Chuletas y apuntes de Arte y Humanidades de Formación Profesional

Ordenar por
Materia
Nivel

Esculturas Emblemáticas: El Monumento a los Burgueses de Calais y Paulina Borghese

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 1,05 KB

Monumento a los Burgueses de Calais

Auguste Rodin, 1884-1895

El Monumento a los Burgueses de Calais conmemora el asedio de Calais por parte de los ingleses en 1346. Seis notables ciudadanos se ofrecieron a ser ejecutados para salvar su ciudad. Rodin capturó la humillación, el dolor y la angustia de estos hombres en sus gestos y actitudes.

La obra fue innovadora y se instaló en el suelo, como quería Rodin. Su expresividad y realismo transmiten la intensidad dramática del momento.

Paulina Borghese

Antonio Canova, 1805-1808

Paulina Borghese es un retrato de la hermana de Napoleón, representada como Venus. La figura reclinada en mármol blanco pulido emana una sensualidad contenida.

Canova fusionó un tema clásico con un retrato contemporáneo.... Continuar leyendo "Esculturas Emblemáticas: El Monumento a los Burgueses de Calais y Paulina Borghese" »

Barroc, Rococó i Manierisme: Característiques i Diferències

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,8 KB

Barroc

El Barroc neix profundament vinculat a la Roma dels papes i es desenvolupa a Europa i Amèrica Llatina durant el segle XVII i principis del XVIII. Va ser una tendència comuna a totes les arts. Les seves característiques són:

  • Cerquen el moviment, tant real com imaginari.
  • Donen gran importància als efectes lumínics i a la llum.
  • Representen o suggereixen l'infinit.
  • Mostren una marcada tendència per la teatralitat i la fastuositat.
  • Mesclen arquitectura, escultura i pintura.

Arquitectura

  • Els edificis són concebuts com a grans escultures.
  • Apareixen dos nous ordres arquitectònics: l'ondulant i el gegant.
  • La façana no és vista com un element afegit de l'edifici, sinó que forma part del conjunt i és la part que dóna a l'exterior.
  • Les façanes
... Continuar leyendo "Barroc, Rococó i Manierisme: Característiques i Diferències" »

El Palau de la Música Catalana

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,4 KB

Interpretació

Temple de l'art català i palau del nostre renaixement. Símbol de la Renaixença.

No està situat a l'Eixample, sinó a la part antiga de la ciutat perquè no el volien al cor d'aquesta. Va ser encarregat per l'Orfeó Català.

Símbol del Modernisme, barreja aspectes vells i nous, així com diferents oficis. Domènech i Montaner, el que no podia fer ell mateix, ho encarregava als millors. Treballava amb escultors, pintors...

L'edifici és una obra d'art total.

Al xamfrà hi ha una senyera i un homenatge a la cultura catalana, una representació del món del treball, esculpit per Miquel Blay.

A la façana principal hi ha un mosaic que representa la cançó catalana. Hi apareixen uns cantaires i les muntanyes de Montserrat, tot encapçalat... Continuar leyendo "El Palau de la Música Catalana" »

Dalí: La Persistència de la Memòria - Anàlisi Completa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,12 KB

Anàlisi Formal de *La Persistència de la Memòria*

En aquest quadre, podem veure la platja de Portlligat a l'alba. Al centre de l'obra, trobem una cara tova, amb un ull de grans pestanyes i un nas d'on surt una llengua carnosa. Sobre aquest, es troba un rellotge tou. A l'esquerra, trobem dos rellotges sobre un moble o pedra gran: un girat, ple de formigues, i l'altre, deformat, amb una mosca a sobre. D'aquest element, també neix un arbre trencat amb una sola branca de la qual penja un altre rellotge tou. Al fons a l'esquerra, darrere l'arbre, trobem una plataforma rectangular que connecta amb el mar. A la dreta, trobem una cala i uns penya-segats molt il·luminats. Es pot apreciar una petita pedra i el reflex de les roques al mar. Es tracta... Continuar leyendo "Dalí: La Persistència de la Memòria - Anàlisi Completa" »

Història de l'art grec: època prehel·lènica i hel·lènica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,22 KB

PRE-HEL·LÈNIC

Dos cultures: minoica (2600 aC – 1450 aC, illa de Creta) i la micènica (1600 aC – 1150 aC, Grècia continental civilització guerrera)

HEL·LÈNIC

ARCAIC

(S. VIII(776? 1 olimpíades) al 499 aC)

CLÀSSIC

499 aC-323 aC; primer classicisme S.V aC, segon classicisme s.IV aC

HEL·LENÍSTIC

323-146 aC (146 derrota polis davant els romans i caiguda de la ciutat de Corint.

Característiques de l'art grec:

  • Bellesa
  • Harmonia
  • Equilibri
  • Proporció
  • Perfecció
  • Racionalitat

antropocentrisme (Déus forma humana) home com a centre de totes les coses Mimesi (còpia de la realitat).
títol, autor, cronologia, tipologia, materials, estil, localització. Part. autors, Fídies, Íctinos, Cal·lícrates. Cronologia 447-32. Marbre pantèlic. Atenes. Autor Cal·lícrates.... Continuar leyendo "Història de l'art grec: època prehel·lènica i hel·lènica" »

Casa Kaufmann o casa de la Cascada;

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,89 KB

Casa Kaufmann, també anomenada casa de la Cascada, Frank Lloyd Wright, Casa unifamiliar Formigó armat, pedra,vidre i alumini Organicista Pennsilvània

Context Històric i cultural


El Començament del Segle XX va quedar mercat per la crisi del la Primera Guerra Mundial, que va comportar canvis polítics, econòmics I socials.

Desprès De la guerra , els Estats Units van viure una etapa d'optimisme Econòmic i social anomenats ''felíços anys vint'', que van acabar De forma sobtada amb el crac de la Borsa de Nova York l'any1929. Aquesta crisis va comportar problemes socioeconòmics mundialment Amb conseqüències com la Gran Depressió nord-americana, o el Nazisme a Europa.

En L'àmbit artístic, els principals centres artístics de la primera... Continuar leyendo "Casa Kaufmann o casa de la Cascada;" »

L'habitació vermella de Matisse: Anàlisi i context

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,85 KB

L'habitació vermella, Henri Matisse

L'habitació vermella, Henri Matisse. Oli sobre tela, estil fauvista. Escena costumista o de gènere. Museu de l'Ermitage (Sant Petersburg).

Context històric i social

L'època de les primeres avantguardes coincideix amb un període molt convuls de la història: la rivalitat colonial entre potències europees, la Primera Guerra Mundial (1914-1919), la Revolució Russa (1917), i el naixement del feixisme i del nazisme. Un món en crisi que revitalitza l’art i que porta l'artista a la recerca d’elements nous i provocadors, reaccionant contra les injustícies socials que l'envolten. L’art contemporani deixa de banda la captació externa de la realitat visual i expressa les vivències interiors de l’artista.... Continuar leyendo "L'habitació vermella de Matisse: Anàlisi i context" »

El Arte Hispano-Musulmán: Periodos, Estilos y Obras Emblemáticas

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 4,41 KB

Arte Hispano-Musulmán (Siglos VII-XV)

Contexto Histórico y Cultural

Arte propio de una civilización que se desarrolla en torno a la religión que proclamó Mahoma en el siglo VII. Tiene como principio el islam o sometimiento, y tiene una sencilla profesión de fe: Alá es el único dios y Mahoma es su profeta. La arquitectura musulmana no se encontraba constituida cuando se produjo la invasión de la península en el 711. La arquitectura hispano-musulmana comienza en España con Abderramán I. El siglo X constituirá el momento de máximo esplendor debido a que Abderramán III crea el Califato de Córdoba. Se rompe la unidad política y se fragmenta el territorio en reinos de taifas por la muerte de Almanzor. Se distinguen 4 periodos: cordobés,... Continuar leyendo "El Arte Hispano-Musulmán: Periodos, Estilos y Obras Emblemáticas" »

Evolución del Arte: De la Antigua Grecia a la Roma Imperial

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 4,43 KB

El Arte en la Antigua Grecia

El estudio de la evolución del arte occidental desde la antigua Grecia es crucial. Los griegos no entendían el arte como una mera representación de la idea expresada verbalmente, sino como teknos, una técnica o habilidad artesanal para expresar resultados. Alcanzaron una perfección increíble en diversas disciplinas. Los carpinteros y otros artesanos tenían cierto nivel reconocido, pero los pintores y escultores eran considerados inferiores. Posteriormente, durante la Edad Media, se mantuvo esta valoración social aristocrática del trabajo manual, y se consideraron más intelectuales actividades como la música, el teatro, la poesía, la declamación y la danza, que no requerían trabajo manual. No fue hasta... Continuar leyendo "Evolución del Arte: De la Antigua Grecia a la Roma Imperial" »

Estilo del doriforo

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en español con un tamaño de 6,86 KB

doriforo

Ficha técnica: doriforo,policleto,450-440,excultura Exenta,obra original en bronce copia romana en mármol,griego clásico,deportivo,museo archeologico nacionale,Nápoles

EL marco geográfico y cultural de la Grecia antigua está Formado por la península del ática, la península del peloponeso, y la costa occidental De asía menor y las islas del egeo

El nacimiento de la cultura y del arte griego tuvo lugar en Los siglos ix y viii a.C a raíz de la crisis y hundimiento de la civilización Creto-micenica, ocurrida tras la invasión dórica del peloponeso, hacia el 1200 A.C

Los griegos se organizaban políticamente en ciudades-estado independientes, Llamadas polis. Las polis eran unidades políticas independientes, aunque los Griegos... Continuar leyendo "Estilo del doriforo" »