Vocabulari i conceptes químics bàsics
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Química
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,06 KB
Vocabulari químic
Conceptes bàsics
Isòtops: Àtoms d'un mateix element, químicament idèntics, però amb diferent nombre de massa.
Nombre atòmic: Nombre de protons que posseeix el nucli d'un àtom.
Massa atòmica: Massa d'un àtom, expressada en unitats de massa atòmica (u).
Reactiu limitant: El reactiu que limita la quantitat de producte final en una reacció química.
Fusió: Canvi d'estat de sòlid a líquid. La temperatura a la qual un cos pur canvia d'estat sòlid a líquid s'anomena punt de fusió.
Ebullició: Canvi d'estat de líquid a gasós. És el procés físic en el qual un líquid passa a estat gasós a una temperatura determinada (per exemple, 100 graus Celsius per a l'aigua).
Electròlisi: Procés que estableix una relació entre la matèria i l'electricitat.
Electròlits: Substàncies que, un cop dissoltes, són conductores del corrent elèctric.
Raigs catòdics: Són feixos d'electrons que formen part dels àtoms de qualsevol element.
Raigs canals: Són feixos de partícules positives que romanen en desprendre's un electró de l'àtom.
Raigs X: Designen una part de l'espectre electromagnètic que correspon a radiació menys energètica que els raigs gamma, però més que els raigs ultraviolats.
Energia d'enllaç: És l'energia necessària per trencar un enllaç alliberant els àtoms que estaven units.
Força d'enllaç: Força entre àtoms que dóna lloc a una estructura superior més estable energèticament i que es pot considerar una espècie química independent.
Electrons de valència: Electrons de la darrera capa. Són els electrons que es troben en l'últim nivell de l'àtom.
Enllaç covalent datiu: Cas on els dos electrons del doblet enllaçant estan aportats per un únic àtom que acaba formant l'enllaç covalent. L'àtom que dóna els dos electrons es torna més estable i afavoreix que l'altre àtom compleixi la regla de l'octet.
Lleis ponderals
- Llei de conservació de la massa (Lavoisier): En tota reacció química, la massa total de les substàncies que reaccionen és igual a la massa total de les que s'han obtingut.
- Llei de proporcions definides (Proust): Un compost determinat té sempre la mateixa composició, independentment del seu origen o manera de preparació.
- Llei dels volums de combinació (Gay-Lussac): Els volums dels gasos que intervenen en una reacció química, mesurats en les mateixes condicions de pressió i temperatura, estan en una relació de nombres enters senzills.
Principi d'Avogadro
Volums iguals de gasos, mesurats en les mateixes condicions de pressió i temperatura, contenen el mateix nombre de molècules.
Defecte de massa i estabilitat nuclear
La massa del nucli d'un àtom és sempre menor que la suma de les masses dels protons i neutrons que el constitueixen. Aquesta diferència s'anomena defecte de massa.
Regla de l'octet
Els àtoms s'uneixen compartint electrons fins a completar la seva última capa amb 8 electrons (4 parells d'electrons), és a dir, per aconseguir la configuració de gas noble.
Nombre d'oxidació
El nombre d'oxidació d'un element en una espècie química és un nombre positiu o negatiu, el valor del qual correspon a la càrrega que tindria un àtom d'aquest element si els electrons de cada enllaç s'assignessin a l'àtom més electronegatiu.
L'enllaç químic
És la unió que es produeix entre dos elements per formar una molècula o compost. Unió entre els àtoms.
Tipus d'enllaç
- Enllaç iònic: Es produeix entre ions. Generalment, es produeix entre elements no metàl·lics i metàl·lics.
- Enllaç covalent: Consisteix en la compartició d'un o més parells d'electrons per dos àtoms. Els electrons compartits pels àtoms atreuen els nuclis entre els quals estan situats i, per això, es mouen units. Si els dos àtoms comparteixen un parell d'electrons, la unió està formada per un enllaç senzill; si en comparteixen dos parells, per un doble enllaç; si en comparteixen tres, per un triple enllaç.
- Enllaç metàl·lic: Es forma entre àtoms d'elements metàl·lics que presenten baixa electronegativitat i formen cations amb facilitat.
Forces de Van der Waals: Són forces de caràcter electrostàtic que mantenen unides les molècules.
Mescles
Mescles homogènies: Són aquelles els components de les quals no són identificables a simple vista, és a dir, s'aprecia una sola fase física.
Mescles heterogènies: Són aquelles els components de les quals es poden distingir a simple vista, apreciant-se més d'una fase física.
Una dissolució és una mescla homogènia, és a dir, un sistema constituït per una sola fase que conté més d'un component.
Un compost químic és aquella substància pura amb les proporcions definides característiques de l'element.
Una solució és una mescla homogènia de composició variable.
Radioactivitat
Els àtoms que constitueixen la matèria solen ser, generalment, estables, però alguns d’ells es transformen espontàniament i emeten radiacions que transporten energia. Aquest procés s’anomena radioactivitat.
La radioactivitat és la transformació espontània d’un nucli inestable en un altre nucli més estable.
Espectre
Un espectre consisteix en un conjunt de radiacions electromagnètiques posades de manifest d'alguna manera sensible, és a dir, recollides sobre una pantalla, registrades gràficament o informàticament, fotografiades o bé observades directament.