Veritat i mentida en sentit extramoral

Enviado por Chuletator online y clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,95 KB

percepció: facultat més externa, la info ens arriba de forma atomitzada i incorrecte, agafem dades amb el sistema perceptiu (dades sensorials) i els hi donem un sentit. Organitza i interpreta dades per crear una unitat unitària i coherent d l’objecte extern.

imaginació: reprodueix imatges que la percepció ha organitzat i la memòria ha emmagatzamat, les pot modificar. La imatge que imaginem no necesita la presència física dl objecte. Poden haver-hi deformacions quan no el tenim devant i la imaginació no pot crear res desde 0, sempre parteix de la experiència. Hi ha la reproductora(representa la realitat) i la creadora(crea noves imatges, novel·les..)

Memoria


Capacitat d’emmagatzematge. Permet retenir imatges i guardarles per recordarles al futur. Per viure necesitem olvidar i recordar.

intel·ligència: Procesar info i comprendre, Rebu info de la percepció, represento amb la imaginació i guardo a la memòria. Capacitat d’entendre, asimilar, pensar.. Info per resoldre problemes. La intel·ligència humana és la més complexa: tenim capacitat simbòlica(traduir a símbols tot allò q ens envolta


Veritat com a tradició:


Prefilosòfica, serà veritat allò que sempre ha estat així

Veritat com a autenticitat:


és veritat allò que és autèntic, s’arriba amb la raò, veritat fixa i universal, parla sobre els fets, és veritable o fals l’enunciat i no la realitat.

Veritat com a correspondència:


una frase serà veritable si correspon amb la realitat

Veritat com a coherència:


serà veritat si és coherent  amb la tresta de proposicions aceptades, si unja prop, no es contradiu amb una de les que hem dit abans que és veritat

  ex.- formula mates ,resultat

Veritat com a èxit:


una prop. és veritable quan és útil, quan condueix al èxit.

  ex- teoria pedagògixca, serà veritat quan alumnes i profes siguin felíços


CRITERIS DE LA VERITAT:


Evidència:


allò que és obvi, no necessita proves ni experiments, el grau d’evidència diu que és veritat, és subjectiu

Intersubjectivitat:


serà veritat allò que la comunitat digui q és veritat, no és objectiva, és intesubjectiva, la construim entre tots.

Entradas relacionadas: