Chuletas y apuntes de Historia de Formación Profesional

Ordenar por
Materia
Nivel

El Sexenni Democràtic (1868-1874)

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,84 KB

Concepte, característiques i etapes: la revolució de 1868 i el govern provisional (1868-70), la monarquia d'Amadeu de Savoia (1871-73) i la Primera República (1873-74)

Concepte:

Entenem com a Sexenni democràtic o revolucionari el període entre 1868 i 1874 en què després d'enderrocar la reina Isabel II s'intenta implantar a Espanya un sistema plenament democràtic, que va patir una gran inestabilitat, va passar per diversos intents d'organització de l'estat i va finir finalment en un cop d'estat que restaurà la monarquia dels Borbons, en la persona d'Alfons XII, fill d'Isabel II.

Característiques:

  • Successió de règims democràtics de curta durada i per tant, una inestabilitat política
  • Contínua conflictivitat social per la tensió entre
... Continuar leyendo "El Sexenni Democràtic (1868-1874)" »

Historia de Al-Ándalus: Conquista, Esplendor y Caída del Dominio Musulmán en la Península Ibérica

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Historia

Escrito el en español con un tamaño de 4,43 KB

Conquista Musulmana de la Península Ibérica

Desarrollo de la Conquista

La conquista musulmana de la península ibérica comenzó en el año 711 d.C. con la llegada de un ejército de 7.000 soldados bereberes, a los que se sumaron 5.000 más, liderados por Tariq ibn Ziyad. Desembarcaron en Gibraltar y derrotaron al rey visigodo Rodrigo, quien murió en la batalla. La caída del reino visigodo fue rápida. Musa ibn Nusayr, con un contingente de 12.000 hombres, se unió a la conquista y ocupó las principales ciudades. Los bereberes se instalaron en el norte, pero su descontento por el reparto de tierras llevó a un abandono de la zona.

En el año 750, la dinastía Omeya fue derrocada y su familia exterminada. Abderramán I, uno de los pocos supervivientes,... Continuar leyendo "Historia de Al-Ándalus: Conquista, Esplendor y Caída del Dominio Musulmán en la Península Ibérica" »

Transformaciones Globales en el Siglo XIX: Unificaciones, Imperialismo y Cambios Políticos en España

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en español con un tamaño de 5,75 KB

Las Unificaciones de Italia y Alemania

El nacionalismo impulsó la unión de los 38 estados alemanes y los 8 italianos en un único estado. Reino Unido, Francia y Estados Unidos, tras superar la guerra de sucesión, comenzaron a consolidarse como potencias mundiales.

La Unificación Italiana (1859-1870)

Aunque las revoluciones en Italia habían sido sofocadas por el Imperio Austríaco, el impulso nacionalista del Risorgimento, un movimiento cultural que animaba al pueblo a luchar por la unidad, persistía. El pueblo italiano se centró en los planes de Víctor Manuel II, rey de Piamonte-Cerdeña, y de Camilo Cavour, su primer ministro. El reino de Piamonte se convirtió en una potencia industrial, y para ello necesitaba eliminar las barreras aduaneras... Continuar leyendo "Transformaciones Globales en el Siglo XIX: Unificaciones, Imperialismo y Cambios Políticos en España" »

El Tsarisme i la Revolució Russa de 1905

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,79 KB

El Tsarisme: Un Gegant amb Peus d'Efant

El tsar Nicolau II, representant de l'antic règim, ostentava el poder absolut en un imperi endarrerit i autòcrata. La seva figura era venerada per la majoria ortodoxa, dificultant la seva destitució. L'absència d'una constitució i de parlaments impedia l'arribada d'idees revolucionàries o liberals. El tsarisme es recolzava en la burocràcia, l'Església Ortodoxa i figures com Rasputin, un monjo amb gran influència. L'economia, majoritàriament agrària, es dividia entre els mir (pagesos pobres amb terres comunals) i els kulaks (terratinents amb propietats privades). Les condicions de vida eren dures, amb baixa productivitat i tècniques poc desenvolupades.

L'Oposició al Tsarisme

A partir de 1894,... Continuar leyendo "El Tsarisme i la Revolució Russa de 1905" »

Descolonització i Independència: Un Món en Transició (1945-1975)

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,93 KB

Causes de la Descolonització

Impacte de la Segona Guerra Mundial

  • Derrota de les potències colonials (França i Gran Bretanya) i invasió de colònies asiàtiques i africanes per part de les potències de l'Eix.
  • Ascens dels moviments independentistes i sentiment antioccidental.
  • Formació de guerrilles i augment del prestigi dels líders populars contra els ocupants.
  • Creixement de l'anticolonialisme entre la població europea.
  • Emergència de noves superpotències, els EUA i l'URSS, amb postura anticolonial. ONU, partidària de la descolonització.

Rendibilitat Escassa dels Imperis

  • Escassa rendibilitat econòmica i política dels imperis. Elevats costos d'administració i defensa, que beneficiaven més les elits que la població general.
  • Oposició creixent
... Continuar leyendo "Descolonització i Independència: Un Món en Transició (1945-1975)" »

Glosario de la España del Siglo XIX

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en español con un tamaño de 4 KB

Personajes

Carlos Mª Isidro

Pretendiente al trono español, infante de España y hermano de Fernando VII. Negó reconocer a su sobrina Isabel como princesa de Asturias e intentó la muerte de su hermano, y por ello se ampara en la Ley Sálica proclamándose rey con el nombre de Carlos V, originando así la Primera Guerra Carlista, a la cual dio fin el Convenio de Vergara teniendo que abandonar España.

Espartero

Político y militar español que obtuvo varios títulos, todos ellos en recompensa por su labor en el campo de batalla, en especial en la Primera Guerra Carlista (1833-1840), donde su dirección del Ejército isabelino o cristino fue de vital importancia para la victoria final. Fue Regente de Isabel II entre 1840 y 1843, derrocado por... Continuar leyendo "Glosario de la España del Siglo XIX" »

El Final de la Restauració Borbònica: Del 98 a la Segona República

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,7 KB

La Crisi del Sistema de la Restauració (1898-1931)

Bloc 5: La Restauració i la seva Crisi

El Desastre del 1898 va produir una commoció general al país. Com a conseqüència d'això, el règim de la Restauració va entrar en una nova fase, marcada per l'arribada al tron d'Alfons XIII en complir la majoria d'edat el 1902, i que va acabar l'any 1931 amb la caiguda de la monarquia i la proclamació de la Segona República.

Durant aquest període, una nova generació de polítics i nous moviments socials (obrerisme, nacionalisme, republicanisme) van irrompre en la vida espanyola. El règim de la Restauració va ser incapaç d'eixamplar la seva base social cap a aquestes noves forces, que sempre es van mantenir al marge del sistema i que van provocar... Continuar leyendo "El Final de la Restauració Borbònica: Del 98 a la Segona República" »

Descolonització i Conflicte al Pròxim Orient: De la Independència a la Intifada

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,15 KB

Descolonització i Conflicte al Pròxim Orient

La Descolonització d'Àsia

Vietnam

Després de la Segona Guerra Mundial, Vietnam, una antiga colònia francesa, es va veure immersa en un procés de descolonització convuls. La divisió del país en dos estats, el Vietnam del Nord comunista i el Vietnam del Sud pro-occidental, va donar lloc a una guerra que es va perllongar durant dues dècades. La retirada de França i la intervenció militar dels Estats Units van marcar un punt d'inflexió en el conflicte, que va culminar amb la unificació de Vietnam sota el règim comunista el 1975.

Independència de l'Índia

El moviment independentista indi, liderat pel Partit del Congrés de Gandhi i Nehru, va guanyar força després de la Segona Guerra Mundial.... Continuar leyendo "Descolonització i Conflicte al Pròxim Orient: De la Independència a la Intifada" »

Descolonització del Món Àrab i Àfrica (1950-1965)

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,71 KB

Conseqüències al Món Àrab

Derrota de la Lliga Àrab

  • Egipte: Caiguda de la monarquia i proclamació de la República d'Egipte amb Nasser.
  • Egipte aconsegueix la marxa de Gran Bretanya del Sudan (1953).
  • Nacionalització del Canal de Suez (1956).
  • Crisi del Canal de Suez: Intervenció franco-britànica i atac d'Israel a Egipte. Suport soviètic a Egipte i pressió dels EUA per a la retirada de França, Gran Bretanya i Israel. Prestigi de Nasser al món àrab.

Revoltes al Món Àrab

  • Naixement de noves repúbliques i defensa de la identitat cultural islàmica: Iraq (1958), Iemen del Sud (1962), Somàlia (1960), Mauritània (1960).
  • Estats petrolífers amb governs de monarquies tradicionals autoritàries i pro-occidentals: Aràbia Saudita, Oman, Kuwait,
... Continuar leyendo "Descolonització del Món Àrab i Àfrica (1950-1965)" »

La Constitución de 1876: Un reflejo del ideario de Cánovas del Castillo

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en español con un tamaño de 5,18 KB

Contexto histórico

La Constitución de 1876 fue el resultado del proyecto aprobado el 24 de mayo de 1876, tras las elecciones a Cortes constituyentes. Se trata de una fuente histórica directa y primaria, de naturaleza jurídico-política, y documento público, importante para el conocimiento del ideario del principal impulsor de la Restauración, Antonio Cánovas del Castillo.

Elaboración y destinatarios

Como toda constitución, el autor de la misma es un colectivo de juristas y políticos que constituidos en comisión redactan el texto constitucional, que debe ser aprobado por la asamblea constituyente. Expresa la correlación de fuerzas políticas e ideologías mayoritarias en la Asamblea constituyente.

El destinatario del documento es el... Continuar leyendo "La Constitución de 1876: Un reflejo del ideario de Cánovas del Castillo" »