La vida dels mariners en les grans travessies atlantiques

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,2 KB

ELS LÍMITS DEL MÓN CONEGUT:


Al Segle XV van descobrir nous llocs, gracies als Viatges que havien fet alguns mercaders medievals, com ara Marco Polo (va ser un Viatger i comerciant venecià. És conegut pel relat del viatge que va fer a L’Extrem Orient durant l’últim quart del Segle XIII, conegut amb el títol II Milione).

LES CAUSES DELS  DESCOBRIMENTS:

A partir del Segle XV, els Europeus van dur a terme un seguit d’expedicions marítimes que els van permetre Ampliar el coneixement que tenien del món. Les causes de les expedicions van Ser diverses: en primer lloc, cal tenir en compte que continuava viu l’esperit Evangelitzador i guerrer de les croades, i en segon lloc, la necessitat de Trobar noves rutes comercials amb l’Orient. El 1453 els turc van conquerir Constantinoble I es van apoderar de l’Imperi bizantí.

LES MILLORES TÈCNIQUES:

La navegació a llarga distància a través dels oceans: Es van elaborar mapes nous (els portolans, pensats per la navegació marítima), Es va generalitzar l’ús d’instruments de navegació (afavorien l’orientació, com Ara la brúixola i l’astrolabi), es van construir nous tipus de vaixells (com Ara la caravel·la, que es va fer servir en els viatges de descoberta exploració Dels XV i XVI. La Caravel·la: era un vaixell d’origen portuguès, desenvolupat entre els Segles XV i XVI, que unia velocitat i capacitat de càrrega. El portolà: nom de Les antigues cartes de navegació dibuixades a ma sobre pergamí, indiquen els Ports principals i remarquen els esculls marins més importants. La brúixola: es Tracta d’un instrument que serveix per orientar-se, ja que indica el nord Magnètic, va ser molt important perquè va permetre mantenir el rumb de la Navegació. L’astrolabi: Instrument de navegació utilitzat durant l’Edat Mitjana per mesurar l’altura de Les estrelles, es podia determinar l’hora i la latitud, i calcular distàncies.

LES EXPLORACIONS PORTUGUESES:

Els reis Portuguesos i l’infant Enric el Navegant van organitzar diverses expedicions Que van descobrir les illes Madeira (1418) i les Açores (1431). El 1431 van Superar el cap Bojador i el 1460 van arribar al golf de Guinea. El 1488 Bartolomeu Dias van Aconseguir doblar el cap Tormentoso (cap de bona esperança), i el 1498 Vascó da Gama va Arribar a l’Índia.

LES EXPLORACIONS CASTELLANES:

El viatja més important va ser el de Cristòfor Colom, navegant que Pretenia arribar a l’Àsia travessant l’oceà Atlàntic. Colom va presentar el seu Projecte als reis catòlics, que van decidir finançar el viatge.  El 12 d’Octubre de 1492, l’expedició va Aconseguir arribar a terme ferma. Colom pensava que havia arribat a les Índies, Però en realitat aquelles terres pertanyien a un continent desconegut dels Europeus fins aleshores: Amèrica. Una altra fita va ser el primer viatge que va Fer la volta al món. El 1519 va partir de Sevilla una expedició capitanejada Per Fernão Magalhães i el seu contramestre Juan Sebastián Elcano. Tenien com a objectiu trobar el pas entre els oceans Atlàntic i Pacífic i Aconseguir fer la volta al món. Va aconseguir demostrar que la terra era esfèrica.

EL DESCOBRIMENT D’AMÈRICA:

Cristòfor Colom era un navegant que pretenia arribar a les costes orientals de l’Àsia Travessant l’oceà Atlàntic d’est a oest. Partia de la idea que la terra es Esfèrica, malgrat que la pràctica totalitat dels geògrafs i navegants d’aquells Temps pensaven que la terra era plana. Convençut de la certesa de les seves Idees, va presentar el projecte als reis catòlics. Colom va partir el 3 d’Agost De 1492 des del port de Palos de la frontera (Huelva) amb una tripulació de 90 Mariners i tres naus: la Pinta, la Niña i la Santa María. Per fi, el 12 D’Octubre de 1492 van albirar una costa. Colom pensava que havia arribat a les Índies, concretament a Cipangu (Japó), però en realitat aquella petita illa de Les Bahames pertanyia a un continent totalment desconegut per ells. En el segon Viatge va establir la ruta més ràpida i segura per arribar a Amèrica. El 1504 Va retornar definitivament a la Península, on va morir dos anys després, Convençut d’haver arribat a l’Índia. Però el 1502 un navegant i mercader Florentí, Amerigo Vespucci, ja havia determinat que aquelles terres pertanyien A un nou continent, que va rebre el nom d’Amèrica en honor seu. 


DIVERSITAT CULTURAL:


Abans de L’arribada dels castellans ii portuguesos a Amèrica, en aquest continent hi Havia una gran diversitat de cultures que reben el nom de precolombines. Les Més destacades eren les dels maies, els inques i els asteques.

ELS MAIES:

Els maies eren una Antigua Civilització situada a la península Yucatán i en altres terres baixes dels Actuals Mèxic, Guatemala i Hondures. Els maies dominaven les matemàtiques i L’astronomia i van tenir un calendari i un sistema d’escriptura propi.

ELS INQUES:

L’Imperi inca era el més Gran comprenia part dels actuals Perú, Bolívia, l’Equador, l’Argentina i Xile.

ELS ASTEQUES:

Poblaven la vall de Mèxic Des del Segle XII.

LES CAMPANYES MÉS IMPORTANTS:

La descoberta i les primeres expedicions d’exploració del nou Món va donar pas a una segona fase, la conquesta, que es va dur a terme entre El 1518 i el 1540. Entre les nombroses expedicions que es van organitzar, van Destacar la d’Hernán Cortés, que el 1519 va partir de Cuba cap a la zona de Mèxic i Va sotmetre els asteques, i la de Francisco Pizarro, que el 1531va partir de Panamà i Va conquerir l’Imperi Inca.

LA CONQUESTA DE L’Imperi ASTECA:

Quan els conqueridors van arribar a Mesoamèrica, els Asteques o mexiques tenien sotmesos un 370 pobles. La situació de submissió i Vassallatge convertia els pobles sotmesos en aliats potencials dels Conqueridors. Hernán Cortés, va assetjar la capital de l’Imperi asteca.

LA CONQUETA DE L’Imperi INCA:

El 1529 Francisco Pizarro va obtenir de Carles I les capitulacions necessàries per a la Conquesta del Perú. L’expedició va partir de Panamà a principi del 1531. L’objectiu era trobar el sobirà dels inques. L’acció va provocar nombroses Víctimes i el monarca va ser empresonat. Finalment el 1542, es va crear el Virregnat del Perú.

LA FORMACIÓ DE DOS GRANS IMPERIS:

Com a resultat de les primeres contestes, Portugal i Castella van crear dos grans imperis ultramarins que van proporcionar grans Recursos econòmics a la corona respectiva. Per evitar problemes entre els dos Imperis, van acordar repartir-se les àrees que podia explorar cadascuna de les Monarquies, tal com consta en el tractat de Tordesillas, de 1494. Els Descobriments impulsats per totes dues corones van comportar el començament de L’hegemonia europea sobre la resta del món.

TOPADA DE CIVILITZACIONS:

La confrontació, cruenta en la major part D’ocasions, va representar la submissió i explotació dels pobles indígenes Americans.

ELS AVENÇOS CIENTÍFICS:

Els descobriments també van comportar un avenç molt notable de les ciències.

LA COLONITZACIÓ I L’EXPLOTACIÓ DELS RECURSOS:

Com que les noves terres van ser incorporades a la corona de Castella, s’hi van introduir les lleis, la llengua i la cultura castellanes, a Més a més de la religió catòlica. Tanmateix, com que els reis no podien Governar directament el territori a causa de la distància, es van crear els Virregnats, dirigits per virreis. També s’hi van crear les Audíències, amb Atribucions de govern i justícia. I es va construir el Consell d’Índies, que Assessorava els reis. Treballar per al nou propietari durant un període de Temps a canvi de formació religiosa, alimentació i una petita retribució Econòmica. Aquest sistema va rebre el nom  De encomienda. I per A l’explotació de les mines es va fer servir un altre sistema, la mita que Obligava els indígenes a treballar a canvi d’un salari. 

L’IMPACTE DEMOGRÀFIC I HUMÀ:

Els efectes demogràfics van ser devastadors. Van causar La mort de milions d’indígenes, fet que provocà una veritable catàstrofe Demogràfica. Un altre aspecte dels contactes entre individuals d’ètnies i Cultures diferents va ser el mestissatge (cultura diferent), tant biològic Com cultural. Els criolls, nom amb què es coneixien els Descendents dels espanyols nascuts a Amèrica.

LA DEFENSA DELS INDÍGENES:

Les Lleis de Burgos (1512). Finalment, Les Lleis noves, aprovades el 1542, van abolir l’encomiada. En la defensa dels Drets dels indígenes van destacar els frares dominics Antonio de Montesinos i Bartolomé de las Casas. Fra Bartolomé de las Casas va combatre Activament als abusos dels colonitzadors i l’incompliment de les lleis noves. 

Entradas relacionadas: