprèn els anys entre 1833 i 1841, marcats per l'aparició de "La Pàtria" de Bonaventura Carles Aribau i la publicació de les poesies de "Lo Gayté del Llobregat", pseudònim de Joaquim Rubió i Ors. Els objectius d'aquest... Continuar leyendo "La Renaixença i el Realisme a Catalunya: Autors i Obres" »

Gèneres Periodístics: Tipus, Característiques i Exemples

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,63 KB

Què són els Mitjans de Comunicació?

Els mitjans de comunicació es poden definir com a instruments que serveixen per a comunicar, per a difondre informació i opinió.

La Premsa Escrita

La premsa escrita és el conjunt de publicacions periòdiques, especialment diaris i també revistes d'aparició freqüent. La premsa té l'avantatge d'aprofundir en les notícies i d'opinar sobre els esdeveniments.

La Societat de la Informació

Vivim en l'anomenada societat de la informació, és a dir, en un món, en una societat que es caracteritza per l'existència i l'aparició continuada de noves tecnologies que afavoreixen la comunicació.

Els Gèneres Periodístics

Els gèneres periodístics apareixen vinculats, des d'un principi, a la premsa escrita, que... Continuar leyendo "Gèneres Periodístics: Tipus, Característiques i Exemples" »

Evolució de la Literatura Catalana: Segles XVI-XVIII

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,13 KB

Evolució de la Literatura Catalana (Segles XVI-XVIII)

Allunyament de la cort: El trasllat de la cort castellana arran de la unió amb aquest regne va provocar que la noblesa substituís el català pel castellà. Esplendor de la literatura castellana: El segle XVI és el segle d'or de la literatura castellana. Afebliment de l'oficialitat del català: La manca d'un organisme unificador, com havia estat la Cancelleria Reial, va afavorir la fragmentació dialectal del català. Esdeveniments històrics: Van fer minvar la importància de la Corona catalanoaragonesa i, finalment, la van portar a la pèrdua de les institucions d'autogovern: la guerra de les Germanies a València, la guerra dels Segadors a Catalunya, el lliurament a França de la Catalunya... Continuar leyendo "Evolució de la Literatura Catalana: Segles XVI-XVIII" »

José Gregorio Hernández: Inspiración Vocacional para la Juventud

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 5,27 KB

Alegres porque servimos. ¡Anímate a ser discípulo misionero! Soy Iglesia alegre.

El ejemplo de José Gregorio Hernández se presenta como un testimonio vocacional para los jóvenes de hoy. Invitamos a la juventud estudiantil de nuestros Centros Educativos a unirse en sus parroquias a la Jornada Nacional de la Juventud y la Colecta Nacional de la Pastoral Juvenil, como un acontecimiento evangelizador que brinda aliento y esperanza a quienes lo necesitan. En José Gregorio Hernández, encontramos la inspiración para responder con valentía y generosidad al llamado de Dios: construir nuestra felicidad en el servicio solidario.

Su formación y convicciones

José Gregorio Hernández creía firmemente que: “En el hombre, el deber ser es la razón... Continuar leyendo "José Gregorio Hernández: Inspiración Vocacional para la Juventud" »

La Il·lustració i el Neoclassicisme

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,73 KB

Definició d'Il·lustració

  • La Il·lustració és un corrent filosòfic, polític i social europeu que va aparèixer al Regne de França, al Regne Unit i a Alemanya a finals del Segle XVII.

Quines són les principals idees del neoclassicisme?

  • Finalitat didàctica, no és per aprendre.
  • Incorporació de l'esperit crític, pretén donar a reflexionar, valorar, interpretar la vida.
  • Normes de l'època grega i llatina.

Quina va ser la idea essencial de la Il·lustració? Què pretenen amb això?

  • Es va denominar així per la seva declarada finalitat de dissipar les tenebres de la ignorància de la humanitat mitjançant els llums del coneixement i la raó.
  • Pretén que tot es faci amb bases de raó i realitat.

Qui va governar a Espanya al segle XVIII? Què va

... Continuar leyendo "La Il·lustració i el Neoclassicisme" »