Chuletas y apuntes de Otras lenguas extranjeras de Primaria

Ordenar por
Materia
Nivel

La España del siglo XIX: de la I República a la industrialización

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 18,17 KB

La I República (1873-1874)

Tras la renuncia al trono de Amadeo I en febrero de 1873, por las distintas dificultades presentes en su reinado (entre ellas la creciente oposición republicana que, durante este breve reinado, intenta conseguir el apoyo popular necesario para instaurar la República), el Congreso y el Senado se reúnen conjuntamente, formando la Asamblea Nacional, y deciden proclamar el 11 de febrero de 1873 la República, a pesar de ser mayoritariamente monárquicos.

La misma Asamblea Nacional asume todos los poderes y nombra presidente del poder ejecutivo a Estanislao Figueras, quien ejercería de jefe del Estado y del Gobierno.

Las diferentes corrientes republicanas

Existían fuertes diferencias entre los republicanos sobre la organización... Continuar leyendo "La España del siglo XIX: de la I República a la industrialización" »

Literatura Catalana Anys 20-30: Poesia Avantguardista i Autors Clau

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,67 KB

La Literatura dels Anys 20 i 30

Poesia

Poesia Avantguardista

És la poesia estudiada a la unitat didàctica de les avantguardes. Els principals autors són Salvat-Papasseit i Foix.

Poesia Postsimbolista (Poesia Pura)

Hereus dels plantejaments noucentistes, practiquen l’anomenada “poesia pura”, és a dir, una poesia absolutament independent de la realitat quotidiana, vàlida per ella mateixa sense necessitat de recórrer al seu significat, racionalment i estèticament completa. Es tracta d’una poesia hermètica, exigent i sofisticada. El llenguatge és sotmès a un exigent i intens procés d’elaboració intel·lectual i estilística, per tal d’arribar al valor absolut de la paraula poètica, amb una recerca constant de la musicalitat.... Continuar leyendo "Literatura Catalana Anys 20-30: Poesia Avantguardista i Autors Clau" »

Vías Ascendentes y Descendentes de la Médula Espinal

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 3,83 KB

Vías Descendentes (Motoras)

Cordón Anterior

  • Haz Piramidal Anterior/ Directo/ Corticoespinal: Motor. Descendente. Telencéfalo - Troncoencéfalo por los pedúnculos cerebrales, ventrales a la sustancia negra. Inervan musculatura proximal y axial. No se cruzan.
  • Haz Tectoespinal: Motor. Descendente. Vía extrapiramidal. Colículos superiores - interneuronas asta anterior. Se cruzan en decusación de Meynert (posterior/dorsal calota) predominando en segmentos cervicales, interviniendo en movimientos posturales reflejos a estímulos visuales. Anteromedial.
  • Haz Reticuloespinal Medial/ Anterior: Motor. Descendente. Vía extrapiramidal. Zona alta protuberancia - astas anteriores médula. Facilitan movimientos respiratorios.
  • Haz Vestibuloespinal/ Deiteroespinal:
... Continuar leyendo "Vías Ascendentes y Descendentes de la Médula Espinal" »

Dadaisme i Surrealisme: Avantguardes en Poesia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,33 KB

El Dadaisme

Més tardà, el dadaisme (del francès dada, veu infantil que no significa res) va anar més enllà que el futurisme. Caòtics i violents, els dadaistes van sorgir en plena Primera Guerra Mundial, concretament l'any 1916, com a resposta contra la societat que l'havia provocada. Els capdavanters del moviment van ser Tristan Tzara i Francis Picabia. Aquest darrer, fugint de la guerra, va viure a Barcelona el 1916 i el 1917, on va fundar la revista "391", portaveu del dadaisme a Catalunya. Els dadaistes exigien la destrucció absoluta dels mitjans d'expressió tradicionals que havien encaminat l'home cap a la mort d'ell mateix i defensaven una expressió totalment espontània. Tots els artistes que s'adherien a aquest moviment participaven... Continuar leyendo "Dadaisme i Surrealisme: Avantguardes en Poesia" »

Teatre Català: Postguerra, Evolució i Tendències

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,66 KB

El Teatre Català Durant la Postguerra

Durant la immediata postguerra, el teatre en català fou prohibit, però a partir del 1946 es van tornar a fer representacions. En aquest període, el teatre es va caracteritzar per la reposició d'obres anteriors a la guerra. Als anys 50, s'inicia una recuperació amb estrenes de Salvador Espriu, Oliver i Brossa i Manuel de Pedrolo. A més, es permet la traducció d'obres estrangeres, fet que va possibilitar l'actualització. La fundació de l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual va revolucionar la nostra escena i va introduir novetats teatrals europees. El teatre social d'aquesta època presenta dues modalitats:

  • El teatre document, que intenta posar en escena un fet històric i les seves conseqüències
... Continuar leyendo "Teatre Català: Postguerra, Evolució i Tendències" »

Gèneres Periodístics: Notícies, Cròniques i Reportatges

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,18 KB

1. El Periodisme: Notícia, Crònica i Reportatge

1.1. Introducció al Periodisme

Periodisme: Transmissió d'informació a través dels mitjans de comunicació.

Agències d'informació: Organitzacions que reben notícies de tot el món.

1.2. Els Mitjans de Comunicació

Mitjans de comunicació: Instruments creats per difondre informació a un gran nombre de persones.

  • Tipus de mitjans: ràdio, premsa, televisió.

1.3. Característiques Principals

Creen opinió: Difonen informació, creen opinió i formen noves actituds. No són neutres.

Es difonen amb rapidesa: Han de servir la informació ràpidament.

2. La Premsa

Premsa: Conjunt de publicacions d'informació general o específica, impreses en paper i publicades amb certa periodicitat: diaris i revistes.... Continuar leyendo "Gèneres Periodístics: Notícies, Cròniques i Reportatges" »

Quins grups polítics van fer costat al franquisme?

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 26,49 KB

RELLOTGE :

///Activitat 2: Quins recursos fa servir l’autor i amb quina funció? ///Fuster empra exemples del passat (literatura gnomica) i una argumentació sòlida que dona suport a la seua tesi, (els rellotges de polsera resulten controladors del temps) com ara la intromissió que els rellotges han tingut a la nostra vida. A més, posa al descobert les maniobres dels fabricants d’aquests mecanismes, que, de manera subtil, ens recorden la nostra temporalitat. El text comparteix mecanismes dels textos argumentatius (comparacions, ordenació lògica, estructuració clara, oracions causals i de contrast, connectors temporals…), a més, la modalització hi és present al llarg del text, tant en primera persona (“penso”, “sospito”)... Continuar leyendo "Quins grups polítics van fer costat al franquisme?" »

Enseñanza de la Religión Católica en España: Acuerdos y Etapas del Desarrollo Religioso

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 4,74 KB

Acuerdo entre el Estado Español y la Santa Sede sobre Enseñanza y Asuntos Culturales

Artículos

Artículo I: A la luz del principio de libertad religiosa, la acción educativa respetará el derecho fundamental de los padres sobre la educación moral y religiosa de sus hijos en el ámbito escolar. En todo caso, la educación que se imparta en los centros docentes públicos será respetuosa con los valores de la ética cristiana.

Artículo II: Los planes educativos incluirán la enseñanza de la religión católica en todos los centros de educación, en condiciones equiparables a las demás disciplinas fundamentales. Por respeto a la libertad de conciencia, dicha enseñanza no tendrá carácter obligatorio para los alumnos. Se garantiza, sin embargo,... Continuar leyendo "Enseñanza de la Religión Católica en España: Acuerdos y Etapas del Desarrollo Religioso" »

Literatura Medieval: Història, Context i Característiques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,9 KB

Literatura Medieval

L’edat mitjana europea s’estén del segle V fins al 1453, any en què Constantinoble cau en mans dels turcs. La denominació 'edat mitjana' tenia al principi una connotació despectiva; era considerada una època bàrbara situada entre l'època romana i la renaixentista. Gràcies al Romanticisme, moltes cultures van mitificar el seu passat medieval.

Context Històric i Cultural

L’edat mitjana comença amb les invasions dels pobles bàrbars al segle V. Occident deixa de ser el centre del món i inicia una llarga etapa de lluites i de transformacions socials que comporta sovint un cert procés d’aculturació, és a dir, de reculada cultural, malgrat els esforços de l’Església cristiana per conservar la cultura grecollatina... Continuar leyendo "Literatura Medieval: Història, Context i Característiques" »

Glosario de Historia de España: Conceptos Clave

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 5,38 KB

Glosario de Historia de España

Conceptos Clave

Edad Antigua

Aula Regia

Institución creada en época visigoda atribuida a Leovigildo, que hacía las funciones de un consejo real. Sus miembros eran designados por el rey, tenía carácter consultivo y surge para auxiliar al rey en las tareas de gobierno, elaborar las leyes e impartir justicia. La monarquía visigoda tenía un carácter electivo y mantenía una dependencia intensa respecto de las familias nobiliarias.

Bárbaros

Nombre que daban los romanos a los pueblos que vivían más allá del limes del imperio. Tendría por lo tanto un significado de extranjero por contraposición con la población que tenía el derecho latino o el derecho de ciudadanía romana. La crisis del Imperio del siglo... Continuar leyendo "Glosario de Historia de España: Conceptos Clave" »