Chuletas y apuntes de Ciencias sociales de Bachillerato y Selectividad

Ordenar por
Materia
Nivel

Mineria i siderúrgia a Espanya: Desenvolupament i expansió

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,27 KB

La llei de mines de 1868 va posar fi a la rígida reglamentació de les concessions mineres, iniciant una explotació massiva dels jaciments espanyols. Factors com l'augment de la demanda internacional i els avanços tècnics van contribuir a aquesta expansió.

Mineria del carbó i el ferro

La mineria del carbó es va centrar principalment a Astúries, mentre que el ferro es va veure estimulat pel convertidor Bessemer. Altres avantatges del mineral biscaí van contribuir al desenvolupament d'aquest sector.

Inicis de la siderúrgia

La siderúrgia es va iniciar a Andalusia i es va consolidar a altres regions com el País Basc i Astúries. A partir de la dècada de 1880, Altos Hornos de Vizcaya va esdevenir una empresa destacada en el sector.

Continuació

La... Continuar leyendo "Mineria i siderúrgia a Espanya: Desenvolupament i expansió" »

Industrialització: Problemes Socials i Condicions Laborals

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,15 KB

Industrialització: Problemes Socials

Problemes Socials de la Industrialització

La industrialització va comportar canvis socials profunds. La burgesia i els obrers de les indústries cada vegada destacaven més i eren més nombrosos. Les penoses condicions de vida i laborals van ser una de les conseqüències més notables de la Revolució Industrial. Les denúncies per abusos i penúries van augmentar i van provocar l’aparició d’una consciència social que pretenia millorar les condicions de vida.

Formació de les Classes Obreres

Els obrers o proletaris eren un nou grup social. Quins eren els seus membres?

  • Camperols, incapaços de mantenir-se després de la desaparició de les terres comunals. La mà d’obra que proporcionaven va deixar
... Continuar leyendo "Industrialització: Problemes Socials i Condicions Laborals" »

L'Agricultura i la Societat de l'Antic Règim: Conceptes Clau

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,66 KB

Agricultura de subsistència

L'agricultura de subsistència és una de les característiques més destacades de l'agricultura de l'Antic Règim. És aquella en la qual pràcticament no hi ha excedents, ja que està basada en l'autoconsum. L'explicació als rendiments tan baixos són les tècniques endarrerides (arada romana, ús d'adobs animals, guaret, etc.). Necessita, per tant, un gran nombre de mà d'obra per a obtenir una productivitat molt baixa. No obstant, és la font essencial de riquesa, ja que ocupa al 80% de la població. La resta d'activitats econòmiques (indústria, comerç) són subsidiàries de l'agricultura.

Latifundi

Un latifundi és una finca de gran extensió (més de 100 hectàrees) explotada en règim extensiu, amb una abundant... Continuar leyendo "L'Agricultura i la Societat de l'Antic Règim: Conceptes Clau" »

Análisis Steiner

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 3,25 KB

¡Escribe tu texto aquí!La gran cantidad de factores y variables a tener en cuenta para elaborar y afianzar criterios de diseño hace muy difícil lograr una compilación completa de los mismos, ya que un gran numero de dichos factores serán conocidos y mejor interpretados a través de la experiencia del “PROFESIONAL” proyectista.
La presente guía pretende ser un compilado de una serie de conceptos que, a modo de introducción, permita establecer criterios en lo que refiere al diseño de estructuras en hormigón armado.
Los conceptos desarrollados intentan abarcar lo referente a estructuras edilicias de hormigón armado, ya que es lo que en mayor medida ocupa la parte practica de la materia, y en lo que se enfoca el trabajo practico integrador
... Continuar leyendo "Análisis Steiner" »

Desarrollo sostenible y brecha económica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 4,38 KB

Sostenibilidad/ transición energética

Para conseguir una sostenibilidad económica hay que llevar a cabo una transición energética hacia un modelo basado en energía limpia obtenida de fuentes energéticas renovables.

Brecha económica/nivel de renta

En las últimas décadas, la brecha económica entre ricos y pobres se ha acrecentado y el diferente nivel de renta condiciona aspectos como la salud, la educación, la esperanza de vida, etc.

IDH/ tasa de alfabetización y matriculación

Una de las dimensiones que mide el Índice de Desarrollo Humano es el grado de educación de la población, a través de las tasas de alfabetización y matriculación.

Desarrollo sostenible/ Agenda 2030

Para conseguir un desarrollo sostenible en el que participen... Continuar leyendo "Desarrollo sostenible y brecha económica" »

La Economía como ciencia social

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 5,65 KB

La Economía como ciencia social

Una de las clasificaciones más extendidas sobre la ciencia es la que la divide en dos grandes grupos:

Ciencias formales o no empíricas

Se ocupan tan sólo de relaciones entre proposiciones; nunca tratan de la verificación empírica de dichas proposiciones entre sí. Las ciencias formales son la lógica y la matemática pura, cuyos contenidos no forman parte en sí mismos de la realidad tangible u observable. Sin embargo, el avance de estas ciencias es un elemento fundamental para el progreso del resto.

Ciencias empíricas

Tratan de decir algo respecto del mundo existente, de explicar y predecir los conocimientos para después dominarlos. La aceptación o no de una teoría se basa en la observación. Así, en estas

... Continuar leyendo "La Economía como ciencia social" »

La Transició Demogràfica i l'Economia Preindustrial a Europa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,37 KB

1.1. La Transició Demogràfica a Europa

L’Europa de l’antic règim demogràfic es caracteritzava per una natalitat i una mortalitat molt elevades; per això, la població creixia poc. Durant l’edat moderna, la població europea va travessar tres fases:

  • Segle XVI: La població va experimentar un creixement moderat.
  • Segle XVII: Va ser un segle de crisi, a causa de les guerres, les epidèmies i la fam, que va produir un estancament a quasi tot el continent.

1.2. Una Economia Preindustrial de Base Agrària

Durant l’edat moderna, Europa va mantenir una economia preindustrial; el sector més important era el primari. L’agricultura era molt poc productiva, i la gran majoria dels camperols vivia en condicions d’escassesa, fins i tot de misèria.... Continuar leyendo "La Transició Demogràfica i l'Economia Preindustrial a Europa" »

El viatge de Colom i el descobriment d'Amèrica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,53 KB

Per què Colom volia anar a les Índies?

Perquè era un expedició que mai s’havia fet ja que la gent li feia una certa por navegar per les mars desconeixudes. I ell va voler arriscar-se per patrocinar una expedició que intentés arribar a l’Índia a través de l’Oceà Atlàntic i per fer aquesta patrocinació va anar de viatge cap allà, durant temps no va veure cap port ni res, i ell va morir pensant que havia descobert la Xina i l’Índia.

Va acomplir el seu objectiu? Per què?

Ell no va complir el seu objectiu, perquè en comptes de descobrir l’índia i la Xina sinó que ell va descobrir el continent que més tard es diria Amèrica. I a més més ell va morir i ja no va poder fer més viatges.

Què eren els vents alisis?

Vents que... Continuar leyendo "El viatge de Colom i el descobriment d'Amèrica" »

Desenvolupament del capitalisme al Segle XIX

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 14,71 KB

PRIMERA REVOLUCIÓ INDUSTRI


AL 

1750-1780. S. XVIII

REVOLUCIÓ
INDUSTRIAL: Entre 1780 i 1850.// Primer a Gran Bretanya, després a gran part d’Europa i a EUA// Màquines substitueixen treball manual// Nova font d’energia. Vapor, màquines i Ferrocarril// Consolidació del capitalisme industrial. // Creixement burgesia. Aparició del proletariat (obrers)// Finals s.XIX nou període expansió. Noves energies: electricitat i petroli. SEGONA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL

La revolució industrial va anar lligada a: Una revolució demogràfica,una expansió de l’agricultura i rev. Tecnològica.

En dos moments:


La primera revolució industrial →


Iniciada al darrer terç del Segle XVIII. Gran Bretanya i extensió a la resta d’Europa. Alimentada pel carbó.
... Continuar leyendo "Desenvolupament del capitalisme al Segle XIX" »

Formato de sociedad de responsabilidad limitada

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en español con un tamaño de 1,29 KB


La familia:
Grupo de personas emparentadas entre sí, hasta un grado de parentesco determinado. Funciones: 1. Sexual y reproductiva. 2. Económica unidad de consumo. 3. Asistenciales  de solidaridad: ayudar económica, afectiva y de cuidados en momentos de dificultad socioeconómico. 4. Educativas: transmisión de valores, normas a través de la sociabilización y contribución del desarrollo de la personalidad. Familia tradicional: mujeres se dedican a las tareas domésticas y cuidado de los miembros yt los hombres son los encargados de trabajar y ganar dinero., no divorcio. Familia simétrica: no distinción entre las funciones que desempeñan mujeres y hombres, posibilidad de divorcio. Padres: 1. Intenso: prima aspectos emocionales, nacimiento

... Continuar leyendo "Formato de sociedad de responsabilidad limitada" »