Era victoriana, Bismarck, Imperialisme, Colonialisme, Era Meiji, Pau de Versalles, Stalin, ONU, Hitler, Mussolini, Feixisme i Nazisme, New Deal, Societat de Nacions, Gran Depressió, Lenin

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,48 KB

Era victoriana: època del llarg regnat de la reina Victòria I

En este període, la Gran Bretanya va ser el país més poderós, més desenvolupat, més pròsper i d'una influència més gran en el conjunt de les primeres potències de la masia.

Bismarck: canceller alemany entre 1870 i 1890

Va dissenyar els anomenats “sistemes Bismarckianos” en la política internacional. L'objectiu d'estos sistemes era la cerca del predomini alemany en el continent europeu, la creació d'un bloc de potències amb centre en l'imperi i la contenció dels enemics d'Alemanya.

Imperialisme

Conjunt de teories polítiques que justifiquen els intents de penetració econòmica i domini dels mercats, fonts de matèries primeres, capital i tecnologia per part d'un Estat sobre altres Estats, a més de la intervenció militar en el cas que es considerara necessari.

Colonialisme

Procés pel qual un Estat aprofita la seua superioritat tècnica, política, econòmica i militar per a explotar els recursos econòmics d'altres territoris o Estats en el seu propi benefici. Esta explotació de recursos pot anar acompanyada de grans desplaçaments humans (colons) procedents de la metròpoli o de la imposició de determinades formes de control polític o cultural (imperialisme).

Era Meiji

Procés de modernització al Japó de 1867 a 1912 que va suposar l'abolició del feudalisme i l'inici de la modernització econòmica del país, associada a la ruptura de l'aïllacionisme anterior. El procés de reformes va ser impulsat per l'Estat, mantenint-se la independència enfront de l'exterior i desenvolupant una política expansionista a Àsia.

Pau de Versalles

Conferència dels països vencedors de la Primera Guerra Mundial en què es van imposar les condicions a Alemanya com a país vençut. Entre aquestes condicions estaven la pèrdua de territoris, la limitació del seu exèrcit i el pagament de reparacions de guerra.

Stalin

Segon president de l'URSS a la mort de Lenin. Va aconseguir transformar el país en una gran potència mundial, la seua modernització tècnica i econòmica i la victòria sobre l'Alemanya nazi en 1945. No obstant això, va reprimir tota dissidència i va obrir nombrosos camps de concentració sota la seua dictadura absoluta i personal.

ONU

Sigles de l'Organització de Nacions Unides actual, fundada en 1945 després de la Segona Guerra Mundial. Els seus objectius són: la defensa de la pau, la cooperació internacional, els drets humans, l'arbitratge internacional i l'actuació en àrees concretes a través de les seues agències especialitzades.

Hitler

Dictador i polític alemany d'ideologia feixista. Va ser un dels principals responsables de l'esclat de la Segona Guerra Mundial. El seu partit era el nacionalsocialista (nazi), que defenia un estat totalitari, racista, sense llibertats, militarista i imperialista.

Mussolini

Polític i dictador italià d'ideologia feixista. Va dirigir els destins d'Itàlia després d'arribar al poder. En l'interior va reprimir tota oposició a la seua dictadura, i en l'exterior va dirigir la política imperialista d'Itàlia i la seua participació en la Segona Guerra Mundial.

Feixisme i Nazisme

Ideologies d'extrema dreta que defensen el sistema de partit únic, el món del capital i la propietat i la intervenció del partit únic en la vida social i en l'organització de l'Estat.

New Deal

Nova política econòmica instaurada pel president nord-americà Roosevelt per a combatre els efectes de la crisi del 29. Es basava a donar poder de compra als consumidors, en la major intervenció de l'Estat en l'economia i en una activa política d'obres públiques.

Societat de Nacions

Organització de nacions precursora de l'actual ONU, que va actuar entre 1918 i 1939, amb l'esclat de la Segona Guerra Mundial. El seu fracàs es va deure a la falta d'implicació i suport de les principals potències mundials.

Gran Depressió

Crisi econòmica internacional, provocada pel crac de la Bossa de Nova York en 1929. Va ser causada per l'especulació i el joc del lliure mercat amb mínima intervenció de l'Estat. Només va tenir fi poc abans d'esclatar la Segona Guerra Mundial.

Lenin

Fundador de l'URSS i líder del partit comunista de l'URSS. Va arribar al poder després de la revolució d'octubre de 1917, referendada amb la victòria en la guerra civil russa sobre l'exèrcit blanc anticomunista de 1928.

Entradas relacionadas: