Vocabulari d'art gòtic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,22 KB

VOCABULARI: Horror vacui

Se emplea en la historia del arte, especialmente en crítica de la pintura, para describir el relleno de todo espacio vacío en una obra de arte con algún tipo de diseño o imagen.

Maiestas domini

Utilizada tanto en pintura como en escultura y mosaico, que representa la figura de Cristo en actitud triunfante y que consta de unas características particulares.

Rosassa

Ornamental, mayoritariamente, a les catedrals durant el període gòtic. Transmet, mitjançant la llum i el color, el contacte amb l'espiritualitat.

Gablet

Element en forma de frontó triangular i en punta que se situa com a coronament de la portalada d'una església o catedral, preferentment gòtica.

Pinacle

Element arquitectònic en forma de con, punxegut i, normalment, fet de pedra que se situa al capdamunt, com a coronament, dels contraforts d'una catedral.

Fletxa

Era d’una forma cònica o bé piramidal, amb la base quadrada, hexagonal o octagonal. Podia ser de pedra de fusta recobertes amb plaques de plom o de pissarra o amb teules.

Portalada

Una portalada és el conjunt d'elements arquitectònics que formen la porta i la seva ornamentació que acostuma a recollir imprès els seus peculiars caràcters l'estil de l'edifici.

Arcbotant

És un element estructural exterior amb forma de mig arc que transmet part de l'empenta de les voltes sobre un contrafort o estrep exterior de l'edifici, adossat al mur d'una nau.

Girola

Espacio que rodea el altar mayor de los templos por donde pueden transitar los fieles.

Creuer

En les esglésies la planta de les quals té forma de creu llatina o grega.

Absis central

És la part de l'església situada a la capçalera, que acull la taula d'altar.

Absidioles

És un absis secundari o de categoria inferior. Així, es pot dir que la capçalera d'una església amb tres absis, el central dels quals és més gran i conté l'altar principal, és un conjunt d'un absis i dues absidioles laterals.

Transsepte

En una església, la nau transversal que creua perpendicularment a la nau central de l'edifici. Se situa habitualment entre el presbiteri.

Entradas relacionadas: