Yhyyh

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,79 KB

PLATO I EL PENSAMENT ANTERIOR
SOCRATES:1-l'aspect practic: intenta dur a la pràctica l'ideal de l'Estat just. 2-el mestratge en filosofia:crea l'Acadèmia. 3-la problemàtica moral: la noció de justícia; la naturalesa de l'home just; la ciutat justa; 3-la concepció socràtica del saber: la recerca del concepte(allò universal i necessari: idea platònica) i el camí per arribar-hi(la dialèctica);PARAMENIDES: 1-Afirma l'existència d'un món intel·ligible (món de les idees) que es correspon amb la realitat de l'Ésser de Paramènides, que té les mateixes característiques (etern i immutable) i és copsat per la raó. Constitueix la realitat autèntica de la qual es pot fer ciència(coneixement universal i necessari);D'HERÀCLIT:1-Afirma l'existència d'un món material (món sensible) q es correspon amb la realitat de l'esdevenir d'Heràclit. Constitueix la realitat aparent que es manifesta als sentits i de la qual només en tenim mera opinió (creença raonable)./ Plató té una concepció dualista de la realitat: dos móns(sensible i ideal) q intentarà reconciliar. DELS PITAGORICS: 1-Origen celest i preexistència de les ànimes;2-Inferioritat del cos:"el cos és la presó de l'ànima".3-la virtud i l'ascetisme alliberen l'ànima.4- immortalitat i transmigració de les ànimes.5- importància del saber matemàtic: considerava el coneixement dels nombres com un saber obligatori per accedir a la filosofia(saviesa). Entre el món sensible i el món de les idees i havia la realitat dels nombres. A l'acadèmia hi havia la següent inscripció: "No entra ningú en aquesta acadèmia que no sàpiga geometria". D'ANAXÀGORES:1-recull el concepte de "Nous" d'Anaxàgores com a causa de l'ordre del món i li dóna un nou sentit amb el concepte platònic de "demiürg"(déu artesà): l'arquietecte que ordena la matèria (eterna) de l'univers seguint un criteri (les idees platòniques).


DE LA FILO.A LA POLIT.(ESTAT UTOPIC):plato torna despres d desnv.tot el seu pensament,al punt de partida, politica.Un cop diseñat el mon de les idees era posible diseñar unestat utopic ideal. En el seu dialeg la republika, platO elabora una teoria de lestat ideal,perfekte organitzat pel filosof-rei en les kuals les virtuts de les clases socials es corresponen amb la virtut de l'anima. La virtut de la justicia aplikada a l'estat consisteix:q kada ciutada sokupide la feina k li korespon.Lestat jha de ser una harmoniosa anima social:el caball negre presenta la clase dels productors, el blank la dels guardians i l'auriga la dels dirigents filosofs.Els fills pertañen a lestat i ell es qui els eduka pk puguin extreure d la seva anima el millor x kumplir la funcio mes adekuada, amb la finalitat de mantenir un ekilibri harmonik i just.
Aristotil sera el 1er k kuestionara a plato,pel ke fa al paper politik del filosof,defensara que akesta kombinacio es perjudicial per a la polis.Sera kant qui deixi klar q el poder corromp lus lliure de la rao.Plato volia evitar k la ignorancia i el poder estigesin del mateix costat,mentre es condemnava la saviesa.En el disseny de l'estat utopic, el poeta keda exklos-com tot lart que segons plato es una simple copia(mon sensible)-ja que contamina l'espektador, que es deixa portar irracionalment x les passions.
utopia:model de societat ideal k no existeix en lloc.
DESPRES DE PLATÓ:la filosofia kreada per plato inaugura una manera nova de pensar el mon que determinara la historia d'occident.L'academia va mantenir una llarga vida fins l'any 529 pero el pensament de plato a influit molt en tota la historia de la filosofia.

Entradas relacionadas: