La vida i el llegat de Plató

Enviado por Chuletator online y clasificado en Griego

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,46 KB

Plató, un filòsof atení

Plató va néixer a Atenes l'any 428/427 a. C. Els seus pares descendien de l'aristocràcia atenesa. Així, la seva educació, brillant i completa, el va permetre posar-se en contacte amb els principals grups polítics d’Atenes, on va viure profunds canvis que sacsejaren aquesta ciutat tant políticament com socialment, fet que afectà a la vida i a la doctrina del filòsof.

De jove, Plató es va sentir atret per la poesia però als 20 anys aproximadament, quan va conèixer a Sócrates el va inspirar a  seguir el seu camí en la filosofia deixant així la poesia.

Per una altra banda, en aquests moments, la democràcia atenesa s'afebleix amb la Guerra del Penelopès, guerra entre dues  ciutats: Atenes i Esparta.  Era una lluita entre les dues formes d’entendre la societat, és a dir, la batalla entre la Democracia (representada per Atenes) i l'Aristocràcia (representada per Esparta).  Plató lluità en aquesta guerra. La Guerra va durar més de trenta anys, i acaba amb la victòria d’Esparta sobre Atenes.

Esparta decideix governar-la de manera peculiar, aparentment d’una forma democràtica. Així, són elegits un grup reduït de ciutadans per formar un Consell que substitueix la Democracia tradicional. Trenta d’ells s’instauren al Govern General. Aquestes eren els Trenta Tirans els quals  portaren un política despòtica que acabà en un any, gràcies al descontent de la gent. Plató tingué el seu primer contacte directe amb la política en aquesta etapa ja que dos importants parents seus formaren part d’aquest govern oligàrquic.

D’aquesta manera, es torna a instaurar la Democràcia. Durant aquest període es jutjà a Sòcrates i se’l condemnà a mort l’any 399 a.C pel fet corrompre a la joventut suposadament i per ser crític respecte la tradició. Aquesta mort suposà el disgust de Plató davant la situació política: la vida pública atenesa necessitava una urgent i profunda reforma; la polis es trobava en decadència.

Després de la mort de Sòcrates, Plató inicià un període de viatges. A la ciutat de la Magna Grècia conegué al pitagòric Arquites, que el posà en contacte amb el tirà de Siracusa.

Així, viatjà per primera vegada Siracusa amb la intenció d’inculcar en el tirà el seu model ideal d’estat (teoria del rei-filòsof). Però el filòsof no va aconseguir establir una bona relació ni amb el tirà ni amb la seva Cort, fins al punt que Dionis I (Tirà de Siracusa) el va fer vendre com a esclau.

Gràcies a antigues amistats, Plató aconseguí tornar a Atenes on fundà l’Acadèmia Platònica, un centre de recerca i educació teòrica i pràctica que aconseguí un gran prestigi.

Plató, amb l’esperança de poder dur a terme el seu ideal polític, tornà a Siracusa dues vegades més. En el seu segon viatge, Dionís I ja havia mort però, així i tot, Dionís II tampoc va acceptar la seva teoria i el va expulsar de Siracusa.

Finalment, realitzà un tercer viatge que li podria haver costat la vida ja que fou enganyat. Afortunadament, va aconseguir tornar a Atenes on va dedicar-se a la seva acadèmia fins la seva mort al 347 a.C.

Entradas relacionadas: