Chuletas y apuntes de Latín de Secundaria

Ordenar por
Materia
Nivel

Historia del Imperio Romano: Auge, Dinastías y Legado

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 28,11 KB

El Imperio Romano: Auge y Consolidación

El Imperio Romano (en latín: Imperium Romanum) fue una etapa de la civilización romana en la Antigüedad Clásica, posterior a la República Romana y caracterizada por una forma de gobierno autocrática. El nacimiento del Imperio viene precedido por la expansión de su capital, Roma, que extendió su control en torno al mar Mediterráneo. Su superficie máxima estimada sería de unos 6,5 millones de km².

Polibio fue uno de los primeros hombres en documentar la expansión de Roma aún como República. Durante los casi tres siglos anteriores al gobierno del primer emperador, César Augusto, Roma había adquirido mediante numerosos conflictos bélicos grandes extensiones de territorio que fueron divididos... Continuar leyendo "Historia del Imperio Romano: Auge, Dinastías y Legado" »

Quienes formaron el segundo triunvirato en Roma

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 5,44 KB

LA DICTADURA DE CÉSAR


 

Durante los avatares de la guerra, César se había hecho conceder el consulado y la dictadura perpetua, imponiendo su voluntad y haciendo del nuevo Senado una cámara dócil a sus deseos, y si César no puede ser considerado técnicamente unEMPERADORarrow-10x10.Png por las magistraturas que ocupó, si sentó las bases del futuro poder imperial. ElNOMBREarrow-10x10.Png de César sería sinónimo de emperador, derivándose de suNOMBREarrow-10x10.Png el latín (Caesar) y términos como Káiser o Zar.  

REORGANIZACIÓN DELESTADO


 

Cesar utilizó sus poderes para reorganizar elESTADOarrow-10x10.Png romano.  

  • Introdujo unaADMINISTRACIÓNarrow-10x10.Png con mayor vigilancia para evitar los abusos de poder, tan habituales en las provisiones, e impulso el asentamiento de ciudadanos sin
... Continuar leyendo "Quienes formaron el segundo triunvirato en Roma" »

Ilerda: Historia y Urbanismo de la Antigua Ciudad Romana en la Actual Lleida

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 4,16 KB

Ilerda: Historia y Urbanismo

Historia

  • Al comenzar la Segunda Guerra Púnica, los caudillos ilergetes Indíbil y Mandonio eran aliados de Aníbal (cartaginés), que reclutó guerreros ilergetes para su expedición contra Roma. Pero después, los dos jefes establecieron un pacto con Publio Cornelio Escipión, hasta que encabezaron una revuelta de los ilergetes y otros pueblos contra los romanos (206-207 a. C.) por las elevadas exigencias económicas impuestas por ellos. La revuelta fue aplastada, Indíbil murió en combate y Mandonio fue ejecutado.
  • Desde época romana, el emplazamiento estratégico y las posibilidades defensivas de la actual Lleida la hicieron propicia a ser la capital de un amplio territorio. Situada en un cruce de caminos, con
... Continuar leyendo "Ilerda: Historia y Urbanismo de la Antigua Ciudad Romana en la Actual Lleida" »

Història d'Empúries: De Colònia Grega a Municipium Romà

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,91 KB

EMPÚRIES: Municipium Emporiae

Antiga colònia grega que va ser aliada dels romans en la guerra cartaginesa.

Al 195 a.C., M. Porci Cató va desembarcar i va establir un lloc per a les tropes. Més endavant, els romans van instal·lar un campament militar al costat de la ciutat grega. A principis del segle I a.C., el campament militar del costat d'Empòrion es va convertir en una ciutat, poblada per itàlics. A mitjans del segle I a.C., va rebre colons romans i uns anys després, va ascendir a la categoria de municipium. Paral·lelament, les muralles que separaven els dos nuclis urbans, el grec i el romà, van ser enderrocades i un nou tram de murs va unir les dues ciutats en una de sola. A partir d'aquell moment, el nom de la ciutat unificada... Continuar leyendo "Història d'Empúries: De Colònia Grega a Municipium Romà" »

La Comèdia Romana: Plaute, Terenci i la Influència Grega

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,98 KB

La Comèdia a Roma

La comèdia a Roma no es pot considerar un gènere original, sinó que està profundament influïda per la comèdia nova grega i per autors com Menandre i Dífil. La comèdia romana que tingué més èxit és la que es coneix com a palliata, és a dir, que tractava una temàtica situada en un ambient grec. Els principals autors de comèdies a Roma foren Plaute i Terenci; del primer se’n conserven vint-i-una obres i del segon, sis.

Com a exemples característics podem citar L'olla, Els bessons i El soldat fanfarró de Plaute, o La sogra i Els germans de Terenci. Els personatges principals de la comèdia romana són els esclaus entremaliats que malden per solucionar els enamoraments dels seus amos i prendre als alcavots les... Continuar leyendo "La Comèdia Romana: Plaute, Terenci i la Influència Grega" »

August i Virgili a l'època augustal

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,27 KB

ÈPOCA AUGUSTAL

Durant el 2n triumvirat es declara guerra entre Marco Antonio i Octavi August, la qual es resol en la batalla d'Acci i acaba amb la victòria d'Octavi August. Aquest proclama l'Imperi però conserva les institucions republicanes i proposa mesures per governar amb facilitat:

  • Forma una classe social d'altres funcionaris que provenen dels cavallers i els envia a governar les províncies.
  • Crea la Guardia Pretoriana, que tindrà càrrec de la família imperial.
  • Conserva els col·legis sacerdotals però s'autoproclama pontífex màxim i estableix cules a l'emperador.
  • S'anomena "prínceps senatus" i "tribú de la plebs", sent així inviolable (no pot ser jutjat).
  • S'anomena "imperator maximus". L'Imperi d'Orient creix molt. El Mediterrani
... Continuar leyendo "August i Virgili a l'època augustal" »

Conquesta de la Península Ibèrica per Roma

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,07 KB

El mateix any que Anníbal creuava els Alps, va desembarcar a Empòrion un exèrcit comandat per Gneu Corneli Escipió. La principal missió d’aquest exèrcit era tallar els subministraments d’Anníbal, que ja es trobava a la península Itàlica i s’havia convertit en un enemic molt perillós.

La primera intenció de Roma, per tant, no va ser conquerir Hispània, sinó derrotar els cartaginesos. Però quan els romans van adonar-se de les riqueses que tenia Hispània i de la seva importància estratègica, van decidir conquerir-la i establir-s’hi definitivament.

Empúries era un enclavament comercial d’origen grec que s’havia anat desenvolupant al llarg del temps. Davant la segona guerra púnica, Empúries es va aliar amb Roma, i va... Continuar leyendo "Conquesta de la Península Ibèrica per Roma" »

Tàrraco i Emerita Augusta: ciutats romanes a la Hispània

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,72 KB

Tàrraco

Fou la primera gran ciutat que van fundar els romans. L’eix central sota el qual es va desenvolupar la ciutat va ser el port, peça essencial per a la funció militar que aleshores tenia el territori ibèric.

Durant la república, i a partir de la divisió que es va fer d’Hispània l’any 197 aC en dues províncies, Tàrraco va ser la capital de la Hispània Citerior.

Juli Cèsar, l’any 45 aC, va concedir-li el rang de ciutat colonial, pel seu suport a la guerra civil que el va enfrontar a Pompeu.

A l’inici de l’etapa imperial, Tàrraco va créixer espectacularment com a ciutat. Es va consolidar com la capital de la Hispània Citerior Tarraconense, i va rebre un fort impuls urbanístic. S’hi va construir el teatre i es va... Continuar leyendo "Tàrraco i Emerita Augusta: ciutats romanes a la Hispània" »

Materials de construcció a l'antiga Roma

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,01 KB

Lapis pedra, argilla argila, mortarium argamassa: materials per construir. Es feia servir menys la fusta lignum i el metall metallum.

Indústria de la construcció

  • lapicidinae pedreres.
  • lapicidae picapedrers.

L’argila per fer maons lateres, i teules tegulae. Imbrices teules cobertores. Bipedae tipus de maons més grossos.

L’argamassa per cimentar, dues classes: la comuna (calç, sorra i aigua) i la putzolanica (feta de cendra volcànica) - pulvis puteolanus. Caementum formigó.

Tipus d'aparells

  • Opus quadratum: grans carreus rectangulars de pedra en horitzontal, no coincideixen les unions verticals.
  • Opus reticulatum: paret amb pedres cuadrades petites en fileres diagonals, juntes fan impressió d’una xarxa (rete).
  • Opus incertum: pedres irregulars
... Continuar leyendo "Materials de construcció a l'antiga Roma" »

El Arte de la Oratoria en la Antigua Roma: Retórica, Técnicas y Grandes Oradores

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 6,72 KB

La Oratoria en la Antigua Roma

Características del Género: Oratoria y Retórica

El arte de persuadir con la palabra se denomina oratoria, y el discurso, de cualquier tipo (político, judicial, religioso, etc.), recibía el nombre de oratio. El dominio de este arte se llamaba eloquentia; la teoría en que se basaba, aprendida y adaptada de los griegos, se llamaba rhetorica (del griego rhetor, orador).

El arte de utilizar la palabra en público con corrección y belleza, sirviéndose de ella para agradar y persuadir, tuvo en Roma un uso temprano y prolongado. El sistema político de la República, basado en la consulta popular, favorecía su desarrollo, y se mantuvo vivo mientras esta subsistió. En esa época, tenía una doble aplicación:

  • Era

... Continuar leyendo "El Arte de la Oratoria en la Antigua Roma: Retórica, Técnicas y Grandes Oradores" »